"Kalinić i Mitrović"
"Kalinić i Mitrović"

Kad je najteže - Kalinić! Crvena zvezda „pokosila“ Megu i sada juri tripletu!

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.06.15. | 19:45

Srpski reprezentativac je umalo bio tragičar, pošto mu je u poslednjim sekundama utakmice ispala ključna lopta, ali je na njegovu sreću Marko Kešelj promašio šut za pobedu...

Kalinić i Mitrović

Crvena zvezda ponovo je u finalu plej-ofa Superlige Srbije! Šampion Jadranske lige uspeo je da posao u polufinalnoj seriji protiv Mega Leksa završi već posle dve utakmice, a ulogu heroja crveno-belih poneo je Nikola Kalinić! Srpski reprezentativac meč je završio sa 24 poena (4/9 za dva, 4/5 za tri), četiri skoka i jednom asistencijom i njegova svestrana uloga u Sremskoj Mitrovici donela je Crvenoj zvezdi mesto finalu - 90:89 (23:18, 17:24, 27:27, 23:20)!

Izabrane vesti

Imao je Kalinić hod po ivici žileta u poslednjim momentima, pošto ga je samo jedna izgubljena lopta delila od toga da postane tragičar i seriju odvede u majstoricu. Na 11 sekundi pre kraja susreta Kalinić je izgubio posed posle kojeg je Mega imala priliku da nokautira Crvenu zvezdu, ali je šut Marka Kešelja van linije 6,75 metara bio neprecizan.

Ekipa koju sa klupe predvodi Dejan Milojević ni u devetoj uzastopnoj utakmici nije uspela da napravi podvig i savlada Crvenu zvezdu, dok je četa Dejana Radonjića overila kartu za četvrto vezano finale, u kojem čeka pobednika dvoboja koji vode Partizan i Metalac (1:0 za crno-bele prim. aut.).

U utakmici visokog napona, žestoke borbe i igri nerava pobedu je odnelo iskustvo, veća želja i hladna glava u presudnim trenucima. Mega je bila pojačana Ognjenom Jaramazom i Nemanjom Krstićem, koji su zbog povreda propustili prvi susret, radio je Nikola Jokić sve što je bilo u njegovoj moći i srpskoj, evropskoj i svetskoj košarkaškoj javnosti ponovo stavio do znanja da poseduje nesvakidašnji talenat. Veliki iskorak napravio je mladi centar Danilo Nikolić, koji je odigrao možda i najbolju utakmicu u dresu Mege, a njegov učinak od 13 poena i osam skokova bio je posebno primetan u prvom i na startu drugog poluvremena. Međutim, usled nedovoljno iskustva igranja velikih utakmica Nikolić je potpuno pao u senku u trenucima kada su njegovi hici sa distance bili preko potrebni. Nenad Miljenović je nastavio da pruža partije na visokom nivou, kao i Marko Kešelj, ali najvažniji šut na meču nije uspeo da pretvori u pobednički hitac, vredan trećeg susreta. Veliki „minus“  u tefterima ide na račune Korija Vebstera i kapitena Radeta Zagorca, pošto su zajedno ubacili tek sedam poena i potpuno podbacili.

Međutim, odlična igra Meginog kvarteta, čak deset ubačenih trojki i više uhvaćenih lopti u odnosu na protivnika (25/9 – 21/9), nije ništa vredelo na kraju, pošto su Kalinić i Markus Vilijams na kraju izrešetali mrežicu i „provezli“ Crvenu zvezdu do novog velikog finala. 

I Jokić je imao svoj šou

Sve do rezultata 78:71 činilo da je Mega na pragu prve pobede posle nešto više od godinu dana, kada je Jokić činio čuda u skok igri, realizaciji i spremanju poena saigračima. Ali, čak i njegovu izvrsnu partiju uspeo je da zaseni Kalinić, koji je svoju igru postavio na još jedan stepenik više, uprkos tome što nije na najbolji način započeo susret, a u tandemu sa Vilijamsom ubacio je poslednjih 17 od ukupno 19 poena! I to sve same teške šuteve - uz četiri trojke i tri vezana bacanja iskusnog Amerikanca. Dva vrlo važna „penala“ realizovao je i kapiten Luka Mitrović u finišu, praktično dva najvažnija, jer je upravo tako i Zvezda postavila konačni rezultat susreta, ali lovorike za novu pobedu pobraće nezaustavljivi tandem. 

Zvezda je na kraju imala petoricu igrača sa dvocifrenim učinkom – a pored Kalinića 17 poena ubacio je Vilijams (4/8 za tri), 15 koševa dodao je Marjanović, uz šest skokova. Mitrović je postigao 12 poena, uz po sedam skokova i asistencija, dok je Maik Cirbes imao deset poena. Kod domaćina Jokić je meč završio sa 23 koša, osam skokova, četiri asistencija i tri ukradene lopte, Miljenović je ubacio 15 poena, uz šest asistencija, Kešelj je imao 14, a Nikolić 13 poena.

-------------------------------------

MEGA LEKS – CRVENA ZVEZDA 89:90 (18:23, 24:17, 27:27, 20:23)

Dvorana: Pinki, Smederevska Mitrovica
Gledalaca: 1.500
Sudije: Belošević, Nikolić, Jevtović

MEGA LEKS: Kešelj 14, Krstić 3, Jaramaz 5, Veljković, Miljenović 15 (4sk, 6as), Bojić, Jokić 23 (8/12 iz igre, 8sk, 4as, 3uk), Šulović 9, Vebster 5, Zagorac 2, Simeunović, Nikolić 13.

CRVENA ZVEZDA: Vilijams 17 (4sk), Rebić, Dangubić 2, Mitrović 12 (7sk, 7as), Lazić 6, Blažič, Kalinić 24 (4sk), Marjanović 15 (6sk), Tejić, Dženkins 4, Jović, Cirbes 10.  

-------------------------------------

(FOTO: MN Press)


tagovi

Plej-of SuperligeNikola JokićMega LeksMarko KešeljDanilo NikolićFK Crvena zvezdaBoban Marjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara