"Zvezda prelaznog roka"
"Zvezda prelaznog roka"

Kako je odlazak Deandrea Džordana uništio šampionske snove Pola, Grifina i društva iz Klipersa

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.07.15. | 12:45

Dok se čeka da Lamarkusa Oldridža odluči gde će nastaviti karijeru, to je učinio jedan od najboljih centara lige...

Zvezda prelaznog roka

NBA pijaca bila je jako aktivna u protekla tri dana, tačnije od trenutka kako su slobodni igrači mogli da potpišu nove ugovore. Većina je tu opciju i iskoristila već na startu, najbolji igrači su uglavnom ostali u svojim klubovima, ali bilo je i izuzetaka. Najveće od njih svakako je Deandre Džordan, koji je prešao iz Klipersa u Maverikse. 

Izabrane vesti

Uprkos tome što mu je i bivši klub nudio maksimalni ugovor, s razlikom što su Klipersi bili u mogućnosti da ponude i dodatnu, petu godinu, Džordan se odlučio za odlazak u rodni Teksas. U sledeće četiri sezone on će nositi dres Dalasa, a u tom razdoblju primiće 80.000.000 dolara.

Dalas je tako završio i drugi dolazak ovog leta, jer su još ranije potpisali Vesa Metjuza iz Portlanda za velikih 65.000.000 dolara u četiri godine. Na taj su način Mavsi su nadomestili odlazak Tajsona Čendlera u Finiks i Monte Elisa u Indijanu, ali je pitanje jesu li skupljim igračima automatski postali i bolji. Biće potrebno određeno vreme kako bi se utvrdilo kako će se Metjuz vratiti nakon nezgodne povrede ahilove tetive, dok je Džordan sjajan odbrambeni igrač, ali je u napadu prilično limitiran.

No, u Dalasu su zadovoljni jer napokon imaju nešto mlađu postavu nego ranijih godina. Uz 37-godišnjeg veterana Dirka Novickog, u petorci imaju i 28-godišnjeg Metjuza, a Džordan i Čendler Parsons imaju po 26 godina. Međutim, veliki problem će treneru Riku Karlajlu predstavljati pozicija plejmejkera, koju još nije „zatvorio“. U rosteru trenutno su samo Rejmond Felton i kombo bek Devin Haris, a s dolascima Džordana i Metjuza Mavsi su praktično zatvorili prostor za nove igrače. Ako je dolazak Džordana bila pozitivna vest za tim iz Teksasa, angažovanje Metjuza je negativna, jer je on dobio preveliki novac s obzirom da se vraća nakon jedne od najgorih povreda za košarkaše. Doduše, američki mediji tvrde kako je Dalas upravo s Metjuzom pokazao Džordanu da misli ozbiljno u sastavljanju ekipe za sledeću sezonu...

Budući saigrači

Klipersi su, s druge strane, jako pogođeni Džordanovim odlaskom. On je svih sedam godina proveo u Los Anđelesu, poslednje dve godine bio je najbolji skakač lige, a prošle sezone izabran je i u najbolju odbrambenu petorku, te treću NBA petorku takmičenja. Imao je prosek od 11,5 koševa, 15 skokova i 2,2 blokade. Igrao je odlično dok je Blejk Grifin bio povređen, ali su Klipersi zaustavljeni u drugom krugu doigravanja od Hjustona.

Dok Rivers je za sledeću sezonu angažovao Pola Pirsa, s kojim je osvojio titulu u Bostonu, a Klipersi su nakon toga sve karte stavili na Džordanov ostanak. Smatrali su da petorka Pol – Redik – Pirs – Grifin – Džordan može doneti boljitak klubu i nisu razmišljali o alternativama, a sada su u jako teškoj situaciji. Oni, naime, trenutno praktično nemaju nijednog centra na rosteru – Spensera Houza su još ranije poslali u Hornetse za Lensa Stivensona.

Najgore za Kliperse je to što nemaju ni prostora na "seleri-kepu" za dovođenje važnijih igrača. Novac koji su hteli da potroše na Džordana zbog kolektivnog ugovora ne mogu da iskoriste za druge igrače, a kako su iznad limita "seleri-kepa", mogu potpisati samo veterane. Tu je i opcija dovođenja nekog igrača putem tradea, ali Klipersi i nemaju previše igrača koje mogu poslati u druge klubove. Jedina nada im je da se neko zainteresuje za Džamala Kroforda. Bilo kako, Džordanov učinak će biti nemoguće nadoknaditi, pa smo sigurni da je pred Klipersima teška sezona.

Da li će sledeće sezone igrati zajedno - Dankan i Oldridž?ž

I dok se Džordan odlučio, Lamarkus Oldridž još vaga ponude. Trenutno najzanimljiviji igrač na tržištu navodno se dvoumi između San Antonija i Finiksa, a oba kluba su "očistila" prostor na "seleri-kepu" kako bi mogli da ga dovedu. Sparsi su već ranije poslali Splitera u Atlantu, a Finiks je realizovao posao s Detroitom u kojem se rešio ugovora trojice igrača. Dok se Oldridž ne odluči, Lejkersi se još nadaju da će se on ipak odlučiti za njih, a ni u Portlandu nisu digli ruke. Navodno je za njega zainteresovan i Majami, ali nam nije jasno kako bi on i Kris Boš igrali u paru.

Kad smo već kod Majamija spomenimo i kako se Dvejn Vejd dogovorio s klubom za jednogodišnji ugovor vrijedan 20.000.000 dolara, a što se ostalih klubova tiče treba izdvojiti ostanak Tobijasa Harisa u Orlandu za 64.000.000 dolara na četiri godine. Iako se radi o velikom novcu, Medžik ima pregršt igrača na "ruki" ugovorima, pa ovaj iznos njihovom ponajboljem igraču prošle sezone nije prevelik. Kada je Orlando izgubio trku s Atlantom oko Pola Milsapa, pametno se odlučio na rano zatvaranje tezge.

Režon Rondo je potpisao za Sakramento, a novi dvojac je dobio i Njujork. Jedino Lejkersi još nisu napravili nikakav posao na pijaci, što je jako interesantno, s obzirom na sezonu koju su imali.

SVI IGRAČI KOJI SU POTPISALI NOVE UGOVORE ILI BILI DEO TREJDOVA U PRETHODNA DVA DANA:

Atlanta

Valter Tavarez – nepoznato trajanje ugovora i iznos

Bruklin

Šejn Larkin – dve godine, 3.000.000 dolara

Dalas

Deandre Džordan – četiri godine, 80.000.000 dolara

Ves Metjuz – četiri godine, 65.000.000 dolara

Detroit

Aron Bejns – tri godine, 20.000.000 dolara

Hjuston

Kori Bruer – tri godine, 24.000.000 dolara

Markus Moris, Redži Bulok, Deni Grejndžer – stigli u trejdu iz Finiksa

Indijana

Monta Elis – četiri godine, 44.000.000 dolara

Lavoj Alen – tri godine, 12.000.000 dolara

Majami

Dvejn Vejd – jedna godina, 20.000.000 dolara

Njujork

Robin Lopez – četiri godine, 54.000.000 dolara

Derik Vilijams – dve godine, 10.000.000 dolara

Orlando

Tobijas Haris – četiri godine, 64.000.000 dolara

Sakramento

Režon Rondo – jedna godina, 10.000.000 dolara

Marko Belineli – tri godine, 19.000.000 dolara

Vašington

Gari Nil – jedna godina, 2.100.000 dolara.

Preuzeto sa sajta - Germanijak.hr

(FOTO: Action Images)


tagovi

Sakramento KingsRedžon RondoNBA ligaLamarkus OldridžKris PolDirk NovickiDeandre DžordanDalas MaveriksBlejk Grifin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara