""
""

Fudbalski zemljotres drma Evropu: Najbolja Liga šampiona u istoriji

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.03.14. | 10:34

Sutrašnji žreb za četvrtfinale mogao bi da spoji Real i Barsu, Bajern i Mančester, PSŽ i Čelsi... Uživanje je zagarantovano

A sad – spektakl. Nisu slučajno urednici ugledne Marke četvrtfinale Lige šampiona okarakterisali kao „najbolje u istoriji“, bez obzira što takva ocena zvuči pomalo pretenciozno, mada posmatrajući imena klubova koji će se sutra naći u žrebu, jasno je da i nisu (previše) omanuli. Iz prostog razloga što su se među osam najboljih plasirali svi pobednici takmičenja po grupama, svaki favorit je opravdao očekivanja i koga god kuglice da spoje izvesno je da nas čeka uživanje.

Za petak u podne u švajcarskom Nionu zakazano je žrebanje četvrtfinalnih parova elitnog kupa, a ono što ovoj fazi takmičenja daje posebnu draž je činjenica da više nema povlašćenih, niti ograničenja da se sastanu timovi iz iste države.

Izabrane vesti

Bez previše muke u četvrtfinale su se plasirali branilac trofeja Bajern, viceprvak Evrope Borusija iz Dortmunda, španski velikani Barselona, Real Madrid (lanjski polufinalisti) i Atletiko, engleski tandem Čelsi i Mančester junajted i ekipa za koju mnogi smatraju da može do završnice – skupoceni Pari Sen Žermen. I kakav god ishod žreba da bude jasno je da nas čekaju četiri derbija, po 180 (možda i više) minuta borbe za nastavak puta ka Lisabonu, gde će se 24. maja na stadionu Luž samo dva najbolja boriti za „ušati pehar“.

Na papiru, glavni favorit je Bajern iz Minhena, koji ima priliku da postane prvi tim u istoriji ovog takmičenja koji će odbraniti titulu i jasno je da svi – makar to bili i Real i Barselona (posebno što su Katalonci u aprilu prošle godine primili sedam komada) žele da izbegnu bliski susret sa bavarskom mašinom za mlevenje mesa.

U grupu nepoženjih spada upravo i kraljevski klub, jer u 2014. izgleda nezaustaviljivo, Barselona je uvek favorit, bez obzira u kakvim je problemima, nikom neće biti lako ni protiv silno motivisane i do tančina disciplinovane čete Dijega Simeonea, vrteće glavom i ekipa koja za rivala dobije Murinjov Čelsi, za izbegavanje su i pariski Sveci, koji sa Zlatanom Ibrahimovićem mogu da pariraju svakom.

Na osnovu forme, turbulentne sezone i prikazanog u revanšima, jedino se za Borusiju i Mančester može konstatovati kako su poželjni rivali. S druge strane, reputacija tih timova i utisak da nikad ne znate kad će proraditi stvalja ogroman znak pitanja ko će proći dalje.

Ono što četvrtfinalnim duelima daje poseban šmek je činjenica da mogu da se sastanu Real i Barsa, da Žoze Murinjo može da se vrati u Madrid, klasik u vidu sudara Bajern i Mančestera, možda i svenemački obračun Bavaraca i Milionera (ne zaboravite da je Jirgen Klop u Superkupu razbio Gvardiolinu četu sa 4:2), možda reprizu prošlogodinjeg obračuna Kristijana Ronalda na Old Traford, a nije isključeno da se Lionel Mesi i Zlatan Ibrahimović sretnu u istoj fazi kao i lane...

U svakom slučaju – Evropa će tih početkom narednog meseca podrhvatati od fudbalskog zemljotresa.

Prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona zakazane su za 1. i 2. april, revanši su sedam dana kasnije.

(FOTO: Action images)


tagovi

žreb Liga šampionaŠpanijaReal MadridPari Sen ŽermenNemackaLiga šampionaFrancuskaEvropaEngleskaČelsiBorusija DortmundBajern MinhenAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara