Određen sudija za derbi Lige šampiona: Da li je srećniji Real ili Juve?

Vreme čitanja: 2min | ned. 01.04.18. | 15:10

Džunejt Čakir na centru u Torinu

Ovakav klasik zaslužuje vrhunskog sudiju. Džunejt Čakir spada u krem svetske arbitraže. Otuda je razumljiva odluka čelnika UEFA da deljenje pravde na derbisusretu četvrtfinala Lige šampiona Juventus - Real Madrid (utorak, 20.45) poveri Turčinu.

Naravno, odmah posle ove informacije krenulo je prelistavanje istorije i pozivanje na neke odluke iz prošlosti koje svako tumači na svoj način. Ono što dovoljno govori o njegovoj reputaciji jeste činjenica da je ove sezone sudio samo najboljima. U grupnoj fazi vodio je mečeve Bajern - PSŽ (3:1), Totenhem - Real (3:1) i Altetiko - Čelsi (1:2), dok je u osmini finala bio na centru u Londonu kad su se sreli Plavci i Barsleona (1:1).

Izabrane vesti

Što se Juventusa tiče, Čakir mu je dosad sudio četiri puta. Prethodni put pre skoro dve godine, u finalu Lige šampiona 2015. u Berlinu (poraz od Barselone, 1:3, kad su Torinezi verovatno oštećeni za jedanaesterac posle starta nad Polom Pogbom). Prethodno je bio glavni arbitar polufinala Lige Evrope 2014, u porazu od Benfike u Lisabonu (1:2), da bi u ranoj fazi karijere sudio crno-belima u trijumfu nad Čelsijem u grupnoj fazi Lige šampiona (kod kuće 2012, 3:0) i slavlju u Gracu nad Šturmom u kvalifikacijama za Ligu Evrope (2010, 2:1).

Madriđanima je sudio duplo više puta. S promenjivim učinkom aktuelnog prvaka Evrope. Razume se, sve u Ligi šampiona. U grupi protiv Liona (4:0, 2011), Borusije iz Dortmunda (2012, 2:2), Malmea (2015, 2:0) i Totenhemom jesenas (1:3), dok je nokaut fazi bio glavni sudija na susretima sa Mančester Sitijem (polufinale 2015, 0:0), Napolija (3:1) i Atletiko Madrida (1:2) prošle sezone, a možda najpoznatiji trenutak u kome je Džunejt Čakir arbitrirao Realu bio u revanšu osmine finala 2013. protiv Mančester junajteda u gostima (2:1).

Tad je Turčin pri rezultatu 1:0 za Crvene đavole isključio Nanija zbog starta nad Alvarom Arbeolom, posle čega su Luka Modrić i Kristijano Ronaldo u razmaku od tri minuta režirali preokret i posle 1:1 na „Santjago Bernabeuu“ odveli kraljevski klub u narednu rundu.

Šta će biti u utorak?

Arbitraža meča Sevilja - Bajern poverena je Danijeleu Orsatu (Italija), dok će sudije za susrete Barselona - Roma i Liverpul - Mančester Siti biti određeni u ponedeljak.

FOTO: Action images


tagovi

JuventusReal MadridCunejt Čakir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara