Geneza Slobodinog kraha

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.04.19. | 12:49

Užice bi danas moglo da ostane bez ijednog predstavnika u prva dva ranga takmičenja

Tužni dani za fudbalske sladokusce kraj Đetinje. Doskora je Sloboda na Begluku uzimala meru i najvećima, suvereno gazila napred i delovala je kao stabilan superligaš,a onda je kao grom iz vedra neba Užičane pogodio niz loših vesti, te od tada oni ne mogu da sastave kraj sa krajem. Tonule su Ere sve dublje i dublje, a dnu se nije nazirao kraj... Izgleda da će ga danas i zvanično dotaći, pošto će u slučaju poraza u komšijskom El Klasiku protiv Čačana i zvanično ispasti u treći rang.

Time će biti označen kraj jedne priče, koja je možda mogla da ima srećan kraj da se nisu desile neke peripetije koje su Užičanima dobro zagorčale život. Utehu će Ere morati da potraže u Hali Veliki park, gde košarkaška sekcija ovog kluba trenutno igra jednu od najboljih sezona u poslednjih nekoliko godina. Superliga počinje narednog vikenda, a Slobodaši se već raduju okršajima protiv Partizana i Mega Bemaksa.

Izabrane vesti

A kakve su se priče provlačile kroz ulice grada Užica u prethodnih par godina... Pompezno je najavljivan dolazak velikog investitora i našeg čoveka iz Čikaga, Saše Turovića. Od toga je ostala samo puka reč na papiru, jer tadašnji čelnici kluba nisu želeli da obelodane koliki je dug koji je tada tištio Užičane. Turović je na kraju preuzeo košarkaški klub koji se takmičio u Drugoj muškoj ligi Srbije, a već smo pomenuli šta se nakon toga i dogodilo.

Potom se niotkuda pojavio Božidar Opačić, čovek koji je tvrdio da će spasiti Slobodu i za kojeg su Ere mogle da pročitaju da je menadžer brojnih španskih igrača, naročito iz Deportivo Alavesa. U klub je došao prethodnog leta i najavio je velike promene.

Međutim, Užičanima je bilo neophodno čak 15 utakmica ove sezone da zabeleže pobedu u Prvoj Ligi Srbije. Tada je na red konačno došao duel sa Borcem iz Čačka u Užicu. Ilić i Rajković su doneli veliku radost malobrojnoj publici koja se okupila na Begluku po prohladnom vremenu. Usledila je potom i pobeda u derbiju protiv kragujevačkog Radničkog nakon kojeg se rodila nada da se ipak može izvući glava iz blata. Međutim, poraz po poraz, udara po udarac, te je i to nadanje surovo ugašeno.

El klasiko zapadne Srbije

Klub su u međuvremenu preuzela nova lica, kumovi Milovan Rajevac i Milovan Đorić. Na klupu je seo Slobodan Dogandžić, a novo rukovodstvo dobilo je podršku i od lokalne samouprave. Ideja je bila da se na teren bace mlade nade Slobode, pa šta bude. I nisu se mladi momci u crveno-crnom uopšte loše pokazali na tom zadatku, ali je ipak sve bilo nedovoljno da se bilo šta spasi u ovako neizglednoj situaciji.

Tako će se Sloboda izvesno priključiti Smederevu i Jagodini, koji su takođe na neslavan način završavali svoj put od Superlige do trećeg ranga. Ali pre toga, Užičani će morati da odigraju preostala četiri meča u plej-autu ove sezone... Teška srca, ići će na gostovanje u obližnji Čačak, gde će biti odigran još jedan srpski El Klasiko. Grebići će se nadati da ovaj duel neće gledati naredne sezone, jer imaju ozbiljne šanse da izađu van zone ispadanja, ukoliko danas odnesu pobedu protiv ljutog rivala iz Užica.

Slobodaši ipak sa velikim očekivanjima odlaze u Čačak i najavljuju jak otpor protiv Borca.
„Nadamo se reprizi od pre par nedelja, kada smo odneli veliku pobedu. Pokušaćemo da dođemo do trijumfa i danas“, najavljuju uglas Užičani.

Sloboda je tada pobedila golom Peralovića na gostovanju u Čačku, pa otuda razlog za optimizam da bi nešto slično moglo da se desi i na ovom susretu.

Dva kluba su ruku pod ruku pregurali sve, pa izgleda da Ere ne žele tako lako da puste Čačane da ostanu van domašaja. Deluje da bi voleli da ih povuku da zajedno odu u rang ispod, pa da ona izreka „da komšiji crkne krava“, dobije potpuni smisao.

PRVA LIGA SRBIJE - PLEJ-AUT

Nedelja

Budućnost Dobanovci - Trajal Kruševac 3:2 (2:0)
/Filipović 33’, 48’, Milošev 42’ - Usman 53’, Đurović 70’/

Novi Pazar - Teleoptik 5:0 (4:0)
/Plojović 3’, 19’, Hazirović 13’, Milenković 28’, Bihorac 52’/

Žarkovo - Bečej 1:0 (0:0)
/Manić 64’/

Ponedeljak

18.00: (1,20) Borac Čačak (5,60) Sloboda Užice (15,0)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan Todorović
Foto
: Star Sport


tagovi

Borac Čačaksloboda užice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara