"Ederovo slavlje"
"Ederovo slavlje"

Kosmička pravda! Eder obrisao Ronaldove suze, Portugalija je na evropskom tronu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.07.16. | 23:29

Na Sen Deniju 1:0 zahvaljujući golu u 109. minutu utakmice

Ederovo slavljeTačno 12 godina proteklo je otkako je mučna tišina zavladala Lužom, a portugalski reprezentativci, svesni da su razočarali naciju, u suzama napuštali teren. Među njima i 19-godišnji Kristijano Ronaldo, žgoljavi tinejdžer kome se predviđala velika karijera. Tih 12 godina kasnije taj mršavi momčić izrastao je u fudbalsko božanstvo, jednog od najboljih u istoriji igre, ponovo je u suzama, ali okolnosti su sasvim drugačije. Sada plače sa medaljom za šampiona Starog kontinenta na grudima. Uručili su mu je njegovi saigrači, deceniju nazivani mediokritetima zbog kojih Ronaldo ne može da bogatoj kolekciji trofeja pridoda i neki sa reprezentativne scene.

Večeras su se Nani, pre svih fantastični Rui Patrisio, Rikardo Kvarežma, Pepe, neočekivani heroj Eder i ostatak družine isprsili i onako iz inata opalili dušmanima šamarčinu koja će se prepričavati. U finalu Evropskog prvenstva u Francuskoj, Portugalija je savladala Francusku sa 1:0 Ederovim golom u 109. minutu sudara na Sen Deniju.

Izabrane vesti

Mnogi će reći nezasluženo i imaće čime da potkrepe takav stav. Zbog toga što su grupu prošli bez pobede, zbog toga što su igrali ružan fudbal, zbog toga što su i u finalu bili u podređenom položaju, bez šuta u okvir protivničkog gola sve do 80. minuta.

Ali ima u toj pobedi i neke kosmičke pravde. I zato što se Portugalcima vratilo za tu 2004. godinu, pa i za 2000. kada su igrali ubedljivo najlepši evropski fudbal da bi ih Francuzi u polufinalu izbacili zbog glupog penala Abela Šavijera u produžetku. A i zato jer su Portugalci večeras igrali bez pola tima. Toliko otprilike ovom timu Fernanda Santosa znači Kristijano Ronaldo.

A kad prve zvezde već nije bilo, jer ga je žestok, mada fudbalski opravdan start Dimitrija Pajea iz igre izbacio već u osmom minutu, iako su agonija i junački pokušaj Ronalda da se vrati trajali do 25, Santosu nije preostalo ništa drugo no da naredi ostalima da se ukopaju u rov na svojoj polovini terena. Da se kao tim suprostave moćnijoj vojsci. Da pokušaju da prežive na srce. Na taj inat.

Nekad je i to dovoljno.

Doduše, večeras mu je najbolji prijatelj bio Rui Patrisio. U prvom poluvremenu uspeo je sjajni golman da skine odlične pokušaje Antoana Grizmana i Dimitrija Pajea, u drugom da ukroti i projektil Muse Sisoka. I sreća je bila saveznik, ma koliko to paradoksalno zvučalo s obzirom na početak meča i tu Ronaldovu povredu kolena. Čudom je drugi Grizmanov pokušaj otišao koji centimetar iznad gola, šut Andre-Pjera Žinjaka u sudijskoj nadoknadi koji milimetar ka stativi.

Sa druge strane, jedan lukavi, čini se i namerni pokušaj Nanija da iz pozicije idealne za centaršut iznenadi Uga Lorisa, te kasnije atraktivne, mada ne posebno opasne makazice Rikarda Kvarežme, pa tek u produžetku i šut Edera, koji je ponovo završio na dlanovima francuskog golmana, te bomba Rafaela Gerera iz slobodnjaka i zvuk lopte kako se odbija o prečku.

Jedva su Portugalci u dobrom delu meča prenosili loptu na protivničku polovinu terenu, ali ništa lakše ni Francuzi, posebno kada je Musa Sisoko ostao bez daha -  a nije ga dugo zadržao - nisu probijali bedem pred kaznenim prostorom rivala. Pa je tako Antoan Grizman često morao da se po loptu vraća na sredinu terena što donekle objašnjava zašto smo u Parizu gledali prvo evropsko finale bez gola u regularnom toku utakmice.

Sve dok u 109. minutu Francuzi nisu zaspali, dozvolili Ederu, da se između njih četvorice primakne zoni šuta i sa nekih 20 metara odapne strelu u donji levi ugao Lorisovog gola. Pre tačno 12 godina lisabonski Luž je bio svedok jedne od najmučnijih scena u istoriji fudbala. Večeras su krvarile duše francuskih navijača na Sen Deniju.

PORTUGALIJA - FRANCUSKA 1:0 (0:0, 0:0)
/Eder 109/

Stadion: Francuska u Parizu;
Kapacitet: 81.383;
Sudija: Mark Klatenburg (Engleska);

PORTUGALIJA (4-4-2): Rui Patrisio - Sedrik, Pepe, Fonte, Gerero - Vilijam Karvaljo, Renato Sančes (od 79’ Eder), Adrijen Silva (od 67’ Mutinjo), Žaoa Mario - Nani, Ronaldo (od 24. Kvarežma).

FRANCUSKA (4-4-2): Loris - Sanja, Koščelni, Umtiti, Evra - Sisoko (od 110’ Marsijal), Pogba, Matuidi, Paje (od 58’ Koman) - Grizman, Žiru (od 78’ Žinjak).

(FOTO: Action Images)


tagovi

reprezentativni fudbalPortugalFrancuskaEvropaeuro 2016

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara