"Div - Sim Bular"
"Div - Sim Bular"

Mislili ste da su Marjanović i Vraneš divovi? Prvi Indijac u NBA ima 226 centimetara, 161 kilogram i igra za Sakramento! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.04.15. | 19:22

Kingsi su potpisali desetodnevni ugovor sa Simom Bularom koji je tako postao ubedljivo najviši i najteži igrač u NBA ligi...

Div - Sim Bular

Uprava Sakramenta rešila je da dovede nekoga ko će pomoći Demarkusu Kazinsu i doneti još „mesa“ u reketu Kraljeva. Izgleda da je generalni menadžer tima iz Kalifornije, Pet D’Alesandro, doslovno mislio na to, pa je potpisao desetodnevni ugovor sa Simom Bularom, od danas najtežim košarkašom u NBA ligi i prvim igračem iz Indije koji je ikada kročio na parkete najjače lige na planeti. Indijac je visok impozantnih 226 centimetara, ali njegova težina je tek prava sitnica – 161 kilogram!

Izabrane vesti

Bular ima indijsko poreklo, ali i kanadsko državljanstvo pošto je 1992. godine rođen u Torontu. Tokom prošlog leta, div iz Ontarija postao je prvi košarkaš u istoriji sa korenima iz Indije koji je potpisao bilo kakav vid ugovora sa nekim NBA timom. To se dogodilo 15. avgusta kada je Sim „upao“ u tim Sakramenta za Letnju ligu koja se održavala u Las Vegasu, a mlada ekipa Kraljeva uspela je čak i da osvoji takmičenje.

Ipak, to nije bilo dovoljno da se Bular izbori za „pravi“ ugovor i debi u najjačoj ligi na svetu, te je prosleđen ekipi Reno Bighornsa koja je filijala kalifornijskog kluba i takmiči se u Razvojnoj ligi. No, Kanađanin ili, ako vam je draže, Indijac je odigrao prilično dobro čitavu sezonu, te je na 39 mečeva u proseku beležio 10,3 poena, 8,8 skokova  i neverovatnih 3,9 blokada po utakmici po čemu je najbolji u čitavoj ligi. Takođe, u Razvojnoj ligi nema boljeg ni kada je u pitanju procenat šuta iz igre, s obzirom na to da čak 73% Bularovih pokušaja prođe kroz obruč. Izgleda da su ljudi u Sakramentu shvatili šta imaju u rukama...

Bular je i ranije nagoveštavao da osim nesvakidašnjih dimenzija poseduje i solidan smisao za igru, te je tokom dve godine na Univerzitetu Nju Meksiko dva puta bio MVP konferencije na jugozapadu, te je svoj tim isto toliko puta odveo do završnog turnira NCAA lige. Ipak, na draftu 2014. godine nije izabran iako je, naravno, bio ubedljivo najviši od svih prijavljenih.

No, ono što ljude najviše fascinira jeste Simova pojava pošto se čovek tih gabarita zaista retko viđa. Naime, Bular je stavljanjem parafa na desetodnevni ugovor sa Kingsima postao najviši igrač u NBA. Do sada, ta čast pripadala Roju Hibertu koji je visok „samo“ 218 centimetara, a pre njega titulu najvišeg nosio Hašim Tabit sa 221 centimetrom, sve dok nije potpuno razočarao u Oklahomi koja ga je prosledila Detroitu, da bi ga Pistonsi ustupili svom timu u Razvojnoj ligi. Takođe, „planina“ koja će braniti koš Sakramenta i napadati protivničke od sada je šesti najviši igrač u istoriji NBA. Samo su Jao Ming, Šon Bredli, Manute Bol i George Murešan momci sa više centimetara koji su kročili u najbolju ligu sveta.

S druge strane, Bular je od danas i najteži košarkaš u NBA ligi i to prilično ubedljivo. Sa 161 kilogramom zaista mnogo „beži“ Nikoli Pekoviću koji sa 134 kilograma slovi za najtežeg momka u ligi, kao i Roju Hibertu koji ima 132 kilograma i Glenu "BejbiDejvisu koji teži tri kilograma manje. Prema dostupnim podacima, samo su dva košarkaša bila teža od Bulara – nekadašnji centar Finiksa Oliver Miler koji je težio 170 kilograma dok je igrao u NBA i legendarni Šakil O’Nil koji je na vrhuncu svoje snage imao 163.

Ako ste mislili da su Boban Marjanović ili Slavko Vraneš najveće "gromade" koje ste u životu, pa makar i na snimku, videli - razmislite opet...

(FOTO: Action Images)


tagovi

Slavko VranešSim BularSakramento KingsNBA ligaIndijaBoban Marjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara