""
""

Dalipagić: FIBA je 20 godina spavala

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.04.16. | 21:00

"Neka nas suspenduju. Samo ne znam onda ko će igrati na tim prvenstvima i OI. Neka onda FIBA uživa sama u tome", poručila je legenda Partizana

(preuzeto sa www.nezavisne.com)

Izabrane vesti

FIBA čitav život spava i sada se probudila nakon dvadesetak godina. Kada se igralo pod njenim okriljem i kada su dolazile pare, nisu se bunili. Sada su digli glas protiv Evrolige i prijete suspenzijama; e, pa ne može to tako. Neka nas suspenduju, kaže za "Nezavisne" Dražen Dalipagić (65), jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Popularni Praja, koji je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 246 utakmica i sa kojom je osvojio 12 medalja na velikim takmičenjima, rado je pristao da govori o problematici koja je zadesila evropsku i regionalnu košarku. "Iskreno, ne znam mnogo više od onoga što pročitam u medijima. Razmišljam na najnormalniji način i volio bih da se sve završi na dobar način, da nema ucjenjivanja.
Neka se FIBA bavi takmičenjima kao što su svjetska, evropska prvenstva i Olimpijske igre, a neka pusti klubove da igraju gdje hoće i gdje mogu više zaraditi", ističe legendarni Mostarac.

NN: FIBA ozbiljno prijeti reprezentacijama da neće moći igrati na velikim takmičenjima. Da li se bojite da će doći do toga?

DALIPAGIĆ: Mogu i to da urade. Neka nas suspenduju. Samo ne znam onda ko će igrati na tim prvenstvima i OI. Neka onda FIBA uživa sama u tome.

NN: Šta ste mislili kada ste rekli da je FIBA u proteklim godinama spavala?

DALIPAGIĆ: Pa ne znam da li se ti sjećaš kako je bilo u moje vrijeme kada smo igrali Kup šampiona i Kup Radivoja Koraća. Svaki klub je morao plaćati kotizaciju da igra. U Evroligi toga nema, već tebi plaćaju da igraš. Šta je bolje, da plaćaš da igraš ili da ti plaćaju? Ja sam mišljenja da FIBA treba da se bavi reprezentativnim takmičenjima, a mi da i dalje uživamo u Evroligi.

NN: Rekli ste da uživate dok gledate Evroligu, a šta je sa ABA ligom, koliko nju pratite?

DALIPAGIĆ: Iskreno, ABA liga nije toliko interesantna. Kvalitet je u padu, ali je u svakom slučaju simpatična s obzirom na to da se takmiče timovi iz bivše Jugoslavije. Mnogi veliki klubovi su u problemu, vidite šta je sa Cibonom, Partizanom, nema Splita, Bosna ne postoji. Gdje je "vaš" Borac, ne znam ni u kojem takmičenju igra. Tu su samo Crvena zvezda i Cedevita. Slabije pratim, jer nemam taj kanal koji prenosi utakmice.

NN: Kako uopšteno gledate na stanje u regionu što se košarke tiče?

DALIPAGIĆ: Maloprije sam rekao, nema tu mnogo klubova kao što je nekad bilo. Drugačije je bilo u moje vrijeme i u generaciji poslije nas. Mnogi klubovi su "pukli". Mnogo je manje klinaca koji igraju košarku.

NN: Da li to znači da se na ovim prostorima teško mogu roditi neki novi Dalipagić, Delibašić, Divac, Kukoč i drugi?

DALIPAGIĆ: Ma kakvi. Nema talenata kakvih je bilo u moje vrijeme, ali i poslije nas u vrijeme Dražena Petrovića, Vlade Divca, Tonija Kukoča, Žarka Paspalja... Prije je bilo drugačije, imali smo koš na svakom ćošku i morao te neko vidjeti. Kad se sjetim, kada odemo na Kantarevac u Mostaru, pa ljudi pričaju ko je ovaj, vidi ga što skače, on mora negdje otići. Gdje ćemo sada vidjeti te talente. Sada postoje te škole košarke gdje te vidi trener i niko više. Tako da to nije to. Danas nije ništa na nivou kao ranije.

NN: Srbija, koja ima dobru generaciju, dobila je priliku da kroz kvalifikacioni turnir izbori nastup na Olimpijskim igama. Vidite li "orlove" u Brazilu?

DALIPAGIĆ: Imamo šanse da prođemo dalje, tu nema dileme. U stvari, ne vidim način kako ne bismo prošli. Sad, da li imamo dobru generaciju, i imamo i nemamo. Naš predsjednik kaže kako smo "mnogo lepi, mnogo kvalitetni, pametni", ali mi ne ostvarismo cilj da direktno odemo u Rio. Sada plaćamo 2,5 miliona evra da bismo dobili domaćinstvo da to ispravimo.

NN: Poznato je da je Vaša prva ljubav bio fudbal. Znate li da je "Vaš" Velež ispao iz Premijer lige BiH?

DALIPAGIĆ: Nisam znao za tu informaciju. Prošli put kada sam rekao da Zrinjski nije moj klub, naljutili su se dolje u Mostaru. Ja nikad nisam igrao za taj klub. Onda sam rekao da je moj klub Lokomotiva. Ne znam da li i dalje postoji.

(Tekst i foto: Nezavisne)


tagovi

SrbijaRepublika SrpskaFK PartizanKK SplitKK BosnaJadranska ligaIgokeaHrvatskaFIBAEvroligaEvrokupDražen DalipagićFK Crvena zvezdaBiH

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara