""
""

Italija se klanja Princu Rima: Vujadin Boškov pre dvadeset godina bacio Totija u vatru! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.03.13. | 10:03

Od tog dana pa do danas Princ Rima je odigrao 668 utakmica u dresu Đalorosa, postigao 281 prvenstveni gol i trenutno je drugi strelac u istoriji Serije A

 

Pre tačno dve decenije na meču protiv Breše u Seriji A je sa punih 16 godina debitovao je legendarni kapiten Rome Frančesko Toti, kojeg je u igru drugom poluvremenu uveo tadašnji trener Vučice Vujadin Boškov. Od tog dana pa do danas Princ Rima je odigrao 668 utakmica u dresu Đalorosa, postigao 281 gol i trenutno je drugi strelac u istoriji italijanskog nacionalnog prvenstva.

Izabrane vesti

Pored Boškova, koji je prvi prepoznao veliki potencijal Frančeska Totija, verovatno najveći udeo u njegovom razvoju imao je Karlo Macone. On je Totija u naredne tri sezone ustalio u prvi tim, što je tada mladi as uskoro višestuko vratio. Princ Rima je debitantski gol u Seriji A postigao 4. septembra 1994. na Olimpiku protiv Fođe i zauvek ostao u srcima navijača Rome.

Jedini trener koji nije verovao u Totijev potencijal bio je Karlos Bjanki, pa je Frančesko te 1996. godine vrlo lako mogao da pređe u Sampdoriju ili Ajaks, međutim, na klupu Vučice je potom došao Zdenjek Zeman i dodelio mu broj "10" koji je ubrzo postao njegov zaštitni znak. Ono što je sanjao u detinjstvu Toti je dočekao 31. oktobra 1998. godine, kada mu je legendarni Aldair predao kapitensku traku Rome.

Princ Rima je u nacionalnom dresu Italije zablistao na Evropskom prvenstvu 2000. godine. Totijeva "Panenka" u polufinalu protiv Holandije, kojom je majstorski lobovao Van der Sara, često i danas krasi špice sportskih kanala. Ipak, Azuri su u finalu poraženi od Francuske zlatnim golom Trezegea, iako su do 94. minuta imali vođstvo, ali je Viltor doneo produžetke. Sve to se Italijanima vratilo 2006. godine kada su pod vođstvom Marčela Lipija postali prvaci sveta.

Toti je sa Romom 2001. godine osvojio svoj za sada jedini Skudeto. Ipak, ova generacija Rimljana u kojoj su pored Princa Rima igrali i asovi poput Batistute, Kafua i Montele, a sa klupe komandovao Fabio Kapelo, ostala je dužna rimskoj publici za veliki rezultat na međunarodnoj sceni.

Godinu dana kasnije Toti je u fenomenalnom trijumfu Rome protiv Lacija (5:1) postigao sjajan lob i na najlepši način krunisao sjajnu igru svoje ekipe, ali i neverovatan nastup četvorostkukog strelca na tom meču Vićenca Montele.

Toti je u svojoj karijeri imao i nekoliko trenutaka za zaborav, kao što su pljuvanje Kristijana Poulsena na Evropskom prvenstvu 2004. i šutiranje Marija Balotelija u finalu Kupa Italije 2010. godine protiv Intera, ali to svakako nije bacilo senku na ono što je legendarni kapiten Vučice pružio u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Piše: Nenad Jovanović
nenadj@mozzartbet.com

(FOTO: Action images)


tagovi

EvropaFrančesko TotiItalijaRomaSerija AVujadin Boškov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara