""
""

I Amerikanci potvrdili: Bodiroga je najbolji Evropljanin koji nikada nije zaigrao u NBA ligi! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.04.14. | 18:16

Na listi 25 košarkaša koji su, s druge strane igrali u NBA ligi nalaze se Predrag Stojaković, Vlade Divac i Predrag Danilović

"Mi imamo našeg Boga, ime mu je Bodiroga!"

Tako glase stihovi izuzetno popularne navijačke pesme koja se i dan danas ori, bez obzira na to što je legenda jugoslovenske, srpske i evropske košarke Dejan Bodiroga još 2007. godine okačio patike o klin!

Izabrane vesti

Američki portala Hoopshype, koji je nedavno objavio listu 25 evropskih košarkaša koji su igrali u NBA ligi, napravio je jedan veliki izuzetak time što je Bodirogu uvrstio na pomenuti spisak, okarakterisavši ga kao "najboljeg evropskog košarkaša koji nije igrao u NBA ligi". I istina, Dejan Bodiroga ni jedan jedini minut nije odigrao u najjačoj ligi sveta. Podsetimo, on je 1995. godine bio izabran za 51. pik druge runde drafta i prava su držali Sakramento Kingsi, u koje nikada nije otišao. Našao se na 20. poziciji pomenute liste.
"Ubedljivo najbolji evropski košarkaš koji nikada nije zaigrao u NBA ligi. Lukavi dribler i hladnokrvni košarkaški ubica dominirao je evropskim takmičenjima punu deceniju. Osvojio je tri Evropska prvenstva i dva Mundobasketa sa Jugoslavijom. Da li je bio prespor za NBA?", pitaju se novinari portala.

Na listi najboljih evropskih košarkaša našla su se još tri srpska imena - nekadašnji tandem Sakrameno Kingsa, Predrag Stojaković i Vlade Divac, kao i aktuelni predsednik Partizana, Predrag Saša Danilović. 

Prvi čovek crno-belih se našao na 18. poziciji, a iako mnogi smatraju da nije imao uspešnu karijeru s one strane Atlantika, smatra se jednim od najboljih svih vremena. 
"Neverovatna kombinacija šuta i fizikalija. Za razliku od Dejana Bodiroge, Danilović je uspeo da se dokaže u NBA ligi i igrao je prilično dobro u Majamiju za vreme Peta Rajlija. Otišao je u penziju sa 30 godina, ali je imao dugačku listu uspeha – dva Mundobasketa, tri Evrobasketa, dve titule u Evroligi i srebro na Olimpijskim igrama".

Na sedmom mestu našao se Vlade Divac, koji iza sebe ima čak 16 sezona igre u ligi o kojoj mnogi samo maštaju.
"Harizmatični centar sa vrlo malo uticaja u odbrani, ali ogromnim na drugoj strani terena. Imao je dodavanja svetske klase, ali i vrlo dobar šut. Bio je vrlo dobar u Lejkersima, ali je status Ol-star igrača zaradio u Sakramentu".

Stojakovića su američke kolege opisale kao jednog od najboljih šutera NBA lige svih vremena. Na listi je zauzeo visoko peto mesto
"Bio je hirurški precizan sa distance. Savršeni saigrač Krisu Veberu u najbolje vreme Sakramento Kingsa, početkom 21. veka. Nikada nije bio popularan poput Sabonisa i Petrovića, ali je i dalje imao dugačku i uspešnu karijeru, kako individualno, tako i timski. Otišao je u penziju sa šampionskim prstenom na ruci, igrao je na tri Ol-star utakmice i jednom je bio član najboljeg drugog tima NBA lige", stoji u tekstu.

Od igrača iz bivše Jugoslavije nalaze se još slovenački reprezentativac Goran Dragić, na 24. poziciji, hrvatski as Dino Rađa, koji je zauzeo 16. mesto, na 11. našao se Toni Kukoč, dok je četvrti Dražen Petrović. Na čelu liste je niko drugi nego legenda evropske i svetske košarke, Dirk Novicki.

(FOTO: Action Images, MN Press)


tagovi

SrbijaVlade DivacPredrag StojakovicPredrag DanilovićNBA ligaDejan Bodiroga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara