""
""

Lejkersi uzeli Divca (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.06.17. | 11:30

I tako su Evropljani počeli da osvajaju NBA ligu...

Bilo je to vreme kada u Jugoslaviji još nije bilo prenosa utakmica NBA lige, srećnici su uspevali da nabave VHS kasete sa snimcima utakmica najkvalitetnije košarkaške lige na svetu. Ali, uprkos tome, svi su znali za Los Anđeles Lejkerse.

Izabrane vesti

A upravo su ti i takvi Lejkersi, sa Medžikom Džonsonom i Karim Abdulom Džabarom na parketu, odnosno Petom Rajlijem na klupi, izabrali Vlada Divca kao 26. pika u prvoj rundi na NBA draftu. Bio je današnji dan 1989. godine...

Tada 21-godišnji centar Partizana i reprezentacije Jugoslavije bio je, što se Amerikanaca tiče, totalni anonimus, ali su Lejkersi i generalni menadžer Džeri Vest tačno znali šta rade. Uostalom, Divac se odlično snašao i već u prvoj sezoni pokazao da slavni tim iz LA nije pogrešio. Vižljasti Prijepoljac je brzo upijao i kupio cake od Medžika, Džabara, Džejmsa Vortija i Bajrona Skota.

Nije mu bilo potrebno mnogo vremena da postane jedan od mezimaca publike, među kojom je bio i slavni holivudski glumac Džek Nikolson. I ne samo da je kupio fore, već je i učio engleski od saigrača jer je po dolasku u Los Anđeles znao samo nekoliko osnovnih reči.

Bilo kako bilo, Divac je u Lejkersima proveo sedam nezaboravnih godina tokom kojih je izrastao u vođu ekipe i jednog od najboljih centara u NBA ligi. Bio je, uz Dražena Petrovića, najzaslužniji što su evropskim igračima otvorena vrata najboljeg klupskog košarkaškog takmičenja na svetu.

Inače, na istom draftu te 1989. godine Boston Seltiksi su kao 40. pika u drugoj rundi izabrali Dina Rađu iz Jugoplastike i Divčevog saigrača iz reprezentacije. Od američkih igrača iz te generacije, kao prvi pik izabran je Pervis Elison (uzeo ga Sakramento) ali nije imao zapaženiju karijeru, dok je definitivno najviše postigao Šon Kemp. On je bio 17. pik i birao ga je Sijetl...


tagovi

SrbijaNBA ligadogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara