""
""

Ko blokira odlazak Uga Vijeire na EURO (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | ned. 27.03.16. | 17:38

Bez obzira kakav imidž imala srpska Superliga u inostranstvu, Portugalac zaslužuje poziv u reprezentaciju

Koliko sve ne funkcioniše u srpskom reprezentativnom fudbalu, teško je reći koja slaba tačka je fatalna. Ali nedostatak klasične „devetke“ je problem koji upada u oči već godinama. Aleksandar Mitrović (do sada) nije rešio problem i ko zna da li će i kada taj problem biti rešen. Međutim, prokletstvo broja devet prati još jednu, ozbiljniju i moćniju reprezentaciju od Srbije. Portugalija već godinama pati za centarforom koji će u golove pretvoriti sve one prodore, centaršuteve i driblinge Ronalda, Nanija i drugova. Neko ko će Ronaldovog sprinta od 50 metara jednostavno ubaciti loptu u mrežu. I uprkos tome, portugalski tim beleži dobre rezultate, stalan je učesnik velikih takmičenja i retko kada ih završava u grupnoj fazi...

Izabrane vesti

Još od odlaska Pedra Paulete u penziju, centarfor je rak rana portugalske reprezentacije. Ugo Almeida i Elder Poštiga su bili jedina rešenja. Godinama. I nisu ispunili očekivanja. Štaviše, bili su najslabija tačka. Ali Portugalci bolje od toga nisu imali... Zato je „devetka“ postala dres o kojem sanjaju mnogi tamošnji igrači koji ne spadaju u krem evropskog fudbala. Među njima i Ugo Vijeira iz Crvene zvezde.

Omaleni Portugalac je na mala vrata došao na Marakanu. Kao igrač kojem golovi do tada nisu bili upisani u ličnoj karti. Kao rizik i kocka, ali na kraju kao fenomenalan potez stručnog štaba. Već sada mnogi tvrde da bolji stranac nije igrao u Crvenoj zvezdi. I imaju pravo. Na početku i nije ličio na klasičnog centarfora, povremeno je igrao i na pozicijama krilnog i „lažnog napadača“... Ali kada je prošao period adaptacije i kada se uklopio sa novim saigračima, počeo je teror protivničkih golmana.

Bez obzira na slab kvalitet srpske Superlige i Zvezdinu nadmoć, Vijeira je pogađao i u onim utakmicama kada bi i mnogo veća imena i bolji igrači pukli pod pritiskom. U dva večita derbija je postigao tri gola i bio metak u srce Partizanovih nada. Postao je predator u protivničkom šesanestercu. Postiže golove na najrazličitije moguće načine. Desnom, levom, glavom... Uglavnom iz kaznenog prostora. Sve što napadač može da uradi u srpskoj Superligi da bi dobio poziv nacionalnog tima, Ugo Vijeira je uradio. Uostalom, u toj ligi je Jirgen Klop našao pojačanje za novi Liverpul koji sprema narednog leta. Učinak Zvezdinog Portugalca se ne sme gledati kroz prizmu slabijeg kvaliteta lige.

Svaki sledeći Ugov gol za Zvezdu ima sve veću težinu u njegovoj Portugaliji. Tamošnji mediji sa pažnjom prate njegov učinak, komentara je sve više, kao i onih koji se pitaju: Šta čeka selektor Fernando Santoš?

S obzirom kakav ima izbor i kakva je konkurencija za mesto isturenog napadača u Portugaliji, Santoš bi morao ozbiljnije da razmisli o pozivu najboljem strelcu Crvene zvezde i Superlige. Onoliko koliko je Vijeira uradio posao na terenu da zasluži poziv, toliko mu na ruku ide i konkurencija.

PREDATOR! (VIDEO)

Portugalci muku muče sa napadačima. Zato selektor najčešće i izbgeava da igra sa klasičnom devetkom u prvih 11. Ali to ne znači da mu predator nije potreban makar na spisku za EURO. Baš zbog nedostatka „devetke“ Santoš je bio prinuđen da često menja sistem igre. Portugalci su tim koji je najviše menjao formaciju u prethodnim kvalifikacijama. Počeo je sa 4-4-2 u kojima su najistureniji napadači bili Kristijano Ronaldo i Dani iz Zenita. Ronaldu nije problem da pokrije tu poziciju, igrao je i u Realu, ali mnogo bolje se snalazi na strani. Daniju više prija uloga „desetke“ ili polušpica nego igra u samom špicu. Potom su se Portugalci vratili na starih 4-3-3 i 4-2-3-1, probali razne varijante, ali devetku nisu dobili.

Posle nedavnog poraza od Bugarske, Santoš je bio na meti kritika baš zbog nedostatka „devetke“.
„Uopšte nisam zabrinut. Da je kojim slučajem moja strategija da u Francuskoj igram sa 4-3-3, bio bih zabrinut. Ali pošto nije, prilično sam smiren“, rekao je Santoš.

Selektor Santoš je pozivao nekoliko fudbalera kojima je primarna pozicija centarfor, ali niko od njih se nije nametnuo. Na poslednjem spisku Santoša od klasičnih „devetki“ se našao samo Eder.

Napadač Lila na pozajmici iz Svonsija dobija pozive na konto stare slave kada je tresao mreže u Bragi. Svonsi ga je letos kupio za 7.000.000 evra ali se ispostavio kao potpuni promašaj jer za šest meseci nije uspeo ni gol da postigne za Labudove. Pozajmljen je Lilu gde je postigao dva gola na šest mečeva. U očajnoj je formi, ali Santoš mu i dalje daje kredit.

Srbin pred kojim stoje mirno u Lisabonu: Ugo, budi strpljiv, Portugal će zvati

Sve i da Eder ostane nedodirljiv na selektorovom spisku do odlaska reprezentacije na EP u Francusku, opet se otvara pitanje drugog napadača jer mu je neophodan još jedan centarfor na klupi bez obzira na sve varijacije u promenama sistema igre i mogućnost da uvek gurne Ronalda, Nanija ili Danija kao najisturenijeg. Čak i kada je formi, Eder nije igrač sa ubilačkim instinktom već više znači kao partner nekom drugom napadaču.

Pored Edera, Santoš je pozivao još nekolicinu napadača. Nekima je dao minutažu, nekima nije. Prednost u odnosu na Uga Vijeru do sada su imali Ugo Almeida, Nelson Oliveira, Joao Lukaš, a prednost na listi poziva Rui Fonte, Ivan Kavaleiro i Ukra. Na prvi pogled, ne baš respektabilno društbo. Bez potcenjivanja, igrači čije konkurencije Ugo Vijeira ne bi trebalo da se boji i pored kojih se s pravom može nadati pozivu.

Nelson Oliveria je centarfor „broj 2“. Iza Edera. Momak od kojeg se mnogo očekivalo kada je sa 18 godina priključen prvom timu Benfike. Ali umesto rasnog napadača postao je talac menadžera i njihovih fondova. Pratično njihova igračka koju su bacali gde su hteli pa je iz Benfike teran na šest različitih pozajmica. Prošlog leta je pozajmljen Notingem Forestu. U Čempionšipu je napokon dobio šansu da igra. Ove sezone je postigao devet golova za Šumare što mu je učinak karijere. Ako nastavi da daje golove mogao bi da se nađe na spisku za Francusku ispred Vijeire. U najmanju ruku njegovi golovi ne vrede više od Vijeirinih u Srbiji. Ali Oliveiru i dalje gledaju na talenta. Iako ima 24 godine... Za Portugaliju je na 16 mečeva dao dva gola.

Što se tiče Uga Almeide i Eldera Poštige, njih ne treba očekivati na spisku. Poštige nema u reprezentaciji već dve godine, Almeida je pozivan poslednji put pre godinu dana. Trenutno je u Hanoveru gde ne igra bitnu ulogu i upisao je samo jedan gol na šest utakmica.

Posle Edera i Olveire, treći konkurent Vijeiri je takođe napadač iz engleskog Čempionšipa. Žoao Lukaš iz Šefild Venzdeja. Međutim, on čak ni u Šefildu nije prvi izbor. Reč je o džokeru koji je od 32 meča, na čak 21 ušao sa klupe. Postigao je šest golova i bila bi zaista nepravda ako bi dobio poverenje selektora pre Vijeire.

Tu je i Rui Fonte iz Brage. Međutim, on je pao u drugi zahvaljujući Nikoli Stojiljkoviću koji ga je potpuno potisnuo u Bragi. Dao je sedam golova na 27 mečeva u svim takmičenjima, a u reprezentaciji je do sada dobio šansu na dve utakmice i nije se upisao u strelce.

Ivan Kavaleiro iz Monaka nije opcija jer skoro da i ne igra ove sezone, a njegova uloga je više na krilnim pozicijama gde je konkurencija dosta jača. Na spisku Santoša je bio i Ukra iz Rio Avea, ali ni on u poslednje vreme ne igra za klub tako da je Vijeira u prednosti.

Iznenađenje bi mogli da budu iskusni Bruno Moreira koji je u golgeterskoj seriji u Fereiri ili možda talentovani Andre Silva kojeg smo gledali u selekciji Portugalije na Mundijalitu prošlog leta. Ipak, njihove šanse su minimalne. Do sada nisu pozivani iako će Andre Silva jednog dana sigurno nositi portugalsku „devetku“. Za sada je još zelen...

Kada se podvuče crta, Ugo Vijera može da se nada pozivu u reprezentaciju zahvaljujući učinku na terenu. Pa taman on bio u jednom od slabijih prvenstva u Evropi kakvo je naše. Njegovi konkurenti niti igraju, niti postižu golove. A nije baš da igraju u nekim jačim konkurencijama. Nije isto igrati za Zvezdu i Šefild Venzdej.

Međutim, pitanje je kakve će planove imati Santoš i koliko napadača će voditi u Francusku. Eder će verovatno dobiti poziv, a ako i drugi napadač bude na spisku od 23, najbolji strelac Superlige s punim pravom može da se nada da će dobiti prednost u odnosu na Oliveiru, Lukaša, Fontea i kompaniju. Jer, zaslužio je! Dao je više prvenstvenih golova nego Eder (dva gola), Oliveira (devet), Lukaš (šest) zajedno. Njih četvorica ukupno imaju 17 prvenstvnih golova, a Vijeira dva više.

Posle poraza od Bugarske, poznati dnevni list O Jogo se u redakcijskom komentaru kritički nastrojenom prema Santošu pitao da li ova reprezentacija može da postiže golove. I kao prvo rešenje je podsetio selektora da isproba Uga Vijeiru

(FOTO: Action images, MN Press)


tagovi

Žoao LukasUgo VijeiraSuperligaSrbijaŠefild VenzdejRui FontePortugalNotingem ForestNelson OliveiraLilLiga 1EP 2016FK Crvena zvezdaČempionšipBraga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara