""
""

Gulit o čuvenoj defanzivnoj četvorci: Igrali smo 11 na 6 i nismo im mogli ništa! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 18.02.14. | 20:25

Legendarni Holanđanin kaže da su bili potrebni brutalni napori da se probije bedem Milanove odbrane, a Bobo Vijeri otkriva da nije znao kako da izbegne ofsajd zamku

Kao što se danas priča o Bajernovom dominantnom timu ili o Barselonijoj tiki-taka filozofiji, tako je pre dvadesetak godina fudbalska Evropa analizirala Milanov tim snova koji je dominirao Apeninima, a ujedno je i poslednja ekipa koja je odbranila titulu prvaka Evrope (1990. godine).

Izabrane vesti

I pored svih zvezda koje je Berlukoni tada nakrcao u tim, mnogi smatraju da je uzrok Milanove strahovlade bila taktička savršenost na temeljima granitne odbrane koju su činili Barezi, Maldini, Kostakurta i Tasoti (kasnije je ovog poslednjeg zamenio Panući).

Koliko je Milanova defanzivna linija dovela saradnju do savršenstva govore današnje reči njihovog nekadašnjeg saigrača Ruda Gulita.
„Jedna od vežbi na treninzima je bila da igramo nas 11 ofanzivaca iz veznog reda plus napadači protiv njih šest – četvorice odbrambenih igrača (Maldini, Kostakurta, Barezi i Tasoti) plus defanzivni vezni Anćeloti i Rajkard. Verujte mi da nismo znali kako da im damo gol iako nas je bilo petorica više?! Morali smo da ulažemo brutalne napore da im damo gol i često je jedino rešenje bilo da šutiramo sa distance. Ništa drugo nismo mogli“, rekao je Gulit.

Legendarni italijanski golgeter Bobo Vijeri je na početku karijere par godina igrao protiv Barezija, Maldinija i Kostakurte.
„Prvi put kada sam igrao protiv Milana, mislim da sam preko 10 puta uhvaćen u ofsajd zamku. Kada bi lopta došla do mene, već sam bio pet metara iza Barezija koji je komandovao odbranom na fantastičan način i pri tome još vikao na fudbalske veličine poput Roberta Bađa ili Bobana. Bila je to neverovatna odbrana.“

Pogledajte kako je izgledala Milanova odbrana koju je osmislio Arigo Saki... Da napomenemo da su tada vladala i drugačija pravila o ofsajdu. 


tagovi

Serija ARud GulitPaolo MaldiniMilanMauro TasotiKristijan VijeriItalijaEvropaAlesandro Kostakurtafranko barezi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara