Najveći derbi hrvatskog fudbala: Hajduk u vatrenoj atmosferi juriša na Dinamo

Vreme čitanja: 2min | sub. 31.08.19. | 12:39

Ekipe sa prve dve pozicije ulaze u večerašnji okršaj

Za razliku od današnjeg domaćina, koji je u svojoj poslednjoj utakmici izgubio na gostovanju kod Osijeka, Dinamo u ovaj susret ulazi prepun samopouzdanja i sa jednom novom dozom euforije. Modri su se kvalifikovali za grupnu fazu Lige šampiona, ali to nije razlog da domaće prvenstvo shvate išta manje ozbiljno.

Hajduk jednostavno rečeno štuca od samog početka sezone, ali to nikako ne sme da znači da večeras neće „poginuti“ na terenu za dobar rezultat protiv ljutog rivala. Prema najavama iz komšiluka, čuveni „Poljud“ će i ovoga puta biti krcat, tako da odmah treba naglasiti da nas očekuje duel prepun želje i borbe, pa ujedno i kartona i prekršaja i jednih, ali i drugih.

Izabrane vesti

Zanimljivo, pobedom bi Hajduk mogao da zasedne na čelo tabele HNL-a prvi put posle 1399 dana. Koliko je to dug period govori i činjenica da je tada na klupi „Bilih“ sedeo Damir Burić, a on je ujedno i poslednji stručnjak koji je predvodio tim iz Splita do pobede nad Dinamom na Poljudu. Hajduk je tada slavio golom Frana Tudora.

Naravno, Tudora više nema u sastavu Splićana, pa će Burić prvu Hajdukovu pobedu tražiti preko Marina Ljubića i tako će pokušati da bar na kratko oneraspoloži Nenada Bjelicu, trenera Dinama. U sastav bi mogao da se vrati i Jakoliš, koji je odradio suspenziju zbog crvenog kartona.

Dinamov trener, Nenad Bjelica, na raspolaganju ima mnogo širi sastav u odnosu na njegovog kolegu iz Splita, pa i igra na dva fronta ne bi smela da poremeti planove Zagrepčana za novu titulu u Hrvatskoj. U sastavu Dinama neće biti Hajrovića, ali ni Danija Olma, koji je povređen i meč će odigrati ispred malih ekrana. On zapravo nije ni otputovao u Split.

Bruno Petković će mesto ustupiti Mariju Gavranoviću, koji je ranije umeo da rastuži navijače splitskog kluba. Ovaj fudbaler je tri puta pogađao mrežu Hajduka u nekim ranijim derbijima.  Amer Golak bi takođe mogao da zaigra, pa to faktički znači da će Bjelica napraviti četiri promene za ovaj susret.

Statistika kaže da je u poslednje dve godine, Dinamo došao do pobede u pet navrata protiv Splićana, da je jednom viđen remi, te da je Hajduk odneo jednu pobedu. Naravno, ekipa iz Zagreba je favorit i na večerašnjem meču, ali u derbijima je apsolutno sve moguće, kako to obično biva.

HRVATSKA 1 – 7. KOLO

Petak
Lokomotiva Zagreb – Slaven Belupo 6:1 (2:0)
/Tolić 17, Kastrati 20, 50, Cokaj 46, Drozdek 61, Petrak 80 – Krstanović 56p/

Subota
18.30: (3,30) Hajduk Split (3,20) Dinamo Zagreb (2,15)
21.00: (4,10) Istra (3,35) Osijek (1,85)

Nedelja
18.00: (3,70) Varaždin (3,35) Gorica (1,95)
20.00: (1,33) Rijeka (5,00) Inter Zaprešić (7,75)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Action Images


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara