"Boškov"
"Boškov"

Italija se oprostila od Boškova (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.04.14. | 12:25

"Možda nismo bili najtalentovanija ekipa, ali nas je Vujadin svaki dan podsećao da smo ništa bez timskog rada. Sada to deluje potpuno normalno, ali tada sam bio klinac. Naučio sam važnu lekciju. Hvala mu na svemu", poručio je Manćini

BoškovFudbalska Italija oprašta se danas od srpskog trenera Vujadina Boškova, jednog od najpoznatijih i najtrofejnijih stručnjaka na Apeninskom poluostrvu u poslednjih nekoliko decenija.

Gazeta delo Sport je deo svog sajta posvetila Boškovu, u kategoriji pod naslovom "Chao Vuja".

Korijere delo Sport oprostio se od srpskog trenera teksom pod naslovom "Adio Vujadin Boškov".

Sadašnji trener Galatasaraja Roberto Manćini istakao je da mu je Boškov u Sampdoriji bio mentor.
"Tada smo igrali fudbal bez briga. Bili smo slobodni. Možda nismo bili najtalentovanija ekipa, ali nas je Vujadin svaki dan podsećao da smo ništa bez timskog rada. Sada to deluje potpuno normalno, ali tada sam bio klinac. Naučio sam važnu lekciju. Hvala mu na svemu. Zahvaljujući njemu imao sam divnu mladost. Žao mi je njegove porodice, verujem da je sada u raju. Ako ga dobro poznajem, tamo se sada već smeje", poručio je Manćini.

Na sajtu Sampdorije iz Ðenove objavljen je tekst pod naslovom "Ćao, veliki Vujo".
"Pomerao je sve granice, bio na vrhu, čak i iznad oblaka. Zdravo, veliki Vujo. Jedinstven i originalan, Vujadin Boškov, gospodar fudbala, učitelj života", ističe sa na sajtu kluba iz Ðenove.

Pored Sampdorije, počast Boškovu na svojim sajtovima odali su i najveći italijanski klubovi, Juventus, Milan, Inter i Napoli.

Igračku karijeru Boškov je počeo je u novosadskoj Vojvodini, za koju je nastupao od 1946. do 1960. godine, a potom je branio boje italijanske Sampdorije (1961-62) i švajcarskog Jang Bojsa (1962-64), gde je počeo da se bavi trenerskim poslom.

Izrastao je u stručnjaka svetskog glasa. Tokom bogate karijere vodio je sedam godina Vojvodinu i brojne klubove iz Holandije, Španije, Italije i Švajcarske, među kojima i slavni Real Madrid (1979 - 82), Fejenord (1976-78), Romu (1992 - 93), Napoli (1994 - 96) i u dva navrata Sampdoriju.

Bio je šampion Jugoslavije i Španije, a sa Sampdorijom je osvojio Kup pobednika kupova 1990. godine.

Na klupi reprezentacije Jugoslavije Boškov je sedeo u tri navrata (1971-73, 1999-2000) i 2001. u tročlanoj komisiji.

Komemoracija i sahrana Vujadina Boškova održaće se u sredu u Novom Sadu. 

(FOTO: Action images)

Izabrane vesti


tagovi

Vujadin BoškovItalija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara