""
""

PAKAO (01.30, TV Arena Sport)

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.10.17. | 11:45

Jedna od utakmica koje se jednostavno moraju pogledati

Povratka nema, sve staje u ovih 90 minuta! Da li ćemo geldati Mundijal u Rusiji bez Lea Mesija, Serhija Aguera, Anhela di Marije, Paula Dibale i ostalih argentinskih superstarova saznaćemo u ranim jutarnjim časovima. Da li će Argentina plakati? Znaćemo negde oko 04.00 po našem vremenu. Meč počinje u 01.30 časova uz direktan prenos na TV Arena sport.

Izabrane vesti

Kvalifikacioni duel Argentine i Perua je utakmica koja se mora pogledati! Jedna od onih koje se ne propuštaju. Ne smemo ni da zamislimo kakav udarac za naciju zaluđenu fudbalom bi bio neodlazak reprezentacije na Mundijal u Rusiji. Izostanak Gaučosa bi svakako bi udarac za ceo fudbal i Mundijal u Rusiji. Nekako bi okrnjio naredno Svetsko prvenstvo. A Argentina trenutno pleše po ivici ambisa...

(1,22) Argentina (6,50) Peru (13,00)

Nalazi se na petom mestu koje vodi u baraž, Peru je četvrti sa istim brojem bodova. Argentinci su podjednako blizu direktnom plasmanu na Mundijal koliko i neodlasku u Rusiju. Zato su i rešili da meč odluke igraju na Bombonjeri na kojoj je atmosfera daleko bolja nego na Monumentalu gde su do sada beležili ispodprosečne rezultate. Peruance na kultnom stadionu čeka pakao!

Ali osim tog 12. igrača, moraće i onih 11 na terenu nešto da uradi kako bi slomili rivala. Svaki ishod osim pobede vodi Gaučose u provaliju. Jer posle Perua ih očekuje gostovanje Ekvadoru u poslednjem kolu gde nikome nije lako. A vrlo je verovatno da im tada ni pobeda ne bi ništa značila jer ne bi zavisili od sebe već od drugih rezultata.

Podsetimo, Brazil je overio prvo mesto, Kolumbija i Urugvaj imaju zicere protiv Paragvaja i Venecuele za drugo i treće. Ostaje još to četvrto mesto koje vodi u Rusiju i peto koje donosi plej-of. Argentincima i Peruancima za vratom duva Čile koji dočekuje Ekvador i u slučaju očekivane pobede će sigurno preskočiti Argentinu ili Peru. Ili čak oboje u slučaju remija na Bombonjeri! Dakle, sve osim pobede je katastrofa za Argentinu. Ali pod istim pritiskom su i Peruanci kojima je ovo meč „biti ili ne biti“. Ako ostanu neporaženi, protiv Kolumbije (verovatno bezbrižne Kolumbije) na svom terenu imaju meč loptu za Mundijal.

Postoji i drua šansa za Argentinu. Ako ne pobede večeras, a pobede u poslednjem kolu u Ekvadoru, onda moraju da dse nadaju u pomoć Brazila koji u poslednjem kolu dočekuje Čile. Međutim, to je opcija koju niko u Argentini ne priželjkuje od mrskog neprijatelja. Zato se sve nade polažu u večerašnji duela protiv Peruanaca.

Selektor Sampaoli je osao pri stavu da ne zove Gonzala Iguaina u nacionalni tim. Čak ni kada je zbog saobraćajke ostao bez povređenog Aguera. Mesi, Dibala i Ikardi predstavljaju ofanzivnu silu Gaučosa.  Međutim, samo Mesi od njih trojice će se naći na terenu. Ikardi ima probleme sa povredom, a Sampaoli tvrdi da Mesi i Dibala ne mogu da igraju zajedno i da je taj eksperiment već jednom ispoban neuspešno. I da nema mesta za rizik večeras. Zato će šansu dobiti Bokina gol-mašina Dario Benedeto koji rešeta mreže u dresu argentinskog velikana. On će biti najistureniji i ogroman teret će pasti na njegova pleća da izvadi fleke koje su do sada napravili Iguain, Aguero, Dibala i ostali. Na njegovoj Bomobonjeri igra verovatno utakmicu života.

SVE KVOTE ZA MEČ ARGENTINA - PERU

Sampaoli će izvesti sastav u formaciji 4-2-3-1. Na golu Romero, štoperi Otamendi i Maskerano, na desnom boku Merkado, a na levom Akunja iz lisabonskog Sportinga koji je po prirodi ofanzivni vezista ili krilo što dovoljno govori o Sampaolijevoj orijentaciji večeras. Jedan zadnji vezni će biti Banega, a drugi najverovatnije Paredes iz Zenita koji ima bolje ofanzivne karakteristike od Lukasa Bilje. Desno krilo bi trebalo da bude Di Marija koji nije u najboljoj formi, a levo će biti Atalantin mađioničar Papu Gomez koji igra u spektakularnoj formi. Mesi će biti „desetka“ iza najisturenijeg Benedeta. Dakle, ofanzivnije od ovoga ne može. Tek trojica igrača u startnoj postavi imaju izraženije defanzivne karakteristike, svi ostali su bolji na protivničkoj polovini... To je ofanzivna lavina koja će se sručiti na Peruance.

A jedan Argentinac će pokušati da sve to zaustavi i da servira hladnu osvetu svojim zemljacima za nepravdu koja mu je učinjena pre 30 i kusur godina. Sa klupe Perua će večeras komandovati Rikardo Gareka, dobro poznato lice svima u Argentini. Nekadašnji napadač Boke, Rivera i reprezentacije Argentine. Strelac kultnog gola protiv Perua koji je Maradoninu generaciju odveo na Mundijal u Meksiku gde je ispisana najslavnija stranica istorije argentinskog fudbala. Uprkos tom ključnom golu u kvalifikacijama. Gareka se kasnije nije našao na spisku putnika za Mundijal, a šta mu se sve dešavalo, najbolje je da pročitate u sjajnoj kolumni našeg Marka Prelevića o ovoj neverovatnoj životnoj priči.

PRELAZZI: Najdraži i najtužniji gol poslednjeg dželata (VIDEO)

Gareka vrlo dobro zna kakav je pritisak večeras na njegovim zemljacima. Napetost u vazduhu može da se seče nožem. Peruanci „samo“ treba da ostanu hladne glave, da ih ne proguta Bombonjera i da uvedu Argentince u nervozu. Jer to će se sigurno desiti ako Argentina brzo ne povede... Mesi i drugovi se već nalaze red tačkom pucanja kada je reprezentacija u pitanju i u slučaju neuspeha će verovatno on i mnogi saigrači objaviti reprezentativnu penziju.

Gareka nema mnogo aduta kao Sampaoli. Ali ima jednu složnu celinu koja je dosadašnjim igrama premašila očekivanja. Ima u napadu „ludog“ Paola Gerera koji uživa u ovakvim mečevima i obožava da navuče ceo stadion protiv sebe. Ima na krilu i Džefersona Ferfana. Ima u odbrani i nekadašnjeg štopera Crvene zvezde Migela Arauha kojem će ovo biti najvažnija utakmica u životu. dakle, nema tu mnogo jakih štihova. Ali šta god da uradi, on neće biti razapet na krst u slučaju neuspeha kao što bi se gotovo sigurno desilo sa Argentincima. Ta uloga prežaljenog autsajdera uz motiv da ispravi nepravdu staru 30 i kusur godinu bi večeras mogli da napišu jedan od najneverovatnijih romana u istoriji fudbala.

Poslednji put kada je situacija za Argentinu bila ovakva, bila je 2009. godina. Na klupi je bio Garekin prijatelj Dijego Maradona. El Pibe je bio na rubu ambisa dva kola pre kraja kvalifikacija. U pretposlednjem kolu je dočekao tada poslednjeplasirani Peru i morao je da ga pobedi. Iguain je pogodio za vođstvo, ali je Peru izjednačio u 90. minutu! Argentini je visio plasman na Mundijal, a onda se ukazao Ludak! Martin Palermo je doneo pobedu u 92. minutu i u poslednjem kolu su Gaučosi pobedom u Urgvaju nad direktnim rivalom obezbedili Mundijal sa Maradonom na klupi... cela Argentina se nada da će duh Martina Palerma večeras ući u Darija Benedeta.  

Bombonjera je odavno rasprodata. Mogli su da napune još jednu bez problema... Kada su karte puštene u prodaju putem interneta, napravio se „virtuelni red“ od 100.000 ljudi koji su želeli da se domognu ulaznice. Za samo 17 minuta, stadion je rasprodat!

Kultni stadion u Buenos Ajresu će večeras biti poprište jedne od epskih utakmica kakvih je mnogo odigrano na njemu. Peruance čeka pakao na Bombonjeri. A da li će Argentinci na kraju završiti u paklu, znaćemo oko 03.30 časova posle ponoći. Ovo je jedna od onih utakmica koje se ne propuštaju. Šta god da se desi, dugo će se pamtiti. Povratka nema...  

KVALIFIKACIJE ZA SP - JUŽNA AMERIKA (17. kolo)
Četvrtak: 

22.00: (4,10) Bolivija (3,50) Brazil (1,90)
23.00: (6,00) Venecuela (3,80) Urugvaj (1,60)
Petak: 
01.30: (1,35) Kolumbija (4,70) Paragvaj (10,00)
01.30: (1,45) Čile (4,40) Ekvador (7,25)
01.30: (1,22) Argentina (6,50) Peru (13,00)

Poslednje kolo - Sreda: 
01.30: Paragvaj - Venecuela
01.30: Brazil - Čile
01.30: Ekvador - Argentina
01.30: Peru - Kolumbija
01.30: Urugvaj - Bolivija

(FOTO: Action images)


tagovi

ArgentinaJužna Amerikakvalifikacije za Mundijal 2018Lionel MesiPaolo GereroPerureprezentacija Argentinereprezentacija Peruareprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara