"Mrdaković"
"Mrdaković"

Mrdaković za MOZZART Sport: Golovima ostavljam Veriju u eliti, a sebi obezbeđujem transfer u veći klub! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.10.13. | 20:53

Srpski internacionalac, trenutno drugi strelac lige, uživa u Grčkoj, gde plate ne kasne, a fudbal doživljava pravu ekspanziju

MrdakovićTokom bogate igračke karijere nosio je dres devetnaest različitih klubova. Ipak, najlepše trenutke proveo je u nekoliko timova, pre svih u OFK Beogradu gde je bio treći strelac lige sa 21 postignutim golom. Potom Miljan Mrdaković od omiljenih klubova izdvaja portugalski Gimaraeš sa kojim se plasirao u Ligu šampiona. Već sledeće godine sa Tumbakovićevim Šandungom postao je prvak Kine. U kiparskom Apolonu obuo je zlatnu kopačku, a sa AEK-om iz Larnake izborio plasman u Ligu Evrope. U aktuelnoj sezoni nastupa za grčku Veriju.
Iskreno, u sadašnji klub sam došao zbog trenera Stevanovića koji je posle trećeg kola napustio ekipu“, kaže za MOZZART Sport Mrdaković. „Trenutno imamo pet bodova, pri dnu smo tabele, a ja sam, sa četiri gola, drugi strelac lige. Nadam se da ću do zime dati još neki pogodak i promeniti sredinu, otići u malo veći klub“.

U narednom periodu očekuje te znatno bolji raspored, pa se možete nadati još nekom bodu na svom kontu.
Dve utakmice igramo kod kuće sa Arisom i Janinom, pa idemo Kaloniju i Levadijakosu. Iz ta četiri kola mogli bismo da osvojimo zavidan broj bodova i da izađemo iz opasne zone“.

Da li se grčka ekonomska kriza preliva i na fudbalske klubove?
Iskreno, kriza se ne oseća jer su ugovori igrača poslednjih godina standardni. Postoje klubovi koji standardno dobro i uredno plaćaju, a i onih koji kasne sa isplatama, ali na kraju svi se namire. Nema klubova koji ne plaćaju i grčki timovi su solidno organizovani“.
Miljan MrdakovićU vrhu te lestvice sigurno se nalazi Olimpijakos?
To je najveći klub u Grčkoj, trenutno je nedostižan za druge. Daleko iza je PAOK, pa zatim svi ostali, jer svako svakog može da dobije“.

Izabrane vesti

Najveći derbi i dalje igraju Olimpijakos i Panatinaikos...
Trenutno nije tako, veći derbi je Olimpijakos - PAOK. Grci to prevode na srpski derbi, pa kažu PAOK je Partizan, a Olimpijakos je Zvezda. Najbolju publiku ima PAOK, ove godine nije bilo većih ekcesa“.

Da li stranci donose prevagu u nekom timu?
„Grci imaju kvalitetne mlade igrače, ali angažuju prave strance. Kad su treneri u pitanju, polovina su domaći, a drugu polovinu čine gastarbajteri. E sad, Grci su poznati po tome što imaju kratak fitilj i često menjaju trenera. Najviše ima Španaca, ali mnogo je naših, ističe se Vukić, Ilić, Bojović, Ostojić...

Koji sistem se najviše forsira?
„Olimpijakos igra 4-4-2, a svi ostali igraju zatvoreniju varijantu 4-5-1. Do ovog prvenstva je grčka liga bila poznata po malom broju golova, a sada pada dosta pogodaka. Predlog za kladioce - igrajte na golove, skoro na svim mečevima dolazi 3+“.

Kako se finansiraju klubovi?
Najviše novca stiže od TV prava, a televizije diktiraju satnicu. Igrao sam u mnogo zemalja, ali Grci najbolje izveštavaju, idu do najsitnijih detalja. Svaki prvoligaš dobija do tri miliona od televizija i to je skoro dovoljno za funkcionisanje manjih kolektiva. Ovi veći mogu da računaju i na novac od ulaznica, odnosno fan-šopova. Karte se prodaju po ceni od pet do deset evra“.  

Ko je od naših igrača  najviše eksponiran?
„Bez konkurencije Zvonimir Vukić

Suđenje?
„Ima privilegovanih i zaštićenih, igrao sam protiv najvećih i sve je jasno“.

Grčka ti je u potpunosti legla?
„Osećam se kao u Srbiji, Grci nas vole, mentalitet je sličan našem. Kuhinja mi prija, častim se nekad girosom, ali vodim računa o kilaži“.

Verija je klub koji se uglavnom bori za opstanak?
„Zanimljivo, gazda je treći čovek po bogatstvu u zemlji, ima lanac supermarketa. Zasad ne ulaže mnogo, loše i poznaje fudbal, ali kad bi želeo, mogao bi da napravi respektabilan kolektiv. I za ovu sezonu je primarni cilj opstanak. Moje ambicije idu u pravcu da se što više puta upišem u strelce i promenim sredinu, možda Atromitos, Asteras Tripolis...

Fudbal je sport broj jedan, a kladionica im je omiljeno mesto.
Košarka jeste popularna, ali fudbal je bez premca. Što se klađenja tiče, zagriženiji su nego Srbi. Mislim da se više klade, što u državnim lutrijama  što u kladionicama. Vole da igraju domaći šampionat, ali strašno prate Premijer ligu“, otkriva na kraju Miljan Mrdaković.

Piše: Miljan Mrdaković
djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

EvropaGrčkaMiljan MrdakovićVerija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara