"Dušan Mrakić"
"Dušan Mrakić"

Mrakić: Stepanovićeva strahovlada u Sudijskoj komisiji

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.08.13. | 19:01

"On je tamo država", kaže doskorašnji potpredsednik FSS i priznaje da je rekao da Zvezda nikad nije izgubila kada joj je on sudio, ali ističe da se i Partizanu to desilo samo jednom

Dušan MrakićOdlazak sa mesta potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije Dušan Mrakić je obrazložio potrebom za promenama u Sudijskoj komisiji, ali su mnogi posumnjali u njegove dobre namere pročitavši intervju koji je još pre tri godine dao dnevnom listu Sport, a koji sada postao ponovo aktuelan.

Podsetimo…
"Sa mnom na terenu Zvezda nije mogla da izgubi. Uvek su slavili, osim u Zemunu gde su remizirali 1:1 golom Milenka Aćimovića iz ofsajda, jer je Drulić bio uz zemunskog golmana. Vagao sam situaciju, ali nisam mogao da poništim pogodak. Srce i duša su tako hteli", rekao je tada Mrakić.

Izabrane vesti

Ili nije? Pitali smo Mrakića.
"Da, tačno je da sam to izjavio, ali je isto tako tačno da sam tad izjavio da je, kada sam ja sudio, i Partizan izgubio samo jednu utakmicu, čak nije igrao ni nerešeno. Taj drugi deo izjave nikad nije video svetlo dana", pravda se Mrakić i nastavlja u dahu.
"Uostalom, u vreme dok sam ja sudio večiti rivali su igrali redovno evropska takmičenja i bili su veoma igrački superiorni ne samo u našem prvenstvu nego i dok su igrali i jugoslovensku ligu. Pa takvih slučajeva imate koliko hoćete ne samo kod nas nego u celoj Evropi".

Dakle, Mrakićevo je mišljenje da su svi oni koji smatraju da on nema kredibilitet da kritikuje sudije maliciozni, a stanje kakvo je sada neodrživo.
"Kao bivšem fudbalskom sudiji bilo mi je teško da gledam kako se postepeno urušava integritet arbitara u Srbiji. Smatram da su naše sudije jedne od najboljih sudija u Evropi. Ukazivao sam na propuste i skretao pažnju na rad sudijske komisije na sednicama Odbora za hitna pitanja, sednicama Izvršnog odbora, a i samom Tomislavu Karadžiću. Smatrao sam da Srbija neće imati korektno, ni kvalitetno prvenstvo dok se u sudijskoj komisiji ne izvrše promene. Nisam imao dilemu da predsednik komisije Stepanović i članovi  Žutić i Beljin moraju da napuste Sudijsku komisiju kako zbog propusta u radu, tako i zbog toga što se na tim mestima nalaze deset i više godina na tim mestima", ističe Mrakić.

Tomislav Karadžić i MrakićNajveća odgovornost sva loše ili dobre stvari svakako idu na adresu predsednika Sudijske komisije Boguljuba Stepanovića kojem mnogi spočitavaju da je "glavnoosumnjičeni" za sve ono što ne valja u srpskom klupskom fudbalu. Posebno zanimljiva je informacija da je na jednom sudijskom seminaru poimence prozivao pojedince za koje je tvrdio da zna da su primali mito, ali su svi oni ostalim na svojim pozicijama?
"Tačno je da je Stepanović na seminaru pred početak prolećnog dela prvenstva prozvao 17 sudija, navodno zbog nesportskih radnji, među njima koliko znam nije bio Vladimir Nedeljković (koji je sudio meč Partizana i Novog Pazara u prvom kolu ove sezone, prim aut). Za njih je Stepanović tvrdio da on poseduje saznanja i dokazem, ali ih nikada nije predočio tim istim sudijama. Nažalost, ne samo da nije ništa poduzeto protiv takvih sudija nego su oni nastavili da sude prolećni deo prvenstva, neki čak i derbi utakmice. Interesantno je da više od polovine tih sudija i danas se nalazi na listi!? Dakle, ako je Stepanović imao dokaze da su sudije počinije nezakonite radnje, a nije ih dao nadležnim organima tada je on saučesnik u vršenju krivičnog dela. Verujem da je to bilo pokazivanje moći kako bi se dalo do znanja sudijama koji nisu bili pod kontrolom ko je prava adresa i koga moraju da slušaju. To zaključujem iz činjenice da je već nekoliko puta pominjao da je on država, a svež primer je poslednji seminar pred početak prvenstva kada je prozvao dvojicu sudija i ponovio im da je on država.  Evidentno da Stepanović veruje da strahom može da vlada sudijskom organizacijom", smatra Mrakić.

Zvezdina "prva meta" je, ipak, Tomislav Karadžić, čovek na vrhu piramide srpskog fudbala.
"Karadžić treba da se povuče zbog najnovijih ali i ranijih dešavanja oko suđenja jer kao predsednik saveza sasvim normalno ima uticaj na sudijsku komisiju. Pa ta komsija je direktno u nadležnosti Izvršnog odbora FSS. Ne mogu da tvrdim da je on lično odgovoran za određene sudijske odluke, ali je odgovaran što nije bio spreman da izvrši promene u sudijskoj komisiji. Kao potpredsednik saveza više puta sam mu napomenuo da će, ako ne promeni neke članove sudijske komisije, oni svojim postupcima "promeniti njega". Iz sadašnjeg ugla gledano mislim da sam bio u pravu".

(FOTO: MN Press)


tagovi

Bogoljub StepanovićFK Crvena zvezdaDušan MrakićFSSSrbijaSudijska komisija FSSSuperligaTomislav Karadžić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara