""
""

Jednostavno - De Klasiker

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.02.16. | 09:52

Fajenord u nikad goroj formi gostuje kod Ajaksa. A Amsterdam mu i inače nije omiljeno gostovanje

Počelo je još pre no što su se prvi put sastali... Fudbalska aristokratija u Holandiji u to vreme nije bila posebno zainteresovana da mlađim, i pre svega siromašnijim klubovima ukaže tu privilegiju da izađu na crtu najvećima, među kojima je bio (i ostao) Ajaks. Fajenord, svega osam godina mlađi, u Amsterdamu je smatran za provincijski klub, kao i svi ostali učesnici drugog ranga takmičenja u fudbalskoj piramidi. Nekoliko godina trajalo je prepucavanje između dva grada pre no što su se Ajaks i Fajenord prvi put zaista i odmerili.

Izabrane vesti

(POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA OVAJ MEČ)

U međuvremenu su to učinili čak 177 puta, Ajaks vodi sa 79 pobeda, Fajenord je upisao 55, a 44 utakmice završene su nerešenim ishodom. Sudeći prema sadašnjoj formi u Roterdamu bi podelu plena na nedeljnom Klasikeru verovatno prihvatili kao pobedu od 5:0.

Jer i ako su na tabeli jedan do drugog, Ajaks na drugom, Fajenord na trećem mestu, činjenica je da Kopljanici trenutno igraju za klasu bolje. Ne zato što je Ajaks posebno blistav – od njega se pobede uglavnom i očekuju, a umeo je i nekim ranijim sezonama to da čini i mnogo češće – nego zato što je Fajenord prosto tragičan.

Prvi put u 107 godina dugoj istoriji tim sa kultnog De Kojpa je vezao pet prvenstvenih poraza. Prvi put tri pred vatrenom publikom u lučkom Roterdamu. Treneru i legendi kluba Đovaniju van Bronkhorstu se drma tlo pod nogama, a to nije najbolji trenutak za derbi. Posebno imajući u vidu da Amstedam i inače nije omiljeno gostovanje Fajenordu – poslednja pobeda na Ajaksovom bunjištu ostvarena je još avgusta 2005, a u kasnijih 12 samo dva puta je Ponos juga uspeo da izbori remi i izbegne poraz.

Poslednji susret, uprkos tome što se u Holandiji forsira napadački fudbal, ne nagoveštavaju posebno efikasan meč – na četiri prethodna pala su ukupno četiri gola. Doduše, Fajenord nije zatresao mrežu rivala samo na jednom od deset ligaških gostovanja u ovoj sezoni, pa budite oprezni. Ali sada protiv sebe ima ubedljivo najčvrću odbranu u eliti – Ajaks je na 21 meču u Erediviziji primio samo 13 golova, duplo manje od Fajenorda.

MOZZART Sport pratite i na našoj novoj Fejsbuk stranici!

(FOTO: Action Images)


tagovi

HolandijaFajenordEvropaEredivizijaDe KlasikerAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara