""
""

Englezi drhte: Stiže čovek koji ih uništava (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 24.04.16. | 14:19

Odluka UEFA da arbitražu polufinala Lige šampiona poveri turskom sudiji Čakiru izazvala uglavnom negativne komentare na Ostrvu

Engleska je u strahu. Posebno Mančeser Siti. Reklo bi se - s razlogom. Sve zbog odluke UEFA da arbitražu prvog polufinalnog susreta Lige šampiona između Građana i Real Madrida poveri Cunejtu Čakiru iz Turske.

Reč je o odluci koja je istog časa izazvala mnogobrojne kontroverze u svetu fudbala i nametnula pitanje, posebno među Ostrvljanima, da li je ovim potezom Evropska kuća fudbala upropastila spektakl u najavi.

Izabrane vesti

Jer, Čakir važi za sudiju koji ume da bude u centru pažnje, u važnim utakmicama često je donosi približno diskutabilne odluke. Dobro to znaju baš u Mančesteru, Siitjev gradski rival Junajted u martu 2013. godine, utisak je, žestoko oštećen odlukom odlukom Turčina da, pri rezultatu 1:0 za Crvene đavole, direktan crveni karton pokaže Portugalcu Luisu Naniju i tako u osmini finala prilično olakša put Real Madridu ka plasmanu u narednu rundu.

Danima posle meča legendarni ser Aleks Ferguson je kritikovao Čakira, smatrajući da je prestroo opsegao za isključenjem.

Podsetite se kako je to izgledalo i procenite da li je bio u pravu.

Ne pamte ni u plavom delu Mančester po dobrom Cunejta Čakira. U revanšu osmine finala Lige Evrope 2011. Građani su igrali protiv Dinama iz Kijeva, izgubili 0:2 prvi meč u Ukrajini, zapeli iz sve snage da nadoknade minus u revanšu, ali su preterali u grubostima, pa je Mario Baloteli zaradio direktan crveni karton već u 36. minutu.

Kao „dokaz“ da ih baš i ne voli, Englezi nude podatak iz proleća 2012. Čakir je bio glavni arbitar čuvenog revanša polufinala Lige šampiona između Barselone i Čelsija, najpre je pokazao crveni karton kapitenu Plavaca Džonu Teriju u 37. minutu utakmice, potom u 49. dosudio jedanaesterac u korist Katalonaca (Lionel Mesi promašio), a usput pokazao još šest javnih opomena ekipi sa Stamford bridža, koja je, ipak, prošla u finale i kasnije ga osvojila u Minhenu, iako u njemu, baš zbog odluka Turčina nije mogao da igra Branislav Ivanović.

U decembru iste godine Čakir je sudio i finale FIFA klupskog Prvenstva sveta između Čelsija i Korintijansa, Brazilci su dobili 1:0, a u 90. minutu isključio Gerija Kejhila.

Bez obzira na to, Cunejt Čakir uživa poverenje odgovornih iz UEFA, koji su ga odredili za glavnog sudiju polufinalne utakmice Prvenstva Evrope između Španije i Portugala 2012, kad je pokazao čak devet žutih kartona, kao i delioca pravde na poslednjem finalu Lige šampiona između Barsleone i Juventusa u Berlinu.

A u Madridu, čini se, mogu da pevaju. Kad god im je sudio Čakir nisu izgubili. Uz već pomenuti duel sa Mančester junatedom (dobili 2:1), Turčin je „svirao“ i u trijumfima Reala nad Lionom (4:0) i Malmeom (2:0), kao i u remiju sa Borusijom iz Dortmunda (2:2).

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsbuk stranici!

(FOTO: Action images)


tagovi

sudijaŠpanijaReal MadridPrimeraPremijer ligaMančester SitiLiga šampionaEvropaEngleskaCunejt Čakir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara