"Fudbaleri Reala izlaze na teren"
"Fudbaleri Reala izlaze na teren"

MIĆO NA TURNEJI: U ime naroda - Le Klasiko!

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.09.14. | 16:20

Real je osnovan 1955. godine, dok je Atletiko nastao pre mesec dana kad je “pukla tikva” u Realovoj upravi, čim se ustanovilo da su nestale neke pare s klupskog računa!

Fudbaleri Reala izlaze na terenZahvaljujući političkim trvenjima i međustranačkim prepucavanjima, selo Donja Jajina, nadomak Leskovca, preko noći je steklo regionalnu slavu! I to zahvaljući lokalnom fudbalskom derbiju koji su u nedelju, 28.septembra, odigrale ekipe zvučnih imena Real i Atletiko! Ovaj megdan je danima unazad najavljivan kao LE KLASIKO, odnosno srpska verzija slavnog madridskog derbija! Reč je o klubovima koji se takmiče u okviru OFL Leskovac Grupa zapad. Zanimljivo da su svi igrači braća, rođaci i drugari, praktično iz iste ulice i da su koliko juče nosili isti dres. Ali kad pomenuta politika u zemlji Srbiji umeša prste, moguće je da mestašce od 2.000 stanovnika, ima dva registrovana kluba.

Izabrane vesti

Pritom, Real je osnovan 1955. godine, dok je Atletiko nastao pre mesec dana, kad je „pukla tikva” u Realovoj upravi, čim se ustanovilo da su nestale neke pare s klupskog računa! A to je već klasika na srpski, ne samo na leskovački način! Uglavnom, Boban Cvetković, dotadašnji predsednik, potom je odlučio da u inat dojučerašnjim saradnicima, oformi novi klub u vezi sa čijim imenom nije imao ama baš nikakvih nedoumica. Naime, em su “jorgandžije" večiti rival Reala, em se on, Boban, bavi proizvodnjom jorgana!

„Ćuti, prijatelju, sve ti je to politika! Donjoj Jajini je mnogo i jedan fudbalski klub, a kamoli dva, kam gi pare da se to finansira. Evo, ovima iz Atletika je svlačionica pod vedrim nebom i nemaju igralište i bogami, moraće da plate ako misle da koriste Realov teren“, u kratkim crtama nam je pred početak meča jedan pripadnik obezbeđenja, izneo svoj stav.

Bilo kako bilo, profitiraše i stari i mladi žitelji Donje Jajine na kontu rivalstva političara iz SNS-a i SPS-a i uživaše u za njih nesvakidašnjem ambijentu. Navijači su u kolonama, automobilima, biciklima i motorima, pristizali sa svih strana, dok je prisustvo televizijskih ekipa RTS-a i Televizije Prva, u ambijentu neugledne i oronule svlačionice domaćina, celom spektaklu davalo poseban šmek.
„Odavno nisam dolazio na utakmice Reala, ali ovoga puta sam morao. A kako da ne dođem, kad su me zvali rođaci iz Slovenije da me pitaju šta se to ovde dešavapoverio se jedan sredovečni navijač komšiji.

Svlačionica Reala

Uprkos „pozitivnoj nuli” na klupskom računu, čelni ljudi Reala svojski su se potrudili da budu što bolji domaćini. Specijalno za ovu priliku obezbedili su ozvučenje, oficijelnog spikera i di-džeja. Pre početka utakmice intonirana je himna “Bože pravde”, a igrači i sudije su ispred sebe držali slova transparenta koji je glasio: „Zajedno za Stefana”! Reč je o 24-godišnjem mladiću koga očekuje komplikovana operacija srca. I veliki broj policajaca, potpomognut jednom plavokosom policajkom, dao je na značaju utakmici iz takozvane beton lige.

Ispitivanje snaga je trajalo sve do 25. minuta, kad su „jorgandžije” konkretnije krenule u napad i izborile se za penal. Publika se u trenu utišala i ponovo zagrajala kad je izvođač poslao loptu pored desne stative.

„Au, šteta što ga promaši, al bi bilo radovanje“ začuo se komentar.

Realovcima je ovaj promašaj dao krila i usledio je period njihove dominacije koji je krunisan vodećim golom. Nastalo je veliko slavlje na terenu, ali i van njega, što je jasno ukazivalo da igrači u belim dresovima imaju više simpatizera. Ipak, bilo je i onih koje nije obuzela navijačka groznica...
„Ovo što se sad dogodilo, podseća me na ono vreme kad smo se delili na partizane i četnike. Na sreću, ovde neće biti tuče među braćom i komšijama i zato samo navijam za dobar fudbal“.

I zaista, uprkos tenziji koja je neprestano rasla pred premijerni, istorijski derbi za Donju Jajinu i koja je pretila da jedan sportski duel pretvori u žestok obračun između prvih komšija, nikakvih nemilih scena nije bilo. Doduše, sevnuo bi s vremena na vreme neki oštriji start, došlo bi do koškanja, a čak je i Dalibor Stevanović, kapiten Reala, teren napustio pre kraja prvog poluvremena zbog ozbiljne posekotine na vratu. Ni tada nije bilo previše nervoze, jer se sve dogodilo u žaru borbe i bez namere da se dojučerašnji saigrač, namerno povredi.

Dalibor Stevanović

U jeku ofanzive izabranika Ivana Janjića gosti su uspeli da izjednače, međutim, njihova radost je bila kratkog veka. U smiraj poluvremena domaćin je ponovo zatresao mrežu i na odmor se otišlo sa rezultatom 2:1.
„Da su u Mozzartu stavili na listu ovaj par, ja bih odigrao iz iksa u iks i vidiš kako bih se prešao“, naglas je mislio jedan navijač koji je utakmicu gledao, udobno smešten na blatobranu ovećeg traktora.  

Za vreme pauze dva sedobrada gospodina živo razmenjuju kladioničarska iskustva.
„Tabo, nema vajde od fikseva, to ti je kao da siđeš u reku i tražiš kamen koji si bacio. Uvek ćeš da kiskiraš, što bi rekla braća Romi i na kvoti 1,10. Sistemi su zakon i ako misliš da što češće imaš dobitne tikete, samo se sistema drži“, glasio je savet iskusnog kladioca Srđana.

U drugom poluvremenu, igrači Reala su nastavili dobro započet posao iz prvih 45 minuta, ovoga puta ne dozvolivši ljutom rivalu da se vrati u igri. Potpunu terensku inicijativu krunisali su sa još dva pogotka. Ovakav razvoj situacije teško je pao momcima u crvenoj opremi, ali su se dostojanstveno borili do isteka 90. minuta i na kraju pružili ruku svojim drugarima iz pobedničkog tabora.

A dok se iz svlačionice pobednika orila pesma, jedan od čelnika Reala, lakonski je prokomentarisao, aludirajući na predsednika i trenera Atletika koji su bili lepo obučeni za ovu priliku:
„Nije dovoljno obući odelo da bi tvoja ekipa pobedila!“.

Ekipa Atletika

OFL Leskovac Grupa zapad
Real – Atletiko 4:1 (2:1)

Plavokosu policajku, grb Reala i ostale detalje sa ove utakmice možete pogledati u fotogaleriji.

(FOTO: MozzartSport/Milorad Plazinić)


tagovi

Le KlasikoLeskovacMića na turnejinižerazredni fudbalPrva liga SrbijeSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara