""
""

Ko je ovo preživeo, ni pakao mu neće teško pasti: Najluđe završnice fudbalskih prvenstava - 1. deo (VIDEO)

Vreme čitanja: 8min | sub. 10.05.14. | 10:50

Podsetite se najdramtičnijih šampionskih trka u poslednje dve i po decenije u najjačim evropskim ligama i kako su titule menjale vlasnike u poslednjim sekundima šampionata

Ovaj i sledeći vikend će nam rešiti i poslednje nedoumice oko imena šampiona u najjačim evropskim ligama. U Italiji, Nemačkoj ili Francuskoj je već sve poznato. U Španiji nas očekuje paklen finiš i sigurno je da ništa nije sigurno.

Izabrane vesti

Mnogi tvrde da je u engleskoj Premijer ligi sve gotovo i da je Mančester Siti završio posao. Ali, da li je baš tako?

Pogled u bližu istoriju nam govori da ništa nije sigurno dok sudija ne odsvira kraj na poslednjem meču u sezoni. Svakakvih čuda smo se mogli nagledati u prethodnih davdesetak godina. Dramatični finiši u trkama za titulu su ono što se pamti celog života. Mečevi za infarkt, preokreti, legenadrni golovi. Nemerljiva tuga na jednoj, radost do neba na drugoj strani.

Zato vam predstavljamo priliku da se podsetite najluđih završnica šampionskih trka u najjačim ligama Evrope u poslednje dve i po decenije. Verovatno i vi nas možete da podsetite za brojne detalje. Jer, ko je bio svedok ovih utakmica i ko ih je gledao na televiziji neće ih zaboraviti dok je živ.

Ovo je samo prvi deo od 14 čuvenih finiša, a sutra ćemo objaviti i drugih sedam. Pošte se danas završava Bundesliga, akcenat danas je na legendarnim fudbalskim dramama u Nemačkoj, a tu su i slučajevi iz Holandije, Španije, Norveške i Italije. Sutra vas očekuje još sedam priča iz Engleske, Španije, Italije i Škotske.

BUNDESLIGA 1991/92 - STEPI JE IMAO TITULU U RUKAMA…

Predvođen srpskim trenerom Dragoslavom Stepanovićem, Ajntraht iz Frankfurta je imao fenomenalnu priliku da postane prvak Nemačke. Pred poslednje kolo Ajntraht, Borusija Dortmund i Štutgart su imali isti broj bodova - 50! Ali, je Ajntraht imao ubedljivo najbolju gol razliku, posle njega Štutgart i na kraju najslabiju je imao Dortmund. Na kraju prvih 45 minuta finalne runde, titula je na opšte iznenađenje bila najbliža Dortmundu. Borusija je vodila u Duisburgu, Štutgart je gubio u Leverkuzenu, ali je do odlaska na odmor ipak izjednačio na 1:1, dok u Roštoku gde je Ajntraht gostovao Hanzi nije bilo golova. U drugom poluvremenu Hanza je povela u 65. minutu minutu, ali je Ajntraht izjednačio dva minuta kasnije. Pobeda je donosila titulu Stepijevom timu. U 90. minutu Ajntraht je pogodio stativu, Borusija je držala 1:0 u Duisburgu, ali Gvido Buhvald u 90. minutu pogodio za Štutgartovu pobedu od 2:1 i titulu! Iako su na poluvremenu bili tek treći favorit za titulu…

BUNDESLIGA 2000/01 - TAJ GOL ANDERSONA!

Pred pretposlednje kolo, Šalke i Bajern imaju isti broj bodova na prvom mestu - po 59! Ali, Šalke ima bolju gol razliku (+27) od Bajerna (+24) i šansu da posle 43 godine donese titulu u Gelzenkirhen. Međutim, Šalke u pretposlednjem kolu biva poražen na gostovanju Štutgartu 0:1 golom Krasimira Balakova u 90. minutu, a Bajern u isto vreme pobeđuje Kajzerslautern 2:1 golom Ciklera takođe u 90. minutu! U poslednjom kolu Bajern je gostovao Hamburgu i bio mu je potreban bod, dok je Šalke dočekao Untrehahing. Kraljevsko-plavi su pregazili Untrehahing sa 5:2 i čekali vesti iz najveće nemačke luke. Dočekali su ih kada je Barbarez u 90. minutu pogodio za vođstvo Hamburga! Sekundi su delili Šalke od titule. Ali, u 93. minutu golman Šober je uhvatio loptu koju mu je vratio njegov igrač i Bajern je dobio indirekt na 10 metara od gola Hamburga! Svi igrači domaćih su u živom zidu, stigao je tu i Oliver Kan, kod lopte su Efenberg, Hargrivs i Patrik Anderson koji do tada nije postigao nijedan gol u dresu Bajerna. Efenberg lagano potvrđuje loptu, a Anderson je zakucava u gol ispod živog zida za veliko slavlje Bavaraca i suze u Gelzenkirhenu!

BUNDESLIGA 2001/02 - NEVERKUZEN!

Tri kola pre kraja Bajer Leverkuzen je imao 66 bodova, Borusija 61, a Bajern 59. Leverkuzen je već obezbedio i finale Lige šampiona i finale Kupa Nemačke! Kakva sezona, reći ćete? Ali, u 32. kolu Bajer gubi u Leverkuzenu od Verdera 1:2, Borusija i Bajern pobeđuju: 66, 64, 62 glasi tabela. U pretposlednjem kolu Faramceuti bivaju poraženi na gostovanju davljeniku Nirnbergu, dok Borusija pobeđuje u Hamburgu sa 4:3, a Bajern u Volfsburgu sa 1:0. Pred poslednje kolo Borusija prelazi na čelo sa 67 bodova, Bajer ima 66, a Bajern 65. Ali, drami tu nije kraj…

Borusija je dočekala Verder, u Leverkuzenu gostuje Herta, Bajern je ugostio Hanzu. U 10. minutu Mihael Balak pogađa za 1:0 i Bajer prelazi na prvo mesto, a još kada je Pol Stalteri je u 17. minutu pokupio asistenciju Ailtona i doveo Verder u vođstvo na Vestfalen, sve se okrenulo. Savlje na Baj Areni i Olimpijskom stadionu u Minhenu. Ubrzo i Bajern dolazi do 1:0 protiv Hanze! U tom trenutku je Borusija treća! Ali, Jan Koler pred kraj poluvremena pogađa sa 20 metara po zemlji (!?) za 1:1. U drugom poluvremenu Balak donosi Farmaceutima 2:0, Bajern je već na 2:0, ali se čeka kiks Dortmunda. Zamer je gurnuo sve u napad i konačno Brazilac Everton u 74. minutu pogađa za 2:1 i titulu. Bajer je kasnije izgubio i finale Lige šampiona i finale Kupa Nemačke i za sva vremena dobio nadimak - Neverkuzen!

PRIMERA 1993/94 - KAD JE MUKA, AJDE ĐUKA!

Posle tri godine dominacije Krojfovog Drim tima, konačno se našao neko u Španiji da stane na put Barseloni! Ili je barem tako izgledalo do poslednjeg minuta poslednjeg kola Primere. Maleni Deportivo iz La Korunje je imao fantastičnu priliku da svoj meteroski uspon kruniše istorijskom, prvom titulom prvaka Španije. Četiri kola pre kraja su imali šest bodova više od Barse. Ali u naredna tri kola su osvojili samo pet bodova, a Barsa maksimalnih devet. Barsa je prišla na dva boda zaostatka uoči poslednjeg kola, ali nije ništa držala u svojim rukama. Deportivo je na Rijazoru dočekao Valensiju kojoj bodovi uopšte nisu bili potrebni. Ali, kasnije se ispostavilo da su radilli čuveni španski „koferčići“ u kojima je bio Barselonin novac za premije Valensijinim igračima. Ogroman novac! Barsa je lagano pregazila Sevilju sa 5:2 i čekala epilog sa Rijazora. Vreme je odmicalo, Valensija odolevala... I konačno u 90. minutu stadion je eksplodirao! Penal za Depor! Ali, standardni izvođač penala, čuveni Brazilac Bebeto nije imao hrabrosti da šutira sa bele tačke. Jedini je petlju imao Miroslav Đukić. Stameni momak iz Šapca je preuzeo veliki teret na leđa. Šutirao je za titulu i promašio! Tačnije, Gonzales mu je odbranio i radovao se kao da mu je poslednje u životu. Đuka je pao na travu, saigrači su doleteli da ga podignu i ohrabre, skoro da su ga izneli sa terena... 

SERIJA 1999/2000 - NEBO SE OTVORILO, OLIMPIKO JE EKSPLODIRAO!

Ko je tog dana gledao TV prenos poslednjeg kola Serije A, neće ga zaboraviti dok je živ! Juventus je imao dva boda više prednosti u odnosu na Lacio i gostovao je Peruđi, dok su Rimljani dočekali Ređinu, Inače, ni Peruđi, ni Ređini bodovi nisu ništa značili. Da skratimo jedan deo priče. Lacio je na sunčanom Olimpiku pregazio Ređinu sa 3:0. Ali, ono što se dešavalo u Peruđi će biti za sva vremena upamćeno u istoriji fudbala. Juventusu je pobeda garantovala titulu, remi je značio majstoricu za torfej prvaka protiv Lacija. U prvih 45 minuta nije bilo golova, ali Juve je opsedao gol Mazantinija. I posle normalnog prvog poluvremena, nebo se otvorilo nad Peruđom. Provala oblaka kakva se ne pamti! Kiša je nemilice natapala teren stadiona Renato Kuri, gosti su tražili odlaganje meča, a čuveni ćelavac Pjerluiđi Kolina je rekao: „Igra se!“. Posle sat i po vremena većanja! U nehumanim uslovima za igru je krenulo drugo poluvreme i već u 49. minutu umesto lopte u mreži Peruđe, Alesandro Kalori je nekim polu-volejem savladao Van der Sara. Juve je bio mnogo bolji rival, ali je istovremeno gubio. Karlo Anćeloti je imao na terenu Zidana, Davidsa, Inzagija, Del Pjera. Kako je meč odmicao umesto Kontea i Takinardija je ubacio Kovačevića i Esnajdera. Dakle, sa četiri špica je igrao poslednjih 20 minuta meča. Ni to nije pomoglo. Peruđa je odolela i dala titulu Laciju! Istovremeno je prepun Olimpiku u Rimu sat i po vremena posle pobede nad Ređinom iščekivao vesti iz Umbrije. Eksplozija oduševljenja i invazija Lacijala na teren kada je Kolina odsvirao kraj u Peruđi...

EREDIVIZIJA 2006/07 - TRI TIMA PO 72 BODA PRED POSLEDNJIH 90 MINUTA

Moće li dramatičnije od ovoga što se desilo u Holandiji u proleće 2007. godine? Tri tima su ušli u poslednje kola sa identičnim brojem bodova - po 72! U Holandiji odlučuje gol razlika. Pred finalnih 90 minuta favorit je bio AZ Alkmar sa gol razlikom +53, Ajaks je imao +47, PSV +46. Ali, AZ je sve upropastio na gostovanju Eksceklzioru. Golman Vaterman je dobio crveni karton u 18. minutu i sve je krenulo nizbrdo. Ekscelzior je poveo 1:0, pa je bilo 1:1, 2:1, 2:2 u 70. minutu i crveni karton za Ekscelzior u 75. minutu. AZ Alkmar je imao 15 minuta da pobedi i osvoji titulu. Ali, umesto da daju, primili su gol u 90. minutu i prokockali svoju šansu. Istovremeno, Ajaks je gostovao Viljemu Drugom, PSV je dočekao solidni Vitese. Na poluvremenu je Ajaks vodio 1:0, a PSV imao prednost od 2:1. Gol razlika je bila na strani Ajaksa, a na ruku im je išao rezultat AZ Alkmara. Međutim, Ajaks je u drugom poluvremenu postigao samo jedan gol i slavio 2:0 završivši sa gol razlikom +49, dok je PSV strpao tri komada Viteseu za 19 minuta i došao do gol razlike od +50! Taman jedan gol prednosti! Da je Ajaks postigao samo još jedan gol, osvojio bi titulu. PSV je na kraju podigao pehar iako je uoči poslednjih 90 minuta sezone bio autsajder pored AZ Alkmara i Ajaksa.

NORVEŠKA 2004 - KAD TIM KOJI ISPADA IGRA POŠTENO DO POSLEDNJEG MINUTA

Najluđi finiš sezone koji je Norveška videla! U trci za titulu su bili Rozenborg i Valerenga koji su u poslednje kolo ušli sa istim brojem bodova, čak i sa istom gol razlikom. Odlučivao je broj postignutih golova u čemu je Rozenborg bio bolji od Valerenge (52:40). Rozenborg je u Oslu pobedio Lin sa 4:1, a Valerenga je vodila 3:0 protiv Stabeka i gol razlika je opet bila ista, a Rozenborg je imao tu prednost u postignutim pogocima. Ali, vrhunac drame je što je meč Valerenge kasnio sedam minuta zbog teške povrede jednog igrača. U tih sedam minuta igrači Rozenborga su pored televizora na stadionu „crkavali od nervoze“ i navijali da Stabek izdrži, a Valerenga je jurila gol za titulu. Valerenga nije uspela, Stabek je „odbranio“ poraz od 0:3 i Rozenborg je postao šampion! Ali, ni to nije sve. Stabek je ispao iz lige zbog gol-razlike! Da su izgubili sa jednim golom razlike, ostali bi u ligi! Do 81. minuta je bilo 1:0, a onda je Valerenga za dva minuta dala dva gola. Jasno je bilo igračima Stabeka da su ispali, ali su maksimalno poštebno odigrali narednih desetak minuta. Inače, meč je sudio Ovrebo, čovek koji je kasnije masakrirao Čelsi protiv Barselone, a igrači Valerenge su se kasnije žalili na nedosuđene penale...

(FOTO: Action images)


tagovi

Miroslav ĐukićLacioViteseViljem IIVerderValerengaValensijaStutgartŠpanijaSerija ARozenborgPSV AjndhovenPrimeraPatrik AndersonNemackanajluđe zavšrniceJuventusItalijaHolandijaHamburgerEvropaEredivizijaEkscelziorBorusija DortmundBajern MinhenBajer LeverkuzenAZ AlkmarAjntraht FrankfurtAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara