DO KRAJA = JUVE! CR7 isporučio onu njegovu moć za slom Atletika, a heroj iz senke je Bernardeski (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.03.19. | 22:55

Još jedan čudesan preokret u osmini finala Lige šampiona

“Fino alla fine” ili u prevodu “Sve do kraja” je Juventusov najpoznatiji slogan.

Večeras se videlo i zašto. Zašto ih nikada ne smete otpisati. Zašto su spremni da uvek igraju do kraja. Da uvek guraju besvesti. Da nikada nema umiranja, niti odustajanja. To je DNK tog kluba. Zato su najveći na Apeninima. 

Izabrane vesti

A kada im u sve to ugradite i nadčoveka kakav je Kristijano Ronaldo, onda dobijete neuništiv tim kojem ni 0:2 protiv Simeoneove garde nije problem. U još jednom preokretu za pamćenje koji nam je ponudila Liga šampiona, Juventus je sa tri gola Kristijana Ronalda preokrenuo poraz iz Madrida, razneo Atletiko 3:0 i učinio ga nemoćnim. Ostavio je Simeoneov tim bez šuta na gol?! 

Prepričavaće se još jedna antologijska partija Kristijana Ronalda, njegovi fatalni ubodi u mrežu Jana Oblaka, ali Portugalac je samo uradio ono za šta je doveden i što je obećao. Isporučio je moć. Kao pre nešto manje od godinu dana kada je na istom stadionu dresu Reala pravio čuda, večeras je bio saveznik Juventusovih navijača. I njihovo hodajuće božanstvo. Ali, heroj iz senke je bio Federiko Bernardeski. Mladi Italijan je pokazao da je igrač koji pravi razliku i koji je budućnost Juventusa i italijanskog fudbala. A Maks Alegri je sa njim večeras zapušio usta svim kritičarima na Apeninima.  


JUVENTUS - ATLETIKO MADRID 3:0
/Ronaldo 26, 49, 86pen/

Alijanc arena. Gledalaca: 41.000. Bjorn Kujpers (Holandija).

Juventus (4-3-3): Ščensni - Kanselo, Bonuči, Kjelini, Spinacola (od 68. Dibala) - Džan, Pjanić, Matuidi - Bernardeski, Mandžukić (od 80. Kean), Ronaldo.

Atletiko Madrid (4-4-2): Oblak - Arijas (od 77. Vitolo), Himenez, Godin, Huanfran - Koke, Saul, Rodri, Lemar (od 57. Korea) - Grizman, Morata.


Od mnogih formacija i izbora kojima se spekulisalo prethodnih dana, Alegri je izabrao najboljih 11 kojih je mogao da sastavi u ovom trenutku. Federiko Bernaredski je bio pun pogodak kao podrška Mandžukiću i Ronaldu, dok su bokovi pojačanji ofanzivnim Kanselom i Spinacolom koji je ostavio fenomenalan utisak. Alegri ipak nije krenuo sa Kaseresom i trojicom u poslednjoj liniji već je izabrao da Matuidi i Džan ponesu veliki teret na sredini terena što su oni odradili sjajno.

Koliko je Alegri pogodio sa Bernardeskijem, toliko je Simeone promašio sa Lemarom u veznom redu Atletika. Međutim, mnogo veća mu je briga bilo kako da popuni defanzivne rupe posle povreda Ernandeza i Filipea Luisa. Pogotovo Brazilca na levom boku, pa je tamo prekomandovao Huanfrana sa desne strane, dok je Arijas zauzeo Huanfranovo mesto. Morata je u špicu zamenio Dijega Kostu, a pomenuti Lemar suspendovanog Partija.

Sa ovako ofanzivnom formacijom, rezultatskim deficitom i motivacijom do neba da se osveti Atletiku, Juventus je od prvog minuta krenuo u opsadu gola. A Madriđani su odmah pokazali kakve su im namere večeras – bunker. Već posle četiri minuta je Kjeliniju poništen gol zbog Ronaldovog faula nad golmanom Oblakom, ali je Juve dobio motiv da još više stisne gas.

Bernardeski je bio ključni čovek u igri Juventusu. Fantastičan na lopti, menjao je strane, bežao čuvarima, ulazio između linija i zbunjivao odbranu gostiju. Konstantno se nešto dešavalo kada je lopta kod njega u nogama, Ronaldo je imao više prostora da se priključi Mandžukiču u samom špicu i da nabije Ateltikovu odbranu Oblaku u krilo.

Juventus je bio agresivan kao Simeoneov Atletiko u najboljim izdanjima. Uvek za korak brži, za centimetar viši, za klasu konkretniji, direktniji i čvršći. Čak i kada je imao loptu, Atletiko je bio bezidejan, dekoncentrisan i letargičan.

Alegrijev plan da centaršutevima gađa Ronalda i Mandžukića dok Bernaredski pometnju u redovima Atletika se pokazao kao idealan. Jer, Arijas i Huanfran su na bokovima sasvim lepo kontrolisali Juventusove prodora, ali kada bi se odbrana skupila u skok igri, to je već bila Juventusova šansa.

U 26. minutu se stadion zatresao! Bernardeski se oslobodio čuvara i centrirao idealno na peterac gde je Ronaldo dočekao situaciju koju je čekao. Nadskočio je Huanfrana na drugoj stativi i glavom spakovao loptu u mrežu. Gol u idealnom momentu koji je još više podigao voljni momenat Juventusa i još više zalio vodu u uši Atletika.

Juventus je nastavio da nasrće i u finišu poluvremena je Ronaldo još jednom bio najviši u skoku, ali je lopta završila pored gola. Oblak je zaustavio i Kjelinijev šut glavom. Atletikova odbrana nije mogla da se odupre Juventusovom „bombardovanju“ centaršuteva. Sve što je Atletiko imao u prvom poluvremenu je Moratin šut glavom u nadoknadi vremena kada je konačno umakao pažnji Bonućija i Kjelinija ali je sa peterca loše tukao glavom. I dugo će žaliti za tom šansom... 

A tek što je krenulo drugo poluvreme, Kristijano Ronaldo je još jednom poleteo kroz vazduh i zapalio Juventusov stadion!

Sjajno se otrgao Godinu, između njega i Himeneza maestralno skočio i uputio šut pod prečku. Oblak je čudesnom paradom uspeo da izbaci loptu, ali mu je falilo nekoliko milimetara... Sudija Kujpers je dobio signal da je lopta prešla gol liniju i Juventus je za poluvreme i kusur nadoknadio minus iz Madrida zahvaljujući neverovatnom Portugalcu.

Simeone je morao da reaguje. Očajnog Lemara je zamenio Korea i uneo malo živosti, ali je Juventus nastavio da dominira. Alegri je naredio totalnu ofanzivu u poslednjih pola sata kada je Dibala zamenio Spinacolu. Potom je i Simeone napravio čudan potez uvođenjem Vitola umesto defanzivno odličnog Arijasa. Juventus je gospodario terenom, Saul i Koke su potpuno izgubili bitku na sredini terena, Grizman se nije video, a Morata je bio sve nervozniji.

Juventusov pritisak nije popuštao ni za sekund. Mladi Kean je zamenio iscrpljenog Mandžukića i promašio zicer desetak minuta pre kraja. Ali Federiko Bernardeski je učinio da se Keanov promašaj brzo zaboravi. U partiji života, Federiko Bernadeski je u 85. minutu kao brzi voz prošao po levom krilu, ušao u kazneni prostor iznudio penal i servirao Ronaldu het-trik, a Juventusu veličanstven preokret i plasman u četvrtfinale Lige šampiona.

San o klempavom peharu je opet oživeo i ovakav Juventus deluje kao možda i najveći favorit za osvajanje Lige šampiona. A Atletiko? San o finalu Metropolitanu je ostao samo to - san. Peti put zaredom je Kristijano Ronaldo zaustavio Simeoneov tim na putu ka tituli prvaka Evrope. I na neki način označio kraj mnogih nada. Ali to je već neka druga priča... 

(FOTO: reuters)

 


tagovi

Kristijano RonaldoFederiko Bernardeski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara