""
""

Dovedeš ga za “dž” i napraviš milione... Kako je Afrički kup nacija lansirao anonimusa i bajku usvojenog momka

Vreme čitanja: 2min | sre. 15.02.17. | 19:00

O ovome sanjaju svi klubovi koji nemaju velike budžete i dovode jeftine Afrikance

“Dovedeš jeftinog Afrikanca i onda ga prodaš za velike pare”.

Izabrane vesti

Mnogima čelnicima klubove širom Evrope ovakve ideje padaju napamet. Zvuči prosto i jednostavno. Ali nemaju baš svi sreće i znanja da ih sprovedu u delo.  Danski Alborg je postao primer kako se od afričkog anonmiusa prave pare.

Pre godinu i po dana, ovaj skromni danski klub je bez obeštećenja doveo kamerunskog ofanzivca Kristijana Basogoga. Ovo desno krilo je u Alborg došlo bez obeštećenja u leto 2015. godine, a sada odlazi za klupski rekord od 6.000.000 evra. Kupac je kineski Henan.

Basogogova priča izgleda kao fudbalska bajka. Počeo je fudbalom da se bavi u lokalnom drugoligašu Rejnbou iz Duale. U novembru 2014. godine je iz Duale došao sa još 40 talentovanih Kamerunaca u SAD. Rejnbou je poslao svoje talentovane klince na probu u redove američkog trećeligaša Vilmington Hamerhedsa, poslednjeplasiranog tima u ligi koja čak nije ni profesionalna.

Basogog je bio jedan od dvojice koji su prošli probu i dobili šansu da ostanu u Americi. Ako ništa, makar da se nada nekom zaposlenju kao ilegalac. Ostalih 38 se vratilo u Kamerun. U Vilmingtonu nije igrao ništa posebno, na 14 mečeva nije postigao ni gol, ali je menadžer kluba nekako uspeo da mu sredi probu u danskom Alborgu.

Tamo je posle 10 treninga i test utakmica uspeo da se izbori za ugovor. Amerikanci nisu dobili obeštećenje, ali se Alborg obavezao da će im jednog dana isplatiti procenat obeštećenja od narednog transfera. Ako ga uopšte bude. Uslov je bio i da ga jedan stariji danski par usvoji. Imao je tada 19 godina.

U prvoj sezoni u Alborgu, Basogog je ostavio prosečan utisak. Sakupio je devet mečeva (ali samo jednom kao starter) i nije dao gol. Međutim, sreća mu se promenila u 2016. godini kada je bio starter na 20 od 21 utakmice i postigao je četiri gola. Čime je skrenuo pažnju i selektora kamerunske reprezentacija Huga Brosa. Kamerun se uoči starta Kupa afričkih nacija suočio sa teškom situacijom jer su neke zvezde poput Matipa, Čupa Motinga i ostalih bojkotovale nacionalni tim. Selektor je popunio njihova mesta sa anonimusima poput Basogoga.

A onda je usledila eksplozija!

Na šampionatu Afrike, Basogog je bio fenomenalan i jedan od ključnih igrača Kamerunaca do iznenađujućeg osvajanja titule. Na kraju je izabran za najboljeg igrača turnira i mnogi klubovi su poludeli za njim.

Moskovska Lokomotiva je ponudila 5.000.000 evra Alborgu. Ali kineski Henan je bio izdašniji. Prema Alborgu, a pogtovo prema igraču. Basogog je doputovao u Dansku samo da se pozdravi sa roditeljima koji su ga usvojili i da im se zahvali na svemu, a potom leti u Kinu na lekarske preglede i ugovor koji će mu obezbediti egzistenciju.

“Samo dovedeš Afrikanca i kasnije ga prodaš za velike pare”.

Ovo je najveći transfer u istoriji Alborga i peta najveća prodaja u istoriji danskog fudbala.  

(FOTO: Action images)


tagovi

AlborgDanskaEvropaKinameđunarodni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara