"Blat"
"Blat"

Darušafaka: Ozbiljno jaka!

Vreme čitanja: 7min | čet. 13.10.16. | 10:01

Kada vam lopta leti ka glavi, bolje je da udarite vi nju, nego ona vas. Manje će boleti… Zvezda mora da napadne! I da igra hrabro

BlatČekanju je došao kraj – počela je Evroliga! Crvena zvezda još od poraza od CSKA u četvrtfinalu prošle sezone nije osetila evroligaško uzbuđenje, a novu sezonu počeće utakmicom protiv Darušafake Doguš u dvorani Aleksandar Nikolić sa početkom od 21 čas (Sportklub).

Zvezdo, sad pokaži šta znaš!

Izabrane vesti

Prošlo je leto, Zvezda je izmenila sastav, ali je utisak da je jezgro tima sačuvano. Produženi su ugovori sa trenerom i glavnim igračima. Otišli su Kvinsi Miler (Makabi Tel Aviv), Majk Cirbes (Makabi Tel Aviv), Marko Tejić (Mega Leks), Vasilije Micić (Tofaš Bursa), Tarens Kinzi (Hapoel Jerusalim) i Vladimir Štimac (Bešiktaš).

Tim su pojačali Čarls Dženkins (Olimpija Milano), Ognjen Kuzmić (Panatinaikos), Milko Bjelica (Darušafaka), Ognjen Dobrić (FMP) i Petar Rakićević (Metalac).

Sastav nije kompletiran, ali najteže obaveze su došle. Čeka se dolazak pojačanja na petici i kecu, a do tada crveno-beli će igrati sa onim što im je na raspolaganju.

Prvi protivnik u novom formatu Evrolige je Darušafaka. Tim koji dolazi i u najboljem, ali i najlošijem momentu. Najboljem jer je početak sezone, Darušafaka je odigrala samo jedan ligaški meč (nijedan evroligaški u ovom sastavu) i slavila u njemu tesno protiv Tofaša, a najgori zato što je izgleda Dejvid Blat već uštimovao orkestar i što je Darušafaka u pripremnom periodu mlela sve pred sobom.

Darušafaka iz prve ruke: Nenormalan šut za tri, sjajan skok u napadu, ali periodi nonšalancije su Zvezdina šansa

To što će se igrati u ligaškom sistemu sa 30 utakmica smanjuje pritisak sa pojedinačnih duela, imaće vremena da se “peglaju” greške, ali je uvek važno dobro početi, posebno na svom terenu kada  je Zvezda u pitanju.

SASTAV DARUŠAFAKE

ORGANIZATORI IGRE

Vilbekin

Iako nije zvučno ime, Darušafaki se ove sezone prognozira odlazak u najboljih osam ekipa Evrolige. Odličan trener sa jakim budžetom garantuje i dobar tim. A, evo kako je on koncipiran.

U organizaciji igre alfa i omeg tima je Bredli Vonamejker. Amerikanac koji  je među najboljim plejmejkerima u Evropi i kog Brose Basket jednostavno novčano nije mogao da zadrži. Oko Vonamejkera su se otimali brojni klubovi, ali je on na kraju odleteo u Blatovo jato.

Vonamejker može da igra i na poziciji dva što dalje implicira da ima opsan šut, ali i fizičku snagu. Neugodan je u prodoru, drži jak tempo, zna da asistira, a u odbrani pravi problem snagom i brzim rukama. Kompletan igrač od kog će mnogo zavisiti. Igrao je dosta u Italiji gde je naučio dosta o kretnji, unapredio tehniku i timsku igru što se lako da videti.

Pored njega, Darušafaka je dovela još jedno luksuzno pojačanje na spoljnim pozicijama i potpisala ga na dve godine - Džejmsa Andersona.

Bivši igrač San Antonija, Hjustona, Filadelfije, Žalgirisa i Sakramenta  odakle je stigao u Tursku. Ima 27 godina, u naponu je snage. Odličan bek koji ne samo da zna da šutne zatri, već ima veoma dobar ulaz gde  varkama telom izbacuje  čuvare i dolazi do koša. Ume i da zakuca. Brz, agilan - odličan košarkaš. Konstantna pretnja po koš.

Radonjić pred Darušafaku: Da prevaziđemo sebe i sopstvene mogućnosti!

Na spoljnim pozicijama su i Skoti Vilbekin koji je već proveo godinu dana u klubu i navikao se na uslove rada. Vilbekin može da eksplodira i da ubaci preko 20 poena, a nekada vam se učini da nije na terenu dosta zavisi od njegovog trenutnog raspoloženja. A isto to važi i za Endera Arslana, iskusnog omalenog pleja, koji kada ga krene šut sa brzim izbačajem može da vam natrpa koš. Ali ne treba očekivati da će se on naigrati u Pioniru.

Dodatni kvalitet u šutu i postizanju poena Darušafaka je dobila dovođenjem Dairisa Bertansa (Davisovog brata) iz Bilbaa. Ovaj momak ima veoma mekanu ruku, a prošle sezone u Evrokupu ubacivao  je 16 poena u proseku uz šut za tri od čak 48,5 odsto! Slobodna bacanja skoro da ne maši - 90 odsto preciznosti! Nije previšedobar kada je kod njega lopta, ali zato i te kako zna da posle bloka u leđa istrči kao metak i pocepa mrežicu. Tu je da daje koševe, da bude strelac.

Njemu će pomagati i Birkan Batuk koji je došao iz Anadolu Efesa, ima iskustva igranja u Evroligi. Veoma potentan igrač u napadu, ali je njegov razvoj ukočila povreda Ahilove tetive 2014. godine zbog kojeje pauzirao pola godine. Znao je u dresu Karšijake i Efesa da ubaci i preko 30 poena u meču.

TEŠKA ARTILJERIJA

Sloter zakucava

Vil Klajburn. Nešto slično Kvinsiju Mileru, samo sa slabijim šutem za tri i boljim ulazom i polaganjem. Izuzetne fizikalije, kada se zaleti teško ga zaustavljate. Daje koševe bez previše muke što govori i činjenica da je prošle sezone bio najbolji strelac izraelskog  šampionata igrajući za Hapoel Holon. Postizao je 21 poen uz preko osam skokova po meču. Ove sezone će igrati Evroligu kod Blata. Gdećete veći motiv…

Dolazimo do Francuza Adrijana Moermana. Veoma zanimljivog igrača koji je po vokaciji četvorka. To je momak koji voli da ima loptu, koji obožava da šutira za tri i nastaviće to da radi makar imao i 0/4. Jednostavno, troši lopte. I dobro skače. Kroz njega se može posmatrati ceo tim Darušafake - dobar šut i dobar skok (u napadu).

A u reketu mnogo “mesa”, mnogo snage i mišića. Luk Harangodi, Furkan Aldemir, Oguz Savaš, Semih Erden i (verovatno prvi centar) Markus Sloter zajedno teže više od pola tone (svi preko 100 kilograma). Pa se vi onda usudite da igrate unutrašnju igru.

Mnogo snage (Harangodi), skočnosti (Sloter), prepredenosti (Aldemir) i velikog talenta i umeća da se ubaci lopta u koš i levom i desnom rukom. I iz okreta, i ispod i preko igrača (Erden).

STIL 

Sve prethodno na papiru su individualne karakteristike, ali je najvažnije kako će te pojedinačne jedinke funkcionisati u sistemu. U pripremnom periodu Darušafaka nije imala poraz, a isprašila je tako jake ekipe poput Fenerbahčea. Mnogo šuteva za tri sa procentom od oko 50 odsto, dobar skok u napadu, stalne rotacije, izuzetno dugačka klupa, stalni akcenat na tranziciji…

MOZZART KVOTE ZA OVAJ MEČ

Videćemo kako će se nositi sa pritiskom, posebno zbog  činjenice da će se utakmica igrati u Pioniru gde su razum i prisebnost gubile mnogo veće i jače ekipe od Darušafake. Upravo bi Pionir mogao da bude Zvezdin iks faktor. Da se pritisak sa tribina prenese na parket i da se protivnik već u začetku napada onemogući u kreaciji.

Kada vam lopta leti ka glavi bolje je da udarite vi nju, nego ona vas. Manje će boleti… Zvezda mora da napadne. I da igra hrabro

TRENER – DEJVID BLAT

Blat sa Lebronom Džejmsom

Najzvučnije trenersko ime u ovogodišnjem izdanju takmičenja uz Željka Obradovića. Ima 57 godina i pasoše Izreala i SAD-a.  Imao je ogroman budžet na raspolaganju, jedan od najvećih (pominjala se suma od 30.000.000 evra), pa je mogao da kroji tim po svojoj volji. Nećemo da se zavaravamo - ne bi Blat iz finala NBA lige sa Klivlendom i posle saradnje (doduše ne baš najbolje) sa Lebronom Džejmsom otišao u Evropu i seo na klupu ne previše renomirane Darušafake iz čista mira. Veliki planovi se tamo kuju.

U januaru 2016. napustio je Klivlend, prvog juna započeo je novu eru u karijeri, novu eru Darušafake. To je ujedno donelo i veliku promenu u sastavu.

"Veoma posvećen rad, ambiciozan i vizionarski klub. Napravili su okruženje na visokom nivou, sjajnu strukturu. Postoji vizija za budućnost. To što smo pobeđivali na pripremama ništa ne znači. Stvaramo principe, filozofiju, način igranja za ubuduće. Zadovoljan sam karakterom igrača koji su došli, uklapaju se u tim. Imaju radnu etiku, imaju želju da rade", rekao je Blat.

Iako je Darušafaka prilično dobro igrala u pripremama Blat ne leti visoko i ističe da ni ogroman budžet ne garantuje da ćete dovesti svakog igrača kog želite.
"Pod jedan - nema tog tima koji će dovesti svakog igrača kog poželi. Jedan od razloga je i činjenica da i vaši konkurenti jure iste te igrače. Ipak, zadovoljan sam kupovinom. Biće ovo najbolja Evroliga do sada, ali će u isto vreme biti i veoma naporna", istakao je Blat.

Najavljuje težak start u Beogradu.
Ova nedelja je posebna, gostujemo klubu sa veoma snažnom košarkaškom tradicijom, a beogradska publika veoma dobro poznaje košarku. Mnogo puta sam vodio ekipu u Beogradu, poznajem atmosferu i mogu da kažem da će to biti veoma težak početak Evrolige za nas", rekao je Blat pred ovaj duel.

ISTORIJAT – SVE SE IZ KORENA PROMENILO 2013. GODINE

Veliki novac je u igri

Darušafaka Sport Klub je turski tim baziran u Istanbulu. Osnovan je 1951. godine, 2008. godine je menjao ime u Darušafaka Cooper Tires, potom 2010. vratio ime Darušafaka da bi 2013. godine potpisan možda i istorijski ugovor sa moćnom korporacijom Doguš Grup. Ta korporacije je nadnacionalna, zapošljava preko 50.000 ljudi i ima svoje grane u svim vidovima privrede.

Tu nastaje Darušafakin finansijski bum i klub rapidno raste. Iz druge lige Darušafaka prelazi u prvu, odmah u prvoj sezoni dolazi do 3. mesta u ligi. Godinu dana posle igra u Evroligi (Doguš jedan od glavnih sponzora) na osnovu specijalne pozivnice, a za sezonu 2016/2017 ponovo je dobio istu pozivnicu. I dovodi ni manje ni više nego Dejvida Blata na klupu…

Darušafaka je dvostruki osvajač titule šampiona Turske (1961, 1962), dok je 1960. bila vicešampion. Dvostruki je osvajač i nacionalnog Kupa (2002, 2016). Evroligu naravno još nema u svojoj riznici.

Ali ako ovako nastavi da ulaže…

(FOTO: Action images, MN Press)


tagovi

Bredli VonamejkerDejvid BlatDžejms AndersonEvroligaEvropaSemih ErdenSrbijaTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara