"Kristijano Ronaldo i Erik Đemba Đemba"
"Kristijano Ronaldo i Erik Đemba Đemba"

Istog leta kročili na Old Traford, istog dana debitovali, jednom se klanja planeta, drugi je u Partizanu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.11.13. | 16:24

Đembi Đembi za utehu ostaje uspomena na Ronalda, koji mu je kao 17-godišnjak izgledao kao lopov, ali i to što ga u Kamerunu i dalje zovu – Kantona. I zadovoljan je

Kristijano Ronaldo i Erik Đemba ĐembaNa Teatar snova su kročili istog leta – sad su na različitim krajevima sveta. Te 2003, istovremeno su Kristijano Ronaldo i Erik Đemba Đemba postali glumci najpoznatijeg fudbalskog pozorišta planete, ali danas je samo jedan zvezda. Dok Portugalac glamurozno troši dane slave gde god se pojavi, kamerunskog veziste retko ko bi se u Srbiji setio da u julu nije potpisao za Partizan. A pre deset godina sa slavnim Portugalacem delio je svlačionicu Mančester junajteda.  Projektovan da zameni Roja Kina za mestu zadnjeg veznog, bivši igrač Nanta ''uspeo'' je da odigra samo 35 mečeva u svim takmičenjima za Crvene đavole i danas se smatra jednim od najvećih promašaja u eri ser Aleksa Fergusona, mada on kaže da ni za čim u karijeri ne želi, pa tako ni za boljim statusom na Ostrvu.

Iako se seća kako izgleda deliti teren sa Ronaldom, pošto su obojica u Premijer ligi debitovala 10. avgusta 2003. protiv Boltona.
''Bilo je fantastično. Bila je to prva Kristijanova i moja utakmica u prvenstvu, a posle pobede 4:0 bio sam srećan u svlačionici'', evocirao je uspomene Đemba Đemba, u razgovoru za Gardijan.

Izabrane vesti

 A pazite sad ovaj podatak: na narednoj utakmici Fergi je ostavio Ronalda na klupi, Đembu Đembu uvrstio među startere i Mančester je pobedio Njukasl 2:1. U tim ranim radovima, Erik je nanizao 13 mečeva, obeleženih između ostalog golovima Panatinaikosu u Ligi šampiona i Lidsu u Liga kupu.
''To su bili dani! I dalje čuvam fotografiju sa tog susreta sa Lidsom, kad sam postigao gol posle kornera. Sećam se, kad smo ušli u svlačionicu posle meča Aleks Ferguson je razvukao širok osmeh. Bio je jako srećan''. 

Nevolje za Đembu Đembu počele su kad se otisnuo u Afriku, na tamošnji Kup nacija, a kad se vratio u Englesku nikad više nije uspeo da zavredi mesto u ozbiljnoj utakmici, pa je zatražio razgovor sa Fergusonom, koji mu je, mrtav-hladan, preporučio da – ode.
''Stvari su postale teže pošto nisam bio u protokolu mnogih utakmica. Roj Kin se oporavio od povrede, a kako sam želeo da igram, pitao sam šefa mogu li. Rekao mi je: Nije nikakav problem, ako imaš neki drugi tim u kome bi igrao u kontinuitetu''. 

U takvim okolnostima,pa mu je preostalo samo da trenira sa Skolsom, Nistelrojom, Gigsom i divi se – Ronaldu.
''Na treninzima se, iako je imao tek 17 godina, ličio na automobil u pokretu. Bio je izuzetno brz. Moramo sam dobro da ga udarim kako bih mu oduzeo loptu. Trčao je terenom kao da je ukrao nešto, ličio mi je na lopova''.

Pre nego što je prodat Aston Vili, januara 2005, Đemba Đemba je trošio dane na trening centru Karington, istovremeno nekotrolisano trošeći novac, pa je iz tog vremena ostala anegdota da je kupovao na desetine dresova u zvaničnoj prodavnici Mančestera is slao ih familiji u Kamerun, odbijajući da ih plati. Sve dok mu nagomilani račun nisu odbili od nedeljne zarade, iako se on pravdao rečima:''Mislio sam da su dresovi besplatni, kad igraš za Junajted''.
''Za mene je veliko dostignuće bilo što sam uopšte stigao do Mančestera. Čak i ako ste iz dobrostojeće porodice, život u Africi ume da bude jako težak. A ja imam desetoro braće i sestara i svi smo živeli u jednoj kući, samo četiri sobe. I onda moj prvi trening u Karingtonu! Morao sam da se uštinem, jer sam trenirao sa Kinom, Gigsom, Skolsom... Vau!'' 

Na njegovom transferu Đavoli su ostali kratki dva miliona funti, jer su ga doveli iz Nanta za 3,5, a prodali Aston Vili za 1,5.
''Ni za čim u karijeri ne žalim. Shvatio sam da je sve to fudbal i da Bog o svemu odlučuje. Srećan sam što sam igrao za Mančester, što sam osvajao trofeje i zbog načina na koji su me na Old Trafordu tretirali. Ne želim ni što sam otišao u Vilu. Mogao sam duže da ostanem u Junajtedu, da sam želeo, ali ne bi mi prijalo da odigram utakmicu ili dve u narednih pet godina. Ja sam svoj san ispunio – igrao sam za Mančester junajted. Moj junak u detinjstvu bio je Erik Kantona i dan danas kad se vratim u Kamerun zovu me - Kantona'', nasmejao se Đemba Đemba.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EngleskaErik Đemba ĐembaEvropaKristijano RonaldoFK PartizanPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara