"Markus Vilijams"
"Markus Vilijams"

Markus Vilijams - Borac iz Grada anđela kojeg život nije mazio... Ali je uvek bio najbolji!

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.08.14. | 17:50

A da li je šampionska karika koja Zvezdi fali već 16 godina?

Markus VilijamsDolaskom Markusa Vilijamsa uprava Crvene zvezde rešila je verovatno i najveću dilemu u sezoni koja nam predstoji. Zvezdin Admiral i miljenik Delija Demarkus Nelson dobio je i više nego adekvatnu zamenu. Igrača od kojeg se očekuje da uradi ono što nijedan njegov prethodnik u XXI veku nije - da Zvezdu povede do toliko čekane titule i opravda svaki uloženi dinar.

A kada je vest, koja je pre svega nekoliko dana delovala kao šala za poznavaoce košarkaških prilika u Srbiji, ozvaničena postalo je jasno da su beogradski crveno-beli doveli možda i najzvučnije strano pojačanje u klupskoj istoriji. 

Izabrane vesti

Kroz Zvezdu je prethodnih godina prodefilovalo na desetine američkih globtrotera, ali nikada do sada na Mali Kalemegdan nije kročio neko poput Markusa Vilijamsa.

Košarkaš sa pozamašnim igračkim iskustvom, čovek koji je za svojih 28 leta u životu već prošao sito i rešeto... Plejmejker NBA kalibra, sa 203 zvanične utakmice u najjačoj ligi sveta (Nju Džersi, Golden Stejt, Memfis), as čiji je mentor bio Džejson Kid, legendarni plejmejker Nju Džersi Netsa, gde su i sarađivali u periodu od 2006. do 2008. godine. 
"Kid me je naučio svemu što danas moju igru čini dobrom. Svaki njegov savet za mene je bio koristan. Nadgledao je šta radim od prvog danakada sam došao u Nju Džersi. Naučio me je mnogim stvarima vezanim za igru u ofanzivi i defanzivi, kako da rasporedim vreme napada. I ne samo to. Mnogo mi je pomogao da postanem i bolji čovek", govorio je svojevremeno Vilijams o uticaju sadašnjeg trenera Milvokija na njegov košarkaški razvoj.

Trener Nju Džersija Lorens Frenk i Markus Vilijams

Markus je neko ko se nikada nije plašio da se suprostavi jačim i boljim od sebeTo je pokazao i dokazao od malih nogu - kada je u rodnom Los Anđelesu igrao basket protiv dečaka koji su i po nekoliko godina bili stariji od njega. Iako su mu rivali, koje je redovno rešetao, stalno krali lopte i maltretirali ga iz čiste ljubomore, on je uspeo da izađe na kraj sa svim nedaćama i postane najbolji igrač u kraju.

Kada je, kao član čuvene srednje škole Ouk Hil, imao problema sa ocenama, zbog kojih je propustio finalnih 14 utakmica sezone, ulica ga nije uzela pod svoje. Marljivo je učio, borio se za svoj dres i mesto u timu... I na kraju ponovo postao najbolji!

Ni posle Svetskog prvenstva za igrače do 21. godine u Argentini 2005. godine, kada je umalo završio u zatvoru zbog velikog nesporazuma i pokušaja da proda ukradeni lap top, koji mu je poklonio prijatelj, nije pao! Dobio je 18 meseci uslovne kazne i 400 sati društveno korisnog rada, bio i suspendovan tokom prvog semestra sezone 2005/06 na koledžu Konektikat... Ali je i pored svega uspeo da izgradi put do zvanja jednog od najboljih organizatora igre na američkim koledžima. 

Koliki je Markus Vilijams borac zapravo verovatno je najbolje i pokazao posle velikog šoka, koji ga je zadesio 2. septembra 2011. godine, tokom lekarskih pregleda pre potpisivanja ugovora za UNIKS iz Kazanja. Tada mu je ustanovljeno da ima tumor na srcu, nakon čega mu je savetovano da odmah završi igračku karijeru. 

Markus Vilijams

Ali, to se nije desilo. Prošao je operaciju i period rehabilitacije. Na teren nije smeo da kroči tri meseca. Za to vreme drastično se nagojio i dobio na masi. Posle sezone u Đijangsu Dragonsima usledio je poziv Jasmina Repeše, koji je na nagovor skauta doveo Vilijamsa u Unikahu. I tada je usledio preporod. 
"Repeša me je zvao stalno i govorio mi da moram da se vratim u formu, jer me čeka ugovor. On je strog trener, ali je otvoren i uvek mi je davao ogromnu podršku. On je neko ko je imao beskrajno poverenje u mene i drago mi je što sam uspeo da mu vratim dok smo radili u Unikahi", poručio je Vilijams.

U Unikahi, kasnije i Lokomotivi pružao je partije koje su u košarkaški ring ponovo vratile fajtera, momka koji je Evropi pokazao da je njegovo umeće satkano od najfinijih materijala. Svi dobro pamte njegova izdanja protiv CSKA, Panatinaikosa i Anadolu Efesa u TOP 16 fazi pretprošle sezone. Kao igrač tima iz Malage ubacio je najvećim timovima Evrope 28, odnosno po 22 poena... Prošle sezone je Zvezdi u Areni kao od šale sipao 23 koša, uz sedam skokova i tri asistencije. 

Posle maestralnog izdanja Delije je "kupio" rečima da su navijači u Areni bili najbolji pred kojima je igrao. Kao da je znao da će već naredne sezone obući crveno-beli dres i doneti neku novu nadu svima koji na titulu prvaka države čekaju već 16 godina. 

Dok najvatrenije pristalice s nestrpljenjem iščekuju da na delu vide momka iz Los Anđelesa, s osmehom na licu sećaju se onih koji su nekada bili na mestu Markusa Vilijamsa - Omara Kuka, doskorašnjeg organizatora Demarkusa Nelsona i verovatno najboljeg američkog plejmejkera koji je do sada nosio dres beogradskog kluba - Skunija Pena

Skuni Pen

Svi ponaosob bili su ljubimci crveno-bele publike u Pioniru, svako od njih ostavio je svoj trag u Zvezdi. Pen je pravu eksploziju u karijeri doživeo upravo u Zvezdi, igrao je maestralnu košarku, a još se pamte njegove partije protiv Makabija u Tel Avivu, kada je ubacio 33 poena (pet trojki) i velikog derbija sa Olimpijom. Tada je Pen, na parketu srpskog hrama košarke, zabeležio 23 poena. Zvezda je sezonu 2002/03 u Jadranskoj ligi završila na prvom mestu, ali je trojka Majkla Miksa na fajnal foru donela Zadru senzaciju, kasnije i titulu šampiona regiona. Skunija Pena svi pamte po odličnom šutu i neverovatno brzom ulazu.

Omar Kuk je, baš kao i Pen, najbolju sezonu u karijeri odigrao upravo u Zvezdi. Sa prosekom od 16,5 poena, uz Tadiju Dragićevića bio je vodeći strelac tima. Njegov pregled igre i šut došli su do izražaja već od prvog meča, a njegov odlazak navijači su jedva prežalili. I dan danas Kuk često govori o vremenu provedenom u Crvenoj zvezdi.

Demarkus Nelson protiv Partizana

Demarkus Nelson je po mnogo čemu prevazišao prethodnu dvojicu. Osim što je u klubu ostao pune dve sezone klubu je podario i dva pehara, oba u Kupu Radivoja Koraća. Iako je često bio osporavan kao nedovoljno dobar organizator igre, bio je apsolutni vođa Crvene zvezde. Mnogo puta u sezoni popularni Admiral je pokazao da bez njegovih koševa, asistencija i ukradenih lopti tim nije funkcionisao. 

Ali, pehari u regionalnom i domaćem šampionatu su ponovo izostali...

Da li je Markus Vilijams šampionska karika koja Zvezdi fali već 16 godina? To ćemo prepustiti 28-godišnjem asu da pokaže. Iako je svima donekle jasno da bi vrlo lako mogao da se ponovi slučaj Blejka Šilba i da, zbog nedovoljnog slaganja sa trenerom Radonjićem, napusti klub, mogao bi da se dogodi i potpuno suprotan scenario. 

Poseduje sve kvalitete da postane lider kojeg Zvezda toliko dugo traži - šut, asistenciju, prodor... Borac je kakav se retko rađa, a iako se neretko govori da poslednjih godina ne voli da trenira previše, istorija nas je naučila da bi mogao da okrene novi list i napravi čudo.

Do tada, navijači će verovatno, bar nekoliko puta sedmično, u sebi ponavljati samo jednu stvar - samo da ga uprava ne otera u januaru...

(FOTO: MN Press)


tagovi

SrbijaSkuni PenOmar KukMarkus VilijamsMajk TejlorFK Crvena zvezdaJadranska liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara