"Radost crno-belih na beogradskom meču sa HB Toršavnom "
"Radost crno-belih na beogradskom meču sa HB Toršavnom "

Evo zašto Partizan mora da pobedi i na Farskim Ostrvima

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.07.14. | 11:57

Crno-beli od 20 časova igraju revanš drugog kvalifikacionog kola za Ligu šampiona sa HB Torshavnom

 

Radost crno-belih na beogradskom meču sa HB Toršavnom Malo za overu plasmana u narednu rundu – malo više za poboljšanje statusa sledećih godina.

Izabrane vesti

Partizan od 20 časova u Torshavnu igra revanš drugog kvalifikacionog kola za Ligu šampiona koji može da mu donese daleko više nego što se u prvi mah čini. Činjenica da su ubedljivom beogradskom pobedom jednom nogom zakoračili na megdan Ludogorecu ne bi smela da znači i izostanak takmičarskih ambicija izabranika Marka Nikolića koji će na Farskim Ostrvima imati priliku da osvoje dodatni poen za sebe, srpski klupski fudbal i tako makar za nijansu poprave nimalo idiličnu sliku na rang-listi UEFA. Značajnoj zbog toga što se upravo na osnovu nje određuje položaj prilikom žrebanja za evropske kupove.

Naravno, ni eventualna pobeda u izmenjenom sastavu nad ekipom HB neće ekspresno značiti pomeranje Partizana na listi UEFA, koja plasman, a samim tim i položaj u žrebu, određuje na osnovu petogodišnjeg učešća na međunarodnoj sceni. Crno-beli trenutno imaju koeficijent 14,825 i on će važiti sve do kraja aktuelne sezone, ali bi eventualne pobede omogućile da se on značajno popravi i da se narednog leta tim iz Humske vrati u grupu povlašenih timova odakle je ove godine ispao. Sve pod uslovom da osvoji titulu u Srbiji.

Narednog juna UEFA će iz obračuna bodova izbrisati sezonu 2009/2010. u kojoj je Partizan posle neuspešnih kvalifikacija za Ligu šampiona (ispao od APOEL-a), plasmana u Ligu Evrope (preko Žiline) i očajnog učinka u grupnoj fazi (pet poraza, pobeda nad Šahtjorom) skupio 2.600 bodova.  Računaće sezone od 2010/2011. zaključno sa ovom započetom pre sedam dana. E sad, Partizan je prvom pobedom na HB Torshavnom osvojio bod  u udelu za nacionalni koeficijent (komplikovanom metodom izračunavanja i on ulazi u klupski koeficijent), večeras može još jedan, protiv Ludogoreca su u igri još dva (za remi se dobija pola boda), dok bi eventualni plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evrope daleko poboljšao status crno-belih, uz podsećanje da je u sezoni kad se poslednji put čuvena mušema tresla na stadionu u Humskoj 1 skupljeno 4.700 bodova.

A ostane li bez jeseni u Evropi – kao što je bio slučaj 2011. i 2013. – Partizan može da računa samo na pad koeficijenta pošto je u pomenutim sezonama osvajao 1.925 i 2.000 bodova.

Zato vicešampion Srbije mora da pobedi i u revanšu, ali i u narednim utakmicama, kako mu se ne bi desilo da žreb kvalifikacija za narednu Ligu šampiona ili Ligu Evrope dočeka u još nepovoljnijem položaju nego sad, kad je  za rivala u trećoj rundi dobio opasni Ludogorec, umesto da sa pozicije povlašćenog tima čeka protivnika, kakvi su, na primer, Ventspils, Karabag, Aktobe, Helsinki...

Povrh svega, Partizan igra i za ugled srpskog fudbala, čiji ostali predstavnici u prvim utakmicama kvalifikacija za Ligu Evrope nisu postigli ni gol, zbog čega bi još jedan trijumf crno-belih predstavljao dobar zamajac pred nastavak takmičenja Čukaričkog, Vojvodine i naročito Jagodine, objektivnog jedinog tima koji može da napreduje do sledećeg kola.

(FOTO: Star sport)


tagovi

SrbijaFK PartizanSuperligaLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaHB Toršavn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara