Bejker Mejfild
Bejker Mejfild

NFL draft: Kvoterbekovi otišli kao alva, Mejfild prvi pik, Džajantsi konačno imaju trkačku zver

Vreme čitanja: 5min | pet. 27.04.18. | 09:11

Čak četvorica organizatora napada izabrani u prvih 10 na spektaklu na AT&T stadionu u Erlingtonu, domu Dalas Kaubojsa. Sekuan Barkli kao drugi pik trebalo bi da bude nova zvezda NFL i vođa ekipe iz Njujorka. Tampa Bej kao 12. pika doveo defanzivnog tekla koji se zove Tevita Tuliakiono Tuipuloto Mosese Va'hae Faletau Vea ili skraćeno Vita Vea

Amerika je prethodne noći bila na nogama. Ne, nije u pitanju bio Superboul, najgledaniji spektakl "preko bare", nego prva runda NFL drafta. Velelepni AT&T stadion u Erlingtonu, predgrađu Dalasa, bio je domaćin ovog događaja. U prvom planu bili su kvoterbekovi. Tražili su se naslednici Toma Brejdija, Drua Brisa, Bena Rotlisbergera i drugih legendarnih asova.

I pre drafta, stručnjaci su govorili da ova "pijaca" vrvi od talenata na poziciji vođe napada. Čak četvorica kvoterbekova izabrani su u prvih 10 pikova. Najveći gubitnici NFL-a Klivlend Braunsi, koji su prošlu sezonu završili bez pobede, uz 16 poraza, kao i prethodne godine imali su privilegiju da biraju prvi. Iznenađujuće, ekipa iz Ohaja je za prvog pika odabrala doskorašnjeg kvoterbeka Oklahome Bejkera Mejfilda, koji preti da pomrsi slavu u ovoj američkoj državi NBA asu Raselu Vestbruku. Reč je o momku koji je prošle sezone osvojio Hajzmanov trofej. Očekivalo se da bude visoko kotiran, ali ne i da bude zvezda večeri. Međutim, Klivlend uvek bira zanimljive igrače. Mana mu je visina, samo 185 centimetara, nema ruku za duga dodavanja, ali u Braunsima veruju da je on lice franšize u budućnosti. Konkurent za mesto startera biće mu Tajrod Tejlor, koji je stigao u Ohajo iz Bafalo Bilsa.

Izabrane vesti

Rejdersi dobili Brajanta

Prvog dana drafta dogodilo se i nekoliko trejdova, a najvažniji su napravili Pitsburg Stliersi koji su poslali sjajnog risivera Martavisa Brajanta u Ouklend Rejderse u zamenu za trećeg pika na ovogodišnjem draftu. Ekipa iz "Crne rupa" sada ima sjajan triling asova na poziciji risivera - starosedelac je Amari Kuper, dok je iz Grin Beja stigao veteran Džordi Nelson, koji će da zameni Majkla Krebtrija (pojačao Baltimor Rejvense).

Džajantsi su prošlih sezone kuburili sa trkačima, u tom segmentu bili su najgori u ligi, pa su očekivano pokupili raning beka, po mnogima najboljeg igrača na ovogodišnjem dratu, eksplozivnog Sekuana Barklija. Radi se o atleti, nekadašnjem šampionu Pensilvanije u sprintu na 100 metara. Prošle godine je izabran za ofanzivnog igrača godine na koledžu sa pretrčanih skoro 1.500 jardi uz čak 18 tačdaunova. Uz pojačanje iz Nju Inglanda Neta Soldžera na poziciji ofanzivnog garda, dvostruki osvajač Superboula Ilaj Mening konačno će moći da se osloni i na igru trčanjem, a ne samo pasom kao prethodnih sezona.

Džetsi su sa trećeg pika birali kvoterbeka Sema Darnolda, koji je bio favorit za prvi izbor na ovogodišnjem draftu. Karakteristike su mu snažna ruka, dobra kretnja, a mane loša mehanika izbačaja i previše rizika u igri. Rival za mesto startera biće mu veteran Džoš Mekaun i pojačanje iz Minesote Tedi Bridžvoter. Bafalu očajnički treba kvoterbek, pa su napravili trejd sa Tampa Bej Bakanirsima, a izbor je pao na veliku nadu Džoša Alena, koji je na NFL Kombajnu bacio loptu dugu 80 jardi, što se retko viđa. Upoređuju ga sa legendarnim asom Grin Beja Bredom Farvom. Dolazi sa slabijeg koledža Vajominga i to bi moglo da bude veliki hendikep, jer retko koji kvoterbek sa nižerangiranog koledža napravi uspešnju karijeru u NFL. On bi odmah mogao da bude starter u Bilsima posle odlaska Tejlora u Klivlend.

I peti kvoterbek izabran je u prvoj rundi, a to je Lamar Džekson, koga su kao 32. pika odabrali Baltimor Rejvensi kao rezerva Džoeu Flaku. Džeksona upoređuju sa Majkom Vikom zbog čestog trčanja. 

Prošle sezone su u žiži bili defanzivci, a ove je najbolje plasiran kornerbek Denzel Vord, koga su izabrali Klivlend Braunsi sa četvrte pozicije. Tampa Bej je birao kao 12. pika defanzivnog tekla egzotičnog imena - Tevita Tuliakiono Tuipuloto Mosese Va'hae Faletau ili skraćeno Vita Vea. Grin Bej je doveo Džerija Aleksandra na poziciji kornerbeka, koja je bila rak rana slavne franšize iz Viskonsina. Usijanje je nastalo kada su Kaubojsi izabrali 19. pika. Očekivao se neki risiver i zamena za otpuštenog Deza Brajanta, ali se Dalas odlučio za snažnog lajnbekera Lejtona Vandera Eša. Zanimljivo, prvi risiver izabran je tek sa 24. pozicije. Karolina je pokupila Di Džej Mura

Zapamtite ova imena, možda su to buduće zvezde, mada ne mora ništa da znači. Najbolji kvoterbek svih vremena Tom Brejdi sada već davne 2000. godine bio je 199. pik, najbolji risiver lige Antonio "Tač" Braun bio je na 195. mestu. Prošle godine, prvi pik bio je defanzivni end Majlis Geret, koji se nije proslavio. Imao je dosta problema sa povredama. Klivlend je u 2017. godini imao čak tri pika u prvoj rundi, ali to nije bilo dovoljno za makar jednu pobedu. S druge strane, pobednici prošlogodišnjeg drafta bili su Nju Orleans Sejntsi, koji su imali fenomenalna četiri pika, od kojih su kornerbek Maršon Letimor i ranin bek Elvin Kamara izabrani za defanzivnog i ofanzivnog rukija godine.

Naredna tri dana izabraće se pikovi i ostalih šest rundi, a biće zanimljivo da li će biti draftovan Šakem Grifin, momak kome je zbog genetskog poremećaja amputirana šaka leve ruke kada je imao samo četiri godine, ali ga to nije sprečilo da nastavi karijeru na koledžu, a sada se nada mestu i u NFL. Njegov brat blizanac Šekil igra za Sijetl Sihokse.

Draft je vodio komesar lige Rodžer Godel koji je tradicionalno dobio zvižduke gledalaca. Nova sezona kreće 6. septembra kada u Filadelfiju na noge šampionu stiže Atlanta, učesnik Superboula 2017. godine. Domaćin narednog 53. Superboula biće Atlanta i nova dvorana Mercedes dom.

PRVA RUNDA DRAFTA

1. Bejker Mejfild (kvoterbek) - Klivlend
2. Sekuan Barkli (raning bek) - Njujork Džajants
3. Sem Darnold (kvoterbek) - Njujork Džets
4. Denzel Vord (kornerbek) - Klivlend
5. Bredli Čab (defanzivni end) - Denver
6. Kvinton Nelson (ofanzivni gard) - Indijanapolis
7. Džoš Alen (kvoterbek) - Bafalo, posle trejda sa Tampa Bejom
8. Roguan Smit (lajnbeker) - Čikago
9. Majk MekGlinči (ofanzivni tekl) - San Francisko
10. Džoš Rozen (kvoterbek) - Arizona, posle trejda sa Ouklendom
11. Minka Ficpatrik (sejfti) - Majami
12. Vita Vea (defanzivni tekl) - Tampa Bej
13. Daron Pejn (defanzivni tekl) -  Vašington
14. Markus Devenport (defanzivni end) - Nju Orleans, posle trejda sa Grin Bejom
15. Kolton Miler (ofanzivni tekl) - Ouklend
16. Tremejn Edmunds (lajnbeker) - Bafalo, posle trejda sa Baltimorom
17. Dervin Džejms (sejfti) - Los Anđeles Čardžers
18. Džeri Aleksander (kornerbek) - Grin Bej
19. Lejton Vander Eš (lajnbeker) - Dalas
20. Frenk Regnou (centar) - Detroit
21. Bili Prajs (centar) - Sinsinati
22. Rašan Evans (lajnbeker) - Tenesi, posle trejda sa Baltimorom
23. Ajzea Vin (ofanzivni tekl) - Nju Ingland, posle trejda sa Los Anđeles Remsima
24. Di Džej Mur (vajd risiver) - Karolina
25. Hejden Harst (tajt end) - Baltimor
26. Kelvin Ridli (vajd risiver) - Atlanta
27. Rašad Peni (raning bek) - Sijetl, posle trejda sa Nju Orleansom
28. Terel Edmunds (sejfti) - Pitsburg
29. Tejvin Brajan (defanzivni tekl) - Džeksonvil
30. Majk Hjuz (kornerbek) - Minesota
31. Soni Mišel (raning bek) - Nju Ingland
32. Lamar Džekson (kvoterbek) - Baltimor, posle trejda sa Filadelfijom

Foto: Action Images


tagovi

NFL ligaNFL draftBejker MejfildNjujork DžajantsKlivlend Brauns

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara