""
""

Nova Megina zver - Alfa Kaba: Moraš da napreduješ kad radiš s Milojem i pet NBA klubova! Hoću kao Jokić i Luvavu

Vreme čitanja: 5min | ned. 11.09.16. | 09:44

"Držaćemo isti kurs. Timski da postignemo najbolje moguće rezultate. Pre svega probaćemo još jednom da uzmemo ABA ligu, to nam je svima velika želja. Doduše, čeka nas i Liga šampiona, što je nešto novo za sve nas, ali probaćemo da odemo što dalje možemo", rekao je Francuz u razgovoru za MOZZART Sport

Ako biste Alfu Kabu pitali kako bi ocenio proteklu takmičarsku godinu onda bi za timski učinak dao najvišu ocenu, dok bi individualno ona verovatno bila tek „prelazna“. Ali, ne zato što je talentovani francuski dugajlija igrao loše, već jer mu povrede nisu dozvoljavale da ogromnu želju za dokazivanjem pretvori u kvalitetan materijal i Megi pomogne da istorijsku sezonu učini još boljom. 

Izabrane vesti

Zato je onog trenutka kada je zavesa bila spuštena sebi dao obećanje da će tokom leta raditi kao nikad dosad, samo kako bi svetu dokazao da u njemu ima baruta za burnu reakciju i eksploziju iz koje će se izroditi nešto potpuno drugačije. Radio je sa trenerima pet NBA klubova (Memfis, Juta, Orlando, Finiks, Los Anđeles Lejkers prim. aut), a onda ga je pod svoje uzeo i Dejan Milojević, inače poznat kao odličan mentor visokim igračima. Ako se po jutru dan poznaje - ovo bi mogla da bude sezona Alfinog velikog proboja. Što bi višestruko moglo da koristi Megi. U dosadašnjem delu priprema Alfa je uz kapitena Radeta Zagorca bio prva figura tima iz Sremske Mitrovice - nezaustavljiv u napadu, snažan u skoku, a u reketu kao neprobojni zid.

Samim tim imali smo dovoljno razloga da sa mladim Francuzom popričamo nakon Megine pobede nad ekipom Budućnosti u polufinalu prijateljskog turnira u Vršcu

Dobro vas je „doterao“ trener Dejan Milojević od starta priprema?
„Pazite, počeli smo sa treninzima 1. avgusta, počeli smo laganim tempom, ali smo vrlo brzo 'dodali gas'. Dobra stvar po sve nas je ta što su svi u jako dobroj formi, što treniramo dobro i imamo svakodnevnu želju da se dokažemo, kako treneru, tako i među nama. Imamo odličnu radnu etiku, a trener Milojević sve drži pod kontrolom. Imamo dobre razloge da budemo zadovoljni svim što smo odradili dosad, zato i moramo da napredujemo“.

Kako izgleda jedan trening Mege na početku priprema?
„Sve je počelo laganim trčanjem kroz šumu, tako smo radili svakog jutra gotovo mesec dana. Večernji treninzi su mahom bili vezani za rad u teretani, ali imali smo i dosta rada u hali, gde smo uvežbavali akcije za novu sezonu. Vrlo brzo smo počeli i sa pripremnim utakmicama, čemu smo se najviše i obradovali, iskreno“.

Kakvi su ti dosadašnji utisci, s obzirom da ste jedine dosadašnje poraze upisali protiv Bešiktaša i Zenita, a da vam je ovo bila peta pobeda tokom priprema?
„Što se mene tiče, dobro smo počeli. Imali smo ta dva vezana poraza, ali jasno nam je svima da smo tek na početku i da se još 'tražimo'. Biće dana za ono najbolje, nama je sada najvažnije da se što bolje uigramo i da nastavimo sa kvalitetnim radom. Ostalo će sve doći vremenom“.

Da li je teže sada nego prošle godine?
„Ne, iskreno. A znate zašto je tako? Zato što vlada isti timski duh kao i prošle sezone, iako smo izmenili sastav. Srećni smo što možemo da radimo u ovakvim uslovima, mnogo je lakše“.

Leto si proveo u SAD, priča se da si radio opasno jakim ritmom?
„Tako je. Kada se sezona završila otišao sam u SAD na trening kampove Jute, Orlanda, Finiksa, Memfisa i Los Anđeles Lejkersa. Pokušao sam da se pokažem pred svim tim velikanima i možda stavim svoje ime u njihove teftere. Ipak, nisam dobro prošao, pa sam odlučio da ostanem još jednu sezonu u Megi, da napredujem i zajedno ostvarimo zacrtane ciljeve. Želimo da budemo najbolji, da budemo spremni za sve izazove koji nas čekaju“.

Pretpostavićemo da će ti ciljevi ostati isti – da kao Nikola Jokić i Timoti Luvavu odeš iz Mege direktno u NBA?
„To mi je san. Bio je to moj cilj i prošle sezone, ali pod uslovom da ne budem povređen. Nažalost, doživeo sam tu nezgodnu povredu zbog koje sam dugo pauzirao, tako da moram taj san da odložim za jednu godinu. Nadam se da ću ove godine imati dobru sezonu i da ću uspeti da ostvarim cilj, a to je svakako NBA“.

Kako je izgledao rad „preko bare“? Šta je na tebe ostavilo najveći utisak?
„Bilo je teško, jako teško. Amerikanci su toliko moćni, snažni. Trče kao ludi, skaču, neverovatne su atlete. Ja sam ostao bez teksta. Kada trenirate s njima morate da trčite stalno, bez prestanka, ne smete nijednog trenutka da se opustite. Što je najvažnije, uvek morate da pružite ono najbolje od sebe, ako želite da se takmičite s njima. Inače, nemate šansi“.

Da li si ti bio zadovoljan radom i postignutim rezultatima?
„Jeste bilo mnogo teško, ali zadovoljan sam kako sam radio, kako sam trenirao. Nažalost, to nije bilo dovoljno da ostanem tamo, da izborim mesto na draftu. Bilo je to za mene jedno neverovatno iskustvo, što sam se upoznao sa NBA svetom. Želim sve to da ponovim i budem uspešniji“.

Ako može da se primeti, rezultati rada se vide na tebi, na terenu deluješ nezaustavljivo?
„Ojačao sam pre svega jer sam imao prostora i vremena za rad. Bio sam povređen jako dugo i to je sve poremetilo i promenilo kod mene. Radio sam mnogo na celom telu, nisam se štedeo kako bih postao mnogo jači nego što sam bio. Jer, želim da imam dobru sezonu, da napravimo još dobrih stvari i hoću da napredujem stalno“.

Ove godine nećeš imati podršku sunarodnika i najboljeg druga – Timotija Luvavua. Da li ti je malo čudno što nije tu?
„Timi nije tu, nažalost i mnogo nam nedostaje. Bio je mnogo važan igrač za ovaj tim, a i lično smo se odlično družili. Jeste malo drugačije, ali sada imamo tu nekoliko novih igrača. Kostja Mušidi pokriva upravo Timijevu poziciju i jako je dobar momak. Moram da kažem da smo jako dobro popunjeni na svim pozicijama, imamo dobar i kvalitetan sastav i zato samo želimo da idemo napred“.

Da li ćeš pokušati da „pokriješ“ Luvavuov učinak na terenu prošle sezone, pošto se stiče utisak da si se dobro razigrao od starta priprema?
„Razmišljam o tome pomalo. Hteo bih da pomognem ekipi u košgeterskom smislu, ali pre svega želim da odrađujem svoj posao u reketu – da uzimam lopte i tako pružim saigračima nove mogućnosti na obe strane. To mi i jeste primarni zadatak ove sezone, ali i da pružim dosta u napadu. Naravno, ne želim da budem sebičan, volim ovaj tim i mislim na ekipu, jer mi je na prvom mestu“.

Šta cilja Mega u sezoni koja dolazi? Nakon uspeha prošle takmičarske godine svi će želeti vaš skalp...
„A-ha-ha, istina. Držaćemo isti kurs. Timski da postignemo najbolje moguće rezultate. Pre svega probaćemo još jednom da uzmemo ABA ligu, to nam je svima velika želja. Doduše, čeka nas i Liga šampiona, što je nešto novo za sve nas, ali probaćemo da odemo što dalje možemo. Pre svega toga bilo bi dobro kada bismo uspeli da odbranimo Kup Radivoja Koraća, što bi za nas bilo jako važno za sve nas“.

PIŠE: Nikola Stojković

(FOTO: bcmegabasket.net)


tagovi

SrbijaMega LeksJadranska ligaAlfa Kaba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara