"Andrea Stramaćoni"
"Andrea Stramaćoni"

Nešto tinja u Sparti: „Pijani milioner“ Stramaćoni je sve okrenuo, mnogi će ga čekati na zicer

Vreme čitanja: 6min | sre. 26.07.17. | 17:50

Zvezdina šansa bi mogla da bude poptuna rekonstrukcija tima češkog velikana

Andrea Stramaćoni

Nikada nijedan trener u istoriji češkog fudbala nije dobio ono to je dobio Andrea Stramaćoni u Sparti iz Praga. Dvogodišnji ugovor vredan 3.000.000 evra, pravo da dovede čak sedmoricu članova stručnog štaba i potpuno odrešene ruke u prelaznom roku da troši novac kao niko pre njega. Za sada, ne stižu optmistični signali da je Stramaćoni na pravom putu...

Izabrane vesti

Češka javnost i Spartini navijači su sve više skeptični prema njemu, a sezona nije ni počela?! Uglavnom, dobrom delu Čeha kojima je stalo do Sparte se ne sviđa kurs kojim Italijan usmerava brod češkog velikana.

Istina je ipak da nije Stramaćoni sam došao u klub i preko noći na svoju ruku okrenuo dosadašnji način funkionisanja kluba. Neko mu je to obezbedio, neko ga je doveo zbog toga.

Sparta je ovoga leta zauzela stav da je pred njom ključni prelazni rok u kojem se mora izdići iznad dosadašnjih limita i potrošiti ozbiljne sume novca za češke uslove kako bi joj se vratilo sledećeg leta. Jedan razlog je traumatična prošla sezona u kojoj je Sparta završila na trećem mestu. Da stvari budu gore, titulu je osvojila Slavija što je za Spartine navijače mnogo teži podatak nego da je Viktorija iz Plzenja nastavila dominaciju.

KVOTE KLADIONICE MOZZART ZA DUEL ZVEZDE I SPARTE

Drugi razlog je surova realnost. Sledeće sezone prvak Češke ide direktno u Ligi šampiona, što znači i zagarantovani novac iz pojačanog nagradnog finda. Zato ovog leta treba uložiti jedan evro da bi se sledećeg vratila dva.

U tu svrhu je gazda kluba, češki milijarder Danijel Kžetinski doveo Stramaćonija kao zvučno ime koje će Spartu više pribiližiti evropskom stilu, nego češkom. Do ovog leta su češki klubovi funkcionisali na prilično jednostavan i identičan način. Ulagali su u sopstvenu školu, kupovali najbolje domaće igrače i zadržavali skoro sve najbolje sopstvene fudbalere. Ali, garant Lige šampiona i mamac u vidu novog, bogatijeg nagradnog fonda od UEFA, naterali su i jednostavne Čehe da krenu sa otvaranjem ka ostataku sveta i rizičnim, a skupocenim ulaganjima.

Na sličan način se prošlog leta kockala i Zvezda kada je krenula sa „all-in“ dovođenjima Fibela (220.000 evra godišnja plata), Ruiza (420.000), Mučea (480.000), Kange (420.000), odrekla se svojih proverenih vojnika poput Srnića i Plavšića, i pukla u prazno. Nekada se rizik isplati, nekada ne. Sparta sada igra istu igru, ali sa jačim kartama od Zvezde prethodnog leta. Ipak, i to je rizična igra u kojoj bi Andrea Stramaćoni prvi mogao da plati glavom jer će ceh u slučaju neuspeha biti veliki.

Srđan Plavšić

Zato je Kžetinski dao odrešene ruke Strami, koji je zvučno ime, ali se rezultatima u Interu, Udinezeu i pogotovo Panatinaikosu nije dokazao. Iako uvek treba imati na umu da je produkt najbolje trenerske škole u Evropi (italijanske) i da se u radu sa maldim igračima pokazao, što mu navode kao najveći kvalitet. Zvuči možda banalno, ali Strama je sada pod jednakim pritiskom kao i u Interu. Ako ne i većim... Jer tada je bio simpatični „školarac“ koji je sa Interovom decom pokorio Evropu, a onda mu je u ruke gurnut vruć krompir prvog tima koji je već bio kompozicija bez kočnice. Sada je Stramaćoni došao kao iskusniji stručnjak pred kojim je imperativ rezultata: Osvajanje titule i plasman u grupnu fazu Ligu Evrope.

Klub mu je omogućio da se šetka kao na pijaci i bira najkvalitetnije plodove. Naravno, za češke uslove. Ono što je Zvezdi trebalo da budu skupoceni promašaju poput Ruiza, Fibela ili Moučea, Stramaćoniju mogu da budu Ben Haim, Mađek ili Semih Kaja.

Italijan je ovog leta potrošio 10.000.000 evra na pojačanja. Tačnije, samo na plaćanje njihovih obeštećenja. To je najveći prelazni rok u istoriji češkog fudbala. Da ne govorimo o platama ovih fudbalera. Primera radi, Ben Haim će zarađivati 1.100.000 evra godišnje! A još nije gotovo sa kupovinom... Današnja vest galsi da Stramaćoni hoće i povremenog italijanskog reprezentativca Emanuelea Đakerinija iz Napolija, koji trenutno košta 4.000.000 evra. 

Sparta ima te pare da ga plati!

I zato se svaki Stramaćonijev i Spartin potez ovog leta gleda sa opsesivnom pažnjom i kroz posebne lupe i uvećala. Jednostavno, kiksa ne sme da bude. Makar je takav plan s obzirom na uložena sredstva. Ali, u fudbalu velika ulaganja nisu garantni list za uspeh. Mogu da budu i kontraproduktivna... Videlo se na primeru Zvezde prošlog leta.

Prvi rezultati na prijateljskim utakmicima u toku pripremnog perioda su već stvorili Stramaćoniju poduži spisak kritičara i nezadovoljnih u českoj fudbalskoj javmosti. Više zbog jalove igre koja ne obećava, nego zbog rezultata. Svi očekuju više. I odmah. Od medija, preko bivših igrača, do navijača koji sve više izražavaju nezadovoljstvo po društvenim mrežama.

Žorž Manđek

Sparta se novom politikom dovođenja skupocenih stranaca odrekla svog identitieta i sebe. Da bi išla u korak sa vremenom i Evropom. Nenaviknuta javnost i navijači, strepe od dana kada bi Sparta mogla da izađe sa 11 inostranih fudbalera na teren. Preduslovi su se već stvorili u ovom prelaznom roku...

Stramaćoni je za izraelskog ofanzivca Tala Ben Haima platio Makabiju 2.900.000 evra za obeštećenje. Galati je za Semiha Kaju plaćeno 2.000.000 evra, Mecu 1.300.000 za kamerunskog reprezentativca Manđeka, a Crvenoj zvezdi isto toliko za Srđana Plavšića. Dodajte tu i Marka Janka, Rija Mavubu i slovačkog reprezentativca Martina Dubravku koji su došli bez obeštećenja, ali sigurno ne za male plate. Nešto manje od 2.500.000 evra je isplaćeno za kupovine Čivića, Štetine i Vukadinovića, ali to nikome ne smeta oči jer je reč o igračima iz domaće lige od kojih se zna šta može da se očekuje.

Na sve to se nadovezala tenzija oko Tomaša Rosickog, koji ne igra već godinu dana i samo drži klub i navijače u neizvesnosti jer mu je istekao rok trajanja, a niko to neće glasno da kaže...

Sparta je u Beograd doputovala bez "malog Mocarta", još četvorice igrača koji nisu nosioci igre, ali i bez dvojice Kadleca što je jako odjeknulo u Češkoj. Iskusni defanzivac Mihal Kadlec neće igrati na Marakani jer je povređen. Makar, tako glase poslednje informacije. Međutim, mlađi Vaclav Kadlec je precrtan sa spiska putnika jer je platio ceh lošim igrama u pripremnom periodu. Govorimo o drugom najskupljem igraču u istoriji Sparte (plaćen Midtjilandu 2.700.000 evra) kojeg navijači vole i koji je trebalo da bude jedan od vođa Spartinog tima. Uz najezdu skupocenih stranaca, odsustvo Vaclava Kadleca prilično bode oči navijačima.

Vukadin Vukadinović

Zato dvomeč sa Crvenom zvezdom može da bude Spartina lansirna rampa ka mirnoj i ugodnoj budućnosti. Ali, i Stramaćonijev Vaterlo. Spartu i Viktoriju Plzenj su prethodnih godina odlikovali automatizmi u igri, telepatska uigranost i prilično jasan limit šta može da se očekuje od njih. Taj limit je bio nedostižan za klubove sa ovdašnjeg podneblja. Sada je sve istumbano i Sparta više nije tako predvidiva kao što je to bilo ranije. To može da bude dobro, a može da bude i loše po Crvenu zvezdu.

Prva utakmica će sve pokazati. Tu možda i leži šansa Crvene zvezde koja bi uz sve svoje hendikepe i objektivno slabiji kvalitet ipak mogla da uvede Čehe u nervozu i pod pritisak. To bi pre svega mogao da uradi Vladan Milojević, koji je sa Stramaćonijem već vodio jednu bitku u Gčrkoj i sa objektivno slabijim timom uspeo da odigra 1:1 protiv Sramaćonijevog Panatinaikosa. Bilo bi lepo da Milojević opet „načne“ Italijana... Svaku šansu koja se ukaže treba iskoristiti.

(FOTO: Action Images, Sparta Prag) 


tagovi

Andrea StramaćoniFK Crvena zvezdaLiga EvropeSparta PragSrbijaSrđan Plavšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara