""
""

Nesrećni Holanđani - rog u srce (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 07.07.17. | 10:52

Jedni su sigurni u sebe i nasmejani. Deluju čak i arogantno. Nasuprot tome, drugi su uznemireni. Ili bolje reći oprezni. Možda čak i uplešeni...

Finale Mundijala 1974. Olimpijski stadion u Minhenu, 7. jul, kasno popodne. 

Izabrane vesti

Holanđani su sigurni u sebe i nasmejani. Deluju čak i arogantno. Nasuprot tome, Nemci su uznemireni. Ili bolje reći oprezni. Možda čak i uplešeni...

I čim je počelo 10. finale izgledalo je kao da sve prognoze počinju da se ostvaruju. Johan Krojf je u svom karakterističnom solo prodoru ostavio iza leđa Bertija Fogtsa, nisu mu mogli ništa ni Bonof, ni Švarcenbek - penal! Džek Tejlor iz Vulverhemptona nema dilemu. Nemci od početka utakmice nisu bili dodirnuli loptu...

Neskens je siguran - 1:0.  

Panceri su frustrirani što ne mogu da dođu do lopte, navijači zvižde... U prvih nekoliko minuta osmorica od 11 holandskih igrača kombinuju. Razmenili su 17 pasova.
"U tunelu planirali smo da ih pogledamo u oči i tako im pokažemo da smo jednako veliki kao oni. Ali sećam se, nismo mogli to da uradimo. Uplašili smo se", prisećao je Bernd Helcenbajn, levo krilo ekipe Helmuta Šena.  

"Nije nam bilo dovoljno tih 1:0, želeli smo da ih ponizimo", prepričavao je Holanđanin Viljem Van Hanegem. "Hteli smo da se zabavimo sa njima. U toj želji zaboravili smo da treba da dajemo golove. Kada gledate utakmicu možete da vidite da su se Nemci sve više ljutili i podizali agresivnost. A mi smo popuštali. Previše se opustili, ubeđeni da smo mnogo bolji"

Džoni Rep:
"Za nas bi bilo bolje da su oni poveli u 2. minutu. Siguran sam da bismo ih u tom slučaju dobili"

Šta se dogodilo do kraja utakmice i kako je jedan od najbolji timova u istoriji fudbala ostao bez titule koja mu je sledovala? Prvo i manje važno: Penal za Nemce koji će Paul Brajtner u 25. minutu pretvoriti u izjednačenje bio je dosta sumnjiv; a drugo, mnogo važnije: Holanđani su se ponašali kao razigrani matadori. Nikako nisu želeli da zadaju konačni udarac. Uživali su u tome da što duže muče razjarenog bika. 

I onda, u smiraj prvog poluvremena, bik u liku Gerda Milera dočekao je svojih pet sekundi. Toliko je tom "ferdinandu" trebalo da namiriše mrežu. Rog u srce i - Holanđani, mrtvi ste! 


tagovi

dogodilo se na današnji danmeđunarodni fudbalNemackareprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara