"Zoran Stojadinović i Ranko Stojić godinama su u poslu"
"Zoran Stojadinović i Ranko Stojić godinama su u poslu"

Koliku proviziju uzimaju menadžeri u Srbiji?

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.03.16. | 15:23

Crveno-beli raznim agentima u poslednjih godinu dana isplatili 427.900 evra. Zvanični sajt FSS objavio podatke

Zoran Stojadinović i Ranko Stojić godinama su u poslu

Klubovi ih tretiraju kao nužno zlo ili nužno dobro. U zavisnosti da li su im u tom trenutku potrebni. Javnost u njima nekad vidi kancerogeno tkivo srpskog fudbala, pojedince koji se bogate u trenucima opšte sportske krize. Mnogo toga oko delovanja menadžera ili posrednika u transferima bilo je godinama obavijeno velom misterije. Možda i zbog činjenice da se određena pravila nisu poštovala. Barem u Srbiji.

Izabrane vesti

Ali onda je FIFA odlučila da ukine „treću stranu“ (investicione fondove) i nacionalnim savezima dala preporuku da transparentno objave visinu transfera i tačan postotak koji ide u ruke menadžera. Prema pravilima svetske kuće fudbala, posrednici u poslu mogu da uzmu najviše tri odsto od ukupnog transfera ili od ukupnih bruto primanja igrača. I gledajući podatke na sajtu FSS deluje da naši klubovi i menadžeri rade strogo po propisu.

Istina, nema podataka za brojne klubove u Superligi, ali ono što se može videti deluje vrlo zanimljivo. Posebno kada je reč o Crvenoj zvezdi koja je na uvid dostavila podatka o svim tačim transferima u poslednjih godinu dana.

Crvena zvezda je tako fudbalskim agentima koji su posredovali u odlasku i dolasku igrača u najtrofejniji srpski klub ukupno isplatila 427.900 evra. Najviše je profitirao Zoran Čanak koji je na ime transfera Marka Grujića u Liverpul inkasirao 210.000 evra. Inače, reč je o agentu koji tesno sarađuje s dobro poznatim Zoranom Stojadinovićem, koji je posredovao u odlasku Grujića na Enfild.

Fali Ramadani ima najviše klijenata u Srbiji

Zvezda je prilikom dolaska Mičela Donalda i Damijena le Taleka koristila usluge Srđana Jeremića i agencije Nianeli Investments. Posrednička uloga je zbirno koštala 67.900 evra, dok je na ime transfera Predraga Rajkovića u Makabi firma Lanigan Management zaradila 90.000 evra.

Od transfera Vukašina Jovanovića u Zenit klub je zaradio 2.000.000 evra, a posredniku (Chroma Trading) isplaćeno je 60.000 evra.

Crveno-beli još nisu isplatili ono što pripada menadžerima Aleksandra Kataija i Bruna Matosa. Sa njima dvojicom rashod Crvene zvezde prema menadžerima popeo bi se 449.300 evra.

Mnogo jeftinije je prošao Čukarički, mada je on imao posrednika samo prilikom transfera Nikole Stoiljkovića u Bragu i Ranka Brežančića u AZ Alkmar. Njih dvojica su u kasu Čukaričkog donela 1.150.000, a menadžeru Đuru Ivaniševiću (Kick&Rush Sport Management) isplaćeno je 30.000 evra.

Ostali klubovi su naveli da nisu koristili usluge menadžera ili posrednika. Tačnije, klubovi koji su poslali podatke, a među kojima nisu Partizan, Borac, Vojvodina...

(Foto Star Sport)

Pratite MOZZART i na Vajberu


tagovi

Zoran StojadinovićSuperligaSrbijafssFali RamadaniEvropaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara