undefined
undefined

Pojačanja za skoro 100 golova! Ako ste se pitali kako će Real bez Benzeme...

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.05.24. | 02:45

Bili su planirani kao opcije sa klupe, a postali su bitni faktori Madriđana

Strategiju je promenio, pobedničke navike nije. Iako drugačije izgleda na koncu takmičarske godine, Real Madrid je ostao veran osnovnom postulatu: i dalje je tim koji osvaja.

Prošle sezone prigrabio je Kup kralja, UEFA Superkup i Svetsko prvenstvo za klubove, u ovoj već ima pehar Primere i onaj namenjen pobedniku Superkupa Španije, uz napomenu da sve može da kruniše ako na Vembliju savlada Borusiju iz Dortmunda i postane prvak Evrope.

Izabrane vesti

Sve posle velikog zaokreta napravljenog prošlog leta, kad je ostao bez Karima Benzeme i maltene u izazove ušao bez klasičnog špica. Odlazak Francuza u Saudijsku Arabiju stvorio je nelagodu kod navijača i pitanja kako će Karlo Ančeloti odgovoriti zahtevima. Najveći klub na svetu da igra bez „devetke“ koja garantuje golove? Ne ide. Ili, ipak, ide.

I te kako može.

Dokazano na primeru momaka angažovanih u prelaznom roku kad je Benzema otišao u arapski svet. Prvi strelac tima „odneo“ je sa sobom 31 gol i takav udarac bi teško koji klub preživeo. Ako ništa drugo bila bi mu potrebna godina, možda i dve, da se sabere. U Realovom slučaju odgovor je bio brutalan i malo ko danas na „Santjago Bernabeu“ pominje nedostatak Benzija.

Razlog je učinak pojačanja od pre skoro godinu dana. Svi su dali nešto i stigli do zapanjujućeg ostvarenja: zaslužni su za bezmalo 100 golova za Real! Preciznije, 99, ali kako su ostale još dve utakmice do kraja sezone (prvenstvena sa Betisom i finale Lige šampiona) čini se izvesnim da će probiti trocifrenu granicu.

Do „kote 99“ stiže se na osnovu broja golova i asistencija.

Prednjači Džud Belingem, čiji je dolazak iz Nemačke podigao Madrid na noge i na početku sezone Englez je na sebe preuzeo obavezu da vodi ekipu napred. U ovom trenutku ima 23 gola, uz 12 asistencija i prva je figura ekipa. Od pojačanja ga prati Braim Dijas, povratnik sa pozajmice iz Milana, pošto je Marokanac nadmašio ostvarenja dok je igrao na San Siru. Sad kraj njegovog imena stoji da je dao 12 i namestio devet golova, a u Italiji je imao „sedam plus sedam“. Pritom, neki golovi su, poput Belingemovih, bili presudni.

Onda – Hoselu! Nipodaštavan, potcenjivan, „mator“. A evo, njegova je zasluga u sjajnoj sezoni kraljevskog kluba za 20 golova, jer je 13 dao i još sedam namestio. Nije kao Benzema, ali se pretvorio u Karima kad je Realu bilo potrebno da eliminiše Bajern u polufinalu Lige šampiona.

Tek ovog proleća se vidi zašto su Španci zapeli prošlog leta za Ardu Gulera i zbog čega su talentovanog Turčina ispred nosa „skinuli“ Barseloni. Nekadašnji član Fenerbahčea je patio zbog povreda, govorilo se da je napravljen od stakla, da ne može ni treninge da izdrži, a onda je počeo da „sipa“ i za samo dva i po meseca je bio precizan šest puta. Čini se kao dobra investicija. Dodajte na to i činjenicu da je povratnik iz Rajo Valjekana, Fran Garsija, jednom bio strelac, a šest puta se pojavio u ulozi pakera i postaje jasno da je Ančeloti sjajno birao ko mu je potreban u ekipi.

Hoselu i Fran Garsija su se vratili u Real, znaju težinu dresa i zahteve navijača, a cela priča dobija na značaju ako se ima na umu da su svi pobrojani, osim Belingema, projektovani kao rezervne opcije. Da ulaze po potrebi i odmaraju nosioce igre. Pokazalo se da su i sami bili protagnosti. Toliko bitni da se ne može zamisliti Realov tim bez njih u narednoj sezoni.


tagovi

HoseluBraim DijazArda GulerDžud BelingemFran Garsija

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara