"Beštije u akciji"
"Beštije u akciji"

Najlepša priča CG fudbala: Kako su Beštije čašćavale najbolje igrače sa po 500 evra...

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.06.16. | 16:27

Raport iz Crne Gore za sve navijače Vojvodine. Oluja Ognjanović i drugovi se ne plaše nikoga, ali treba imati na umu da su ovog leta već ostali bez dvojice ponajboljih igrača

Beštije u akcijiPrvi utisak - više nego pozitivan. Crnogorski klubovi već neko vreme nemaju uspeha na evropskoj sceni, neće Vojvodina morati ni da putuje daleko. Samo do Kotora. Tačnije do Petrovca pošto stadion u Kotoru ne ispunjava Uefine standarde. Taj detalj, ali i još ponešto simpatično o Bokelju saznali smo od kolege iz Dnevnih novina Bojana Topalovića, inače vrsnog poznavaoca prilika u crnogorskom fudbalu.

Istina, nisu Crnogorci poslednjih sezona imali previše klupskih podviga kojima bi mogli da se podiče, ali Bokeljova priča sasvim je drugačija. Toliko da je Topalović naziva "najlepšom pričom CG fudbala".
"Za Kotor se uvek vezivao vaterpolo i Primorac koji je bio šampion Evrope 2009, ali u godinama kada se vaterpolo sportu ne posvećuje mnogo pažnje, sportski duh drevnog grada je oživeo Bokelj. Posle godina u kojima se razmišljalo isključivo o ostanku u ligi ili o plasmanu u elitu, tokom jeseni u sezoni 2014/2015. trener Slobodan Drašković i sportski direktor Draško Braunović su sastavili ekipu koju su sačuvali tokom leta i Bokelj je u završenoj sezoni napravio istorijski rezultat - plasman u Evropu i polufinale Kupa", počinje Topalović svedočenje o Kotoranima.

Izabrane vesti

tekst u Dnevnim novinama

Samo uvod, navijače novosadskog superligaša verovatno najvše zanima šta ih očekuje na terenu?
"Definitivno je Bokelj najljepša priča u crnogorskom fudbalu, jer pored toga što su imali rezultat imali su i igru. Ne plaše se nikoga, igraju u formaciji 4-5-1, a kao kapiten ih predvodi bivši partizanovac Dejan Ognjanović (sećate se kako je briljirao u duelima sa Robertom Karlosom, Didijeom Drogbom, neponovljivim Ronaldom, Dejvidom Bekamom, Luisom Figom...) koji se letos vratio u Kotor kako bi kući završio karijeru. Pozadi su jaki, jer je tu desni bek Siniša Mladenović koji je stigao iz Sloge iz Kraljeva, dok su napred poletni na krilima mladića Macanovića, Maraša, Kotorca, Pepića..."

Pomešana osećanja u Novom Sadu: Nije moglo bolje za prvo, nismo imali sreće za drugo kolo

Bokelj, dakle, neće u srpsku Atinu stići sa belom zastavom?
"Bokelj ima korektne šanse protiv Vojvodine, jer Voša ne odskače previše, nije to nivo Zvezde i Partizana, tako da će utakmica biti otvorena. Kotorani će domaćini da budu u Petrovcu, jer stadionu u Kotoru ne ispunjava uslove Uefe, ali to neće biti problem za Bokelje. Stadion će biti pun, a atmosfera sjajna, jer se evropska utakmica nije ni sanjala", uverava Topalović pre no što nam otkriva sigurno najlepši detalj iz protekle sezone u Kotoru.

Dejan Ognjanović na delu

Privrženost navijača Bokelju zaista zaslužuje svaku pohvalu.
"Navijači - popularne beštije - imale su poseban doprinos plasmanu Bokelja u Evropu. Kada su shvatili da je priča ozbiljna, da je plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope realan, posle svake domaće utakmice koja bi se pobedila navijači su iz svog džepa čašćavali najboljeg igrača meča. I navijači bi između sebe dogovorili ko je najbolji igrač utakmice. Prilozi su se skupljali pre utakmice, a to je znalo nekada da bude 200, a nekada 400 ili 500 evra. Bilo je to praktično više nego prosečna plata fudbalera u Crnoj Gori".

Bojan Topalović

Za kraj, pitali smo Bojana Topalovića i kome bi dao ulogu favorita?
"Iskreno, mislim da je Vojvodina u blagoj prednosti, ali samo iz jednog razloga. Bokelj su napustila dva najbolja igrača koji su postali reprezentativci Crne Gore - golman Milan Mijatović i defanzivni vezista Aleksandar Šćekić. Prvi je pošao u azerbejdžanski Nefči, a drugi u turski Genčlerbirligi kao idealna zamena sa Radisava Petrovića. Sličan je igrač kao on. Partizan je imao imao priliku da ga uzme prošle zime, ali ga je tražio na probu. Realno, Mijatović i Šćekić su prošle sezone bili 50 odsto tima", zaključuje razgovor popularni Topa.

Poslednje rečenice morale bi da uliju dodatni optimizam u tabor novosadske Stare dame. A priču o "beštijama" teško da ćemo ikad zaboraviti.


tagovi

FK VojvodinaLiga EvropeEvropaCrna GoraBokelj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara