"Portugalci su favoriti"
"Portugalci su favoriti"

FINALE: Biće golova, verovatno i dvojka!

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.06.15. | 11:14

Završni meč EP za fudbalere do 21 godine uglavnom su efikasna, pa ni ovo u Pragu između Švedske i Portugalije, koja je na osnovu svega prikazanog favorit, ne bi trebalo da bude izuzetak (20.45, Arena sport 1)

Portugalci su favoriti

Znali smo da je Grupa B Evropskog prvenstva za fudbalere do 21 godine veoma jaka, ali da će njeni polufinalisti biti toliko dominantni u odnosu na selekcije koje su zauzele prva dva mesta u Grupi A nismo mogli ni da pretpostavimo. Ako se po polufinalima finale poznaje, u okršaju jednog ne sasvim neočekivanog učesnika i jednog apsolutnog iznenađenja šampionata golova će biti na obe strane i „za izvoz“ (20.45, Arena sport 1).

Izabrane vesti

KVOTE ZA FINALE EURO U21

Prethodni susret Švedske i Portugalije, onaj odigran prošle srede u okviru trećeg kola faze po grupama izazvao je mnogo bure jer je završen nerešenim ishodom (1:1) koji je i jedne i druge vodio dalje. Ono što je najviše zasmetalo ljubiteljima fudbala, ali i fudbalerima i celokupnoj javnosti Italije bila je činjenica da su igrači oba tima posle izjednačujućeg gola Šveđana (89. minut) potpuno stali. Dodavali su lagano jedni drugima loptu na sredini terena, bez ikakve želje da napadnu, čekajući da sudija odsvira kraj. Možda to nije delovalo lepo (neki bi rekli ni sasvim moralno), ali s druge strane, ko je Azurinima kriv što su dospeli u situaciju da zavise od (dobre volje) drugih?

Sada je situacija sasvim drugačija i treba očekivati agresivnu partiju od samog početka. Mada su Šveđani pokazali da su sposobni za iznenađenja, uvereni smo da će titula šampiona Starog kontinenta ipak pripasti Portugalcima. Uostalom, selekcija koja u polufinalu potpuno ponizi jednu Nemačku (5:0) jednostavno mora da bude favorit. Istina, i Vikinzi su bili veoma raspucani protiv Danaca (4:1), ali mladi Panceri važili su za jednog od glavnih favorita za osvajanje prvenstva uz Engleze koje su Portugalci savladali sa 1:0.

Šveđani se uzdaju u Gvidetija

Tradicija završnih predstava takođe najavljuje dosta pogodaka. Od finala 2002. kada je Češka tek posle izvođenja penala slavila protiv Francuske (nakon 120 minuta bilo je 0:0) na svakom sledećem bilo je golova, a samo 2011. nije došlo 3+ (Španija – Švajcarska 2:0). Italija je savladala SCG 3:0 (2004), a Holandija Ukrajinu istim rezultatom (2006). Lale su godinu dana kasnije „nakantale“ Srbiju (4:1), Nemačka Englesku 4:0 (2009), dok je poslednje odigrano finale bilo i najefikasnije u istoriji takmičenja (Španija – Italija 4:2).

Kad smo već kod tradicije, pomenimo da su se ove dve selekcije sastale dva puta i na EP 2004. U meču odigranom u grupnoj fazi Švedska je slavila 3:1, dok je u utakmici za treće mesto Portugalija pobedila posle produžetaka (3:2; 2:2).

Dakle, sve najavljuje GG3+ (kvota 2,60), a pošto je Portugalija, koja se pokazala kao vrlo uigrana ekipa, nominalno gost, predlažemo vam i kombinaciju dvojke i GG (kvota 4,00).

SUSIJA „TVRD“ NA PENALU

Finale Evropskog prvenstva za mlade reprezentacije povereno je 34-godišnjem poljskom sudiji Šimonu Marćinjaku, jednom od najtalentovanijih arbitara Starog kontinenta koji znak FIFA nosi od 2011. Marćinjak je na EURO vodio dve utakmice, otvarajuću između domaćina Češke i Danske (1:2, dva žuta kartona) i duel Italije i Portugalije koji je završen bez golova i sa četiri javne opomene, što je i prosek kartona koje je Poljak u sezoni koja je na izmaku pokazivao u međunarodnim takmičenjima. Inače, Marćinjak se teško odlučuje za penale, o čemu govori podatak da je jedini dosudio u meču Lige Evrope između Liverpula i Bešiktaša (odnosi se samo na internacionalne utakmice).

ŠVEDSKA – PORTUGALIJA

Prag. Stadion: Eden Arena. Početak: 20.45 (Arena Sport 1). Sudija: Šimon Marcinjak (Poljska).

ŠVEDSKA: Karlgren – Lindelef, Helander, Milošević, Augustinson – Hiljemark, Levicki – Tibling, Halili, Kvajzon – Gvideti. Selektor: Hakan Erikson.

PORTUGALIJA: Žoze Sa – Rikardo Ezgajo, Paulo Oliveira, Tijago Ilori, Rafael Gereiro – Vilijam Karvaljo, Žoao Mario – Rikardo Pereira, Serđo Oliveira, Bernardo Silva – Ivan Kavaleiro. Selektor: Rui Žorž.

(Foto: Action Images)


tagovi

Švedskareprezentativni fudbalPortugalEvropaEURO U21EP U21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara