"Zar i ti, sine Leo?"
"Zar i ti, sine Leo?"

Malo je gospode kao što je Miro Klose: Varaju svi, pa i Ronaldo, Mesi, Suarez, ali i legende poput Raula i Skolsa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.01.15. | 18:00

Kako im stati na put?

Zar i ti, sine Leo?Fudbal se igra glavom, noge su samo pomoćno sredstvo. Ne zna se tačno ko je smislio krilaticu rasprostranjenu među ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu, tek u poslednje vreme ona ima i dodatak, pošto se u pomagalo pretvorila i - ruka! Na tako primitivan način da je postala odlučujući faktor širom planete. Poslednji primer Markosa Lazage u Kolumbiji oglio je bolnu istinu da su u savremenom sportu varalice toliko učestala pojava da mnogi neće ni trepnuti pre nego što oskrnave igru.

Možda i zbog činjenice da su taj recept videli od jednog od najboljih igrača svih vremena, Dijega Armanda Maradone, pa po principu „kad njemu nije bilo ništa, daj i ja da pokušam“ svako malo pokušavaju da prevare svet. I u tome uspevaju. Tačno je da dignu javnost na noge, izazovu osudu, ali pošto je na bilo kojoj tački planete svakog čuda za tri dana dosta brzo iščeznu sa naslovnih strana medija i dok narod nađe novu zabavu, njihovom timu ili reprezentaciji ostane ćar obezbeđen na nedozvoljen način.

Izabrane vesti

Lazaga jeste anonimus i njegovo ime na podugačkoj listi varalica ne znači ništa, jer je daleko veći problem što „kradu“ najveći asovi današnjice, poput Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, ali i legende kojima smo se ne tako davno divili i uzdisali na pijadestal.

Baš kao u slučaju Dijega Armanda Maradone koji je na Mundijalu u Meksiku 1986. protiv Engleske postigao najčuveniji gol rukom. Božjom rukom.

Njegov sunarodnik i prema svim pokazateljima dostojni naslednik Leo Mesi „proslavio“ se u derbiju sa Espanjolom 2007.

Ništa bolji nije ni Mesijev kum, a Maradonin zet, Serhio Kun Aguero. Dok je igrao za madridski Atletiko 2006. utereo je loptu u mrežu Rekreativo Uleve rukom.

Opravdanja nema, mada ako bismo ih tražili možda možemo da se oslonimo na južnoamerički temperament i uzavrele strasti na utakmici. Možda je baš zato Luis Fabijano na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. uštopovao loptu rukom, pa je tek onda poslao u mrežu Obale Slonovače.

Na tom Prvenstu sveta Francuzi su pretrpeli debakl, mnogi kažu da ih je stigla kletva, jer su vizu za Južnu Afriku izvadili tako što je u baražu protiv Republike Irske 2009. Tjeri Anri pomislio da je Maradona lično, pa je asistirao Viljemu Galasu za pobedu 2:1.

Najbolji igrač sveta Kristijano Ronaldo može da se podiči sa tri Zlatne lopte, ali u kolekciji ima tek jedan gol rukom. Protiv Atletik Bilbaoa u finišu 2014.

 

Iako je pokušavao i u dresovima Mančester junajteda protiv Sitija...

Kao i dok je igrao za Portugal u prijateljskom susretu sa Zelenortskim Ostrvima.

Ronaldov nekadašnji saigrač iz Mančester junajteda Pol Skols je imao karijeru skoro bez mrlje. Skoro. Protiv Zenita je 2009. očajnički pokušao - i uspeo - da pogodi rukom. Naravno, isključen je.

Za razliku od Sklosa, sudije su bile slepe kod očiju u slučaju još jednog fudbalera Crvenih đavola Federika Makede, protiv Čelsija 2010. dao je gol rukom, a na novinarsko pitanje da to prokomentariše šeretski uzvratio: „gol je gol, nebitno kako je postignut“.

Luis Suarez, osim što ujeda i ponekad similira, voli i da matira golmana na nedozvoljen način. Protivnik je Mensfild u FA kupu, u januaru 2013.

I legenda Reala, Raul Gonzales Blanko u kolekciji ima nesvakidašnje ostvarenje. Protiv Lidsa u Ligi šampiona 2001. dao je gol i zaradio jedan meč suspenzije i kaznu od 10.000 tadašnjih maraka. U Madridu su rekli: „nema veze, bar smo prošli“.

Tako u nedogled. Do nekog novog Ronalda, Mesija, Maradone... Do situacije u kojoj će na Santjago Bernabeu naučiti malog Martina Edegarda da ponekad valja varati, jer je to interes kluba. Umesto da, na primer, Karlo Anćeloti i Luis Enrike u svlačionici Reala i Barselone pokažu igračima snimak sa utakmice Napoli - Lacio, na kojoj Miroslav Klose postiže gol, a onda čestito, maltene pokajnički, kako samo on ume, kaže sudiji:
„Prijatelju, ovo se ne važi“.

I raste u očima navijača širom sveta u gospodina kakav je potreban savremenom fudbalu mnogo više od surove trke za brojkama i rekordima...

Do sledeće varalice.

(FOTO: Action images)


tagovi

Tjeri AnriŠpanijaSerija AReal MadridRaulPremijer ligaPol SkolsMiroslav KloseLuis SuarezLuis FabijanoLiverpulLionel MesiLacioKristijano RonaldoItalijaEvropaEngleskaDijego Armando Maradona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara