""
""

Maltežani se retko klade, ali zato stranci...

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.04.13. | 21:20

Pročitajte zanimljiv intervju sa polaznikom Partizanove fudbalske škole Zoranom Levnaićem, koji brani boje maltežanskog Hibernijansa

 

Zoran Levnaić je fudbalsku azbuku naučio u mlađim selekcijama Partizana. Potom je, u juniorskom uzrastu, prešao u Radnički sa Novog Beograda a kasnije i u Sinđelić. Prvi profesionalni ugovor parafirao je na Malti, sa Florijanom.

Izabrane vesti

Zatim su se ređeli angažmani u Kuvajtu, Grčkoj i ponovo na Malti gde sa sadašnjim klubom, Hibernijansom zauzima odličnu drugu poziciju sa dva boda manje od vodeće Birkirkare.
"U toku je trka za šampionsku titulu i plasman u kvalifikacije za Ligu Šampiona", kaže na početku razgovora za Mozzart Sport, Levnaić.
 "U ligi Malte takmiči se dvanaest timova koji se posle dva kruga dele u dve grupe. Liga je svake godine sve jača jer se povećava broj stranaca. Trenutno u sastavu svoje mesto mogu da izbore po četvorica stranaca ali svaka ekipa ima po sedam, osam stranih igrača. Uglavnom stranci dolaze iz Brazila ili Nigerije mada ima i fudbalera iz Srbije. Led su probijali Darko Krsteski, Neško Milovanović i Danilo Dončić. Srbi su na ceni a Malta je zbog vremenskih prilika idealno mesto za život".

Levnaić ističe da se po kvalitetu izdvajaju tri kluba, Birkirkara, Hibernijans i Valeta.
"Ostali timovi su znatno slabiji. Malta nije prava fudbalska zemlja ali stranci su finansijski maksimalno ispoštovani. Ugovori su tri i više puta jači nego u Srbiji, naročito za igrače koji su se dokazali".

Novac za funkcionisanje klubova obezbeđuju vlasnici timova.
"Vlasnik Hibernijansa je gospodin Benzina koji se brodovlasnik a poseduje i luku. Valetu finansira milioner Viktor Šerifa, Birkirkara takođe ima bogatog gazdu, dok ostale ekipe finansiraju gradovi uz pomoć jednog jakog sponzora. Nije zabeleženo da je neki stranac išao na arbitražu jer se sve dogovoreno ispoštuje".

Prvenstvene utakmice se igraju na nacionalnom stadionu, stadionu Hibernijansa i Hamruna igralištu.
"Na nacionalnom stadionu igrala je nedavno selekcija Italije i slavila je protiv Malte sa 2:0. Dakle, sve utakmice se igraju na tri fudbalska zdanja a klubovi za treninge koriste svoja igrališta sa veštačkom travom. Prosečno utakmice gleda par hiljada navijača a kad se igraju derbiji dođe po 10 000 posetilaca".

Hibernijans je jedan od najvećih klubova na Malti.
"Svake godine izlazi u Evropu. Imamo odličnog predsednika, sportski centar je fenomenalan kao i prateći sadržaji. Imam ponudu da produžimo saradnju na par godina ali ostaje da se preciziraju detalji".

Klubovi na Malti igraju u sistemu 4-5-1.
"Obično se igra zatvorenija varijanta, mada se dešava da igramo i sistem 4-3-3. Valeta je efikasna, protivnicima daje po pet golova, ali kad se igraju derbiji, utakmice su tvrde sa malo pogodaka. Do kraja šampionata ostalo je još četiri kola i biće zanimljiva borba za titulu jer nam vodeći beže za dva boda. Takođe , Hibernijans je obezbedio učešće u završnici nacionalnog Kupa".

Bivši igrač Partizana smatra da su malteške sudije korektne mada je pre par godina bilo određenih problema.
"Dolazili su arbitri iz Irske koji su vodili derbi utakmice. Sada se sve sredilo".

Specijalizovani sportski kanal odlično prati dešavanja u šampionatu.
"Utakmice se direktno prenose, postoje i specijalizovane emisije koje iz svih uglova pokrivaju malteški fudbal. Štampani mediji takođe dobro prate celokupan sport. Pored fudbala popularni su ragbi i vaterpolo".

Levnaić kaže da je život na Malti pravi mali raj.
"Vremenske prilike na maloj ali gusto naseljenoj ostrvskoj zemlji su idealne.  Peščane plaže su uvek posećene, na njima su snimani čuveni filmovi Troja i Gladijator. Glavni grad je Valeta a najvreći Birkirkara, službeni jezici su engleski i malteški. Zbog lepog života na Malti igrači često odbijaju i finansijski primamljivije ponude. Cene su kao u Srbiji ali su plate znatno veće".

Kuhinja je najbliža italijanskoj...
"Logično zbog blizine Sicilije. Ipak, nacionalni specijalitet su puževi".

Klađenje na sportske događaje je zastupljeno ali uglavnom preko interneta.
"Maltežani se malo klade, to je zabava većinom stranaca. Od inostranih liga najviše se prate Kalčo i Premijer liga. Vole se Juventus i Mančester, a veliki je broj navijačkih grupa ova dva tima ".

Reprezentacija Malte je slabo odigrala kvalifikacije.
"Od Italije je izgubila sa 2:0, od Bugarske sa 6:0, ali su se dobro držali protiv Češke u Pragu".+

Planovi veziste Hibernijansa trenutno su vezani za Maltu.
"U prvom planu je ostanak na Malti ali ukoliko se ukaže prilika rado bih se vratio u Kuvajt ili neku Azijsku zemlju. Ipak, prioritet je finiš šampionata na Malti", zaključio je Levnaić.


tagovi

Maltameđunarodni fudbalZoran Levnaić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara