""
""

NAJBOLJA KOŠARKA IGRA SE U SRBIJI! Zvezdin štih za finale je - Štimac!

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.03.16. | 22:02

Crvena zvezda igraće sa Mega Leksom u borbi za šampionski prsten regionalne košarke...

Košarkaši Crvene zvezde idu u - finale Jadranske lige! I to posle novog prelaza, odnosno velikog preokreta rezultata sa poluvremena. Cedevitin brod potonuo je pod udarom beogradskih brigadira, pa je tako još jednom dokazano da se najbolja košarka igra u Srbiji! Na mestu na kojem su prošle sezone slavili prvu šampionsku titulu u ABA ligi crveno-beli overili su i kartu za finale regionalnog takmičenja sa Mega Leksom, a pobednički štih kojim je tim Dejana Radonjića osigurao seriju mečeva za titulu bio je Vladimir Štimac - 73:65 (16:19, 18:20, 21:10, 18:16).

Izabrane vesti

Najbolju partiju ove sezone pružio je rezervni centar važećeg prvaka Srbije i Jadranske lige. Mada pomalo neprimetan u startu, Štimac je samopouzdanje gradio sa nekoliko dobrih odbrana, sasvim solidnih realizacija pored nemoćnog Karla Žganeca, a onda kada je bilo najpotrebnije umeo je da pokupi nekoliko važnih lopti u obe faze igre, napadne Luku Žorića i Mira Bilana i sigurnim poenima „skrojio“ Zvezdinu pobedu. Potencijalni srpski reprezentativac meč je završio sa 17 koševa, šest skokova i četiri iznuđena prekršaja i evidentno prilično iznenadio trenera Veljka Mršića i njegove pulene, koji su se dobro pripremili za Majka Cirbesa i Kvinsija Milera, ali ne i za iskusnog srpskog dugajliju.

Mada je utakmica bila prilično neizvesna praktično do ulaska u poslednji minut utakmice, Zvezda je potpuno smirenim, kontrolisanim reakcijama zadala fatalni udarac rivalu. Granitna odbrana naterala je hrvatskog šampiona da rešenja traži na drugim opcijama, pošto su dvojica najboljih igrača Džejms Vajt i Džejkob Pulen bili gotovo neprimetni, pa je Nemanja Gordić bio „trn u oku“ Zvezdine odbrane. Međutim, ni to nije pomoglo anemičnom domaćinu. 

Kvinsi Miler je posle duge realizatorske pauze napravio možda i najvažniji potez na meču kada je posle nekoliko kvalitetnih driblinga prošao pored Pulena i Vajta, a onda preko Gordića pogodio bez greške, da bi kapiten Branko Lazić trojkom iz ugla i svojim prvim poenima na meču presudio Cedeviti i doneo nedostižnih šest poena prednosti na ulazu u poslednjih 60 sekundi. Poraz je bio neizvežan, a euforija trijumfa aktuelnog šampiona osećao se u vazduhu.

Od svih, dosad viđenih utakmica u obe polufinalne serije, ona u Domu sportova u Zagrebu imala je daleko najslabiji kvalitet. Sudijska trojka često je „seckala“ igru na obe strane, a posebno se to ogledalo u broju izvedenih slobodnih bacanja za domaćina - čak 30. Dosta sporo, bez pravog ritma organizovali su napade košarkaši dva tima, ali i u takvim okolnostima bolje se snašla Crvena zvezda.

Mada je Cedevita bila za korak ili dva ispred beogradskog takmaca u prvom poluvremenu, bilo je primetno da domaći sastav ne može da poveže redove i ozbiljno ugrozi nedovoljno aktivnog rivala. Zvezda je u prvih 20 minuta delovala gotovo identično kao i u Malagi, sa mnogo grešaka, loše organizovanih napada i pojedinih propusta, ali je početak drugog dela doneo isti rezultat kao i u Andaluziji.

Kvinsi Miler je bio pokretačka snaga Crvene zvezde, sa njim aktivirao se i Stefan Jović, dok je odbrambena linija gotovo tokom celog toga utakmice držala izuzetno visok nivo. To je, pre svega, navelo rivala na mnogo ishitrenih pokušaja iz igre, izuzetno slabe procente šuta (15/33 za dva, 4/24 za tri), a za razliku od nekih prethodnih okršaja mnogo su nedostajali laki poeni Mira Bilana i Frana Pilepića. Dok su mogli Cedevitini Amerikanci držali su vođstvo, a kada je i njihova energija opala, usledio je brz preokret, a onda i potop. Još jednom se pokazalo da je Cedeviti domaći teren najveća mana i da ekipa mnogo bolje igra van svoje kuće.

Kod domaćina Pulen je imao 17 poena, ali i pet izgubljenih lopti, dok je Gordić imao 13 poena, dok je Štimca pratio Miler sa 14 poena, šest skokova i tri asistencije, a Jović je imao 10 poena i šest završnih dodavanja. 


CEDEVITA – CRVENA ZVEZDA 65:73 (19:16, 20:18, 10:21, 16:18)

Dvorana: Dom Sportova, Zagreb
Gledalaca: 3.300
Sudije: Saša Pukl, Damir Javor, Sašo Petek (Slovenija)

Cedevita: Pulen 17, Vajt 11, Katić, Pilepić 3, Babić, Žganec 3, Musa, Bilan 7, Mazalin, Gordić 13, Žorić 5, Arapović 6.

Crvena zvezda: Kinzi 6 (4sk, 3as), Rebić, Dangubić 7, Lazić 3, Micić 1, Tejić, Simonović 2, Gudurić 7, Jović 10 (6as), Miler 14 (6sk, 3as), Cirbes 6 (9sk), Štimac 17 (6sk).


(FOTO: MN Press)


tagovi

Vladimir ŠtimacPlej-of Jadranske ligeMajk CirbesKvinsi MilerJadranska ligaDžejms VajtDžejkob PulenDejan RadonjićFK Crvena zvezdaBranko Lazić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara