Nisko je pao Ibrahim Afelaj...

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.03.18. | 14:57

Strmoglava karijera nekada jednog od najvećih talenata svetskog fudbala

Malo igrača na svetu u generaciji '86 su bili takvi talenti kao što je to bio Ibrahim Afelaj. Kada se kao tinejdžer pojavio u prvom timu PSV Ajndhovena, Holandija - a ubrzo i Evropa - počeli su da pričaju o neuhvatljivom dribleru marokanskih korena kojeg je bilo đavolski teško zaustaviti u igri „jedan na jedan“... Došao je čak i do Barselone!

A danas je zamoljen da se više ne pojavljuje na treninzima Stouka i da skloni od ostatka ekipe do kraja sezone kada može da ide gde hoće.

Izabrane vesti

Stoukov trener Pol Lambert je odlučio da potpuno iz tima odstrani Afelaja, jer ima loš uticaj na ostatak ekipe i kvari atmosferu u svlačionici u trenucima kada je timu potrebno jedinstvo i požrtvovanje u grčevitoj borbi za opstanak. Afelajova karijera je sa ovom epizodom baš doživela strmoglav pad... Ima 31 godinu i nije još kraj, ali prema onome kako mu ide karijera - suštinski jeste.

Dok je blistao u PSV Ajndhovenu, Afelaj je izabran i za najboljeg mladog igrača lige, a tada su ga tražili brojni veliki evropski klubovi. Ipak, PSV je dugo odolevao da ga proda i možda je tu zapravo i počeo Afelajev pad. Nekako je „prezreo“ u Ajndhovenu dok je slušao ko sve želi da ga dovede.

Posle sedam i po godina u prvom timu Filipsovaca, prešao je u Barselonu ali tada već nije bio u onoj formi kako kada se probio u prvi tim holandskog velikana. Na Kamp Nou ga je dočekala paklena konkurencija sa Mesijem, Pedrom, Sančezom, Inijestom, a Gvardiola je više cenio i domaće talente iz La Masije. Na sve to se nadoveazala i teška povreda kada je pokidao ligamente kolena, pa je Afelaj samo u jednoj polusezoni imao pristojnu minutažu i neku solidnu ulogu. U dve je presedeo na klupi, a u dve je pozajmljivan Šalkeu i Olimpijakosu gde takođe nije ostavio nikakav trag.

Ipak, Stouk je bio spreman da rizikuje i da pruži na Ostrvu šansu još jednom otpatku iz velikih klubova kakvih je mnogo dolazilo na Britanija stadion prethodnih godina. Bio je standardan u prvoj sezoni kod Marka Hjuza dok nije doživeo novu tešku povredu kolena koja ga je odvojila od terena osam meseci. Taman kada se oporavio, zaigrao i produžio ugovor na godinu dana, opet je koleno moralo pod nož.

Posle nove pauze od pet meseci, opet je krenuo iz početka, ali loš rezultati su oterali jedinog čoveka koji je verovao u njega - Marka Hjuza. Došao je nepopustljivi Škot Pol Lambert i nije mu se dopala Afelajeva opuštenost i ležernost. Ni Holanđaninu se nije dopao Lambertov stil. Počeli su da sevaju varnice i netrpeljivost. Na kraju je Lambert poručio Afelaju da se ne pojavljuje na treninzima prvog tima, da se odmakne od saigrača na koje ima loš uticaja i da će tokom iznanstva iz prvog tima biti redovno plaćan.

Tako će biti verovatno do leta, a onda Afelaj verovatno silazi još jedan stepenik niže u karijeri čiji pad traje godinama. Nije prvi Holanđanin koji je razočarao. Pre njega su to bili Rojston Drente, Eljero Elija, Romeo Kastelen, pa i Rajan Babel koji je u Bešiktašu ipak uspeo nekako da oživi karijeru.  

(FOTO: Action images)


tagovi

Ibrahim Afelaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara