Kokoškov želi Markela Fulca - da li je „pokvareni“ bek rešenje za Sanse?

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.11.18. | 18:46

Ukoliko se trejd dogodi, Finiks bi u istom timu imao prve pikove sa prethodna dva NBA drafta

Odluka Markela Fulca da podnese zahtev za trejd i tako po ubrzanom postupku okonča svoj boravak u Filadelfiji nikoga nije iznenadio.

Prvi pik sa prošlogodišnjeg NBA drafta ove sezone ne može da pronađe sebe u Filadelfijinom sistemu i to ostavlja dubok trag u njegovoj igri. Nekoliko klubova već je izrazilo želju da se dokopa potpisa perspektivnog beka, a među njima izdvaja se Finiks Igora Kokoškova.

Izabrane vesti

Ukoliko bi Sansi zaista uspeli da dobiju Fulcove usluge, u sastavu bi imali dvojicu prvih pikova sa poslednja dva NBA drafta. Ne treba ni podsećati da je Deandre Ejton trenutno uz Devina Bukera noseći igrač najslabijeg tima NBA lige.

Fulc je u ozbiljnom problemu i očigledno je da mu je trejd potreban. Ali, da li Finiks može da mu pomogne?

Markel Fulc je tokom svojih dana u Vašingtonu mamio uzdahe kao eksplozivan, dinamičan bek, sposoban da bude ozbiljna pretnja i kao igrač koji šutira odmah po prijemu lopte, ali i da sebi otvori prostor kroz dribling. Ali, Fulc je u međuvremenu izgubio svoj sjaj. Dosta je promenio dinamiku šuta, ponajviše zbog povrede ramena, zbog čega je njegov šut poprimio potpuno nov oblik. Lepota izbačaja lopte i kompletna mehanika šuta jeste u osećaju koji ima posmatrač. Fulc je mnogo toga promenio i, što je najstrašnije, u nedostatku samopouzdanja počeo da koristi neke dodatne varijacije koje nisu baš najprijatnije za oko... Navodno, problem leži u slabosti ručnog zgloba i doktori su čak pokušali da mu pomognu da ojača pojedine mišiće, ali nije uspelo.

Da ne dužimo previše, Fulc je ove sezone počeo 15 utakmica i ponekad igrao solidno, uprkos šutu koji malo koga može da oduševi... Uprkos nekim solidnim partijama, osećaj da je Fulc nazadovao ili bar ostao u mestu nije jenjavao. Zbog toga i ima logike u tome što Fulc više nije u ozbiljnim planovima stručnog štaba, posebno jer je u tim stigao Džimi Batler.

Prema trenutnim informacijama, Fulc se nalazi na specijalističkim pregledima koji bi trebalo da odluče njegovu dalju budućnost. Odnosno, da li problem koji ima može da se reši ili ne. Tako će, uostalom, Filadelfija, on, ali i potencijalni kupci znati na čemu su.

Ipak, ne možemo da ne primetimo da se priča Markela Fulca pretvara u jednu od najbizarnijih u novijem košarkaškom dobu.
Njemu je svakako potreban novi početak, a Finiks kao tim koji je u fazi rebildinga može da bude dobro rešenje za njega. Klubu bi mogao da pomogne, jer uprkos svim problemima ne igra tako lošu košarku, a ukoliko bi našao rešenje, mogao bi samo da bude bolji. Veliki je borac i to neprestano pokazuje na i izvan terena. Potrebno je samo da nađe sredinu koja će mu pružiti podršku i usmeriti njegov dalji razvoj. Fulc je trenutno u prostoru „ni na nebu, ni na zemlji“ i praktično sam pokušava da nađe rešenje. To nije dobro. Kada mu dođe dan, Fulc pokazuje da je solidan napadač, dobar asistent, ali mu jako nedostaje sigurnost u šutu, prvo zbog mehanike, drugo jer izgleda kao da ne zna da izabere pravi momenat se digne s poludistance i napadne protivnički koš.

Doduše, dolazak Fulca mogao bi da se ispostavi kao velika kocka za Finiks. Ako izuzmemo očigledan problem sa šutom, Fulc je vrlo koristan napadač. Ipak, današnja košarka zahteva da bek mora da poseduje i taj napadački kvalitet više, odnosno da zna da zapreti sa poludistance ili van linije za tri poena. Svaki tim koji bude spreman da se kocka s njim moraće da se bori s njegovom mehanikom šuta, koja je kriva za to da mu brojke nikako nisu konstantne. Što je, ako ćemo realno, prilično loše za nekog u ranoj fazi karijere.

Sansima je potreban igrač Fulcovih kvaliteta, ali i neko ko košarku može da igra bez prepreka i problema. On to sada ne može.

Plata ne bi bila problem, jer Fulc kao ruki trenutno zarađuje 8.300.000 dolara, a sledeće godine čeka ga 9.700.000 dolara. Zbog toga Sansi na papiru ne bi mnogo toga izgubili, ali bi se potencijalno uvalili u problem u budućnosti. Jer, ako Fulc ne bude pobedio neke duhove prošlosti, doživeće slom kakvom se pre samo dve-tri godine malo ko nadao...

Foto: Reuters


tagovi

Markel FulcIgor KokoškovFiniks Sans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara