"Marić i Marjanović"
"Marić i Marjanović"

Partizan 2009/2010. vs Zvezda 2014/2015: Po čemu su slični, a šta ih razlikuje? (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.12.14. | 13:46

Partizan je u toj čuvenoj sezoni, najboljoj u ovom veku, stigao do fajnal-fora u Parizu, osvojio ABA ligu neverovatnom trojkom Kecmana u Zagrebu, i uz to dodao domaću ligu i kup. Dokle može Crvena zvezda u svojoj ubedljivoj najboljoj sezoni u poslednjih 15 godina?

Marić i Marjanović

Kako bi bilo lepo da mogu da se sastanu ove dve ekipe! Verovatno dva najjača tima naše klupske košarke u trećem milenijumu. Kako su samo Grobari uživali u toj čuvenoj 2010. godini kada su sve osvojili, bili na samo jednu loptu daleko od najboljih u Evropi, kada je Dušan Kecman napravio nešto što se ne može ponoviti, kada je cela Evropa pričala samo o Partizanu i plašila ga se. Na crveno-beloj strani ove sezone miriše na dobro, miriše na trofeje. Skor od 14:0 u ABA ligi, lagan prolaz u Top 16 i ambicije da se ide još dalje - podsećaju na tu crno-belu godinu. Ovo što su do sada postigli crveno-beli u Evroligi je zaista mnogo, ali ne i epohalno. Za istoriju je potrebno još. Takođe, obaranje rekorda u regionalnoj ligi je neverovatan podvig, ali on i dalje ne garantuje titulu, iako je jasno da je Zvezda najveći favorit. Koje su sličnosti a koje razlike Partizana iz 2009/2010 i Crvene zvezde iz ove sezone?

Izabrane vesti

Pre svega jasno je da su plejmejkeri najvažniji deo ekipe. Sada Markus Vilijams diriguje svojim neverovatnim asistencijama i kreiranjem igre, a nekada je to bio Bo Mekejleb sa svojim impzantnim atletskim sposobnostima, brzinom i snagom.

A ispod koša - Golijati! Slavko Vraneš - 233 cm. Boban Marjanović - 222 cm. Aleks Marić, snaga poput gladijatora što jednako važi i za Majka Cirbesa. Veoma slično konstituisani centri i tendencija da se igra u napadu svodi na spuštanje lopte na centre. I opet, i opet... I to je 2010. funkcionisalo u Partizanu, funkcioniše i danas u taboru večitog rivala. Dominantne centre je skoro nemoguće braniti, ali i veoma teško napadati. Jer kada Vraneš ili Marjanović stanu u zonsku odbranu i rašire ruke, lopta nema gde da prođe. Zid!

Obe ekipe su izuzetno potkovane i atletski dominantne. Sada su u Zvezdi Jaka Blažić, Nemanja Dangubić, Nikola Kalinić, Branko Lazić i Luka Mitrović, a tada su žaril i palili Jan Veseli, Lorens Roberts, Strahinja Miliošević i Aleksandar Rašić. Element gde je verovatno največa sličnost jeste neverovatna dominacija u ofanzivnom skoku i jednih i drugih. Pravilo broj jedan - svi idu na skok! Pravilo broj dva - pročitaj pod jedan. Nedostatak šuterske preciznosti najbolje se nadoknađuje kada se izbori novi napad, a to je deviza oba tima o kojima govorimo.

A, U ČEMU SE RAZLIKUJU?

U ovom trenutku možda izgleda da Zvezda nema igrača koji će da pogodi koš sa celog terena i osvoji titulu, nema lidera koji će u odlučujućoj utakmici portiv Makabija u Tel Avivu pogoditi sedam trojki i ukupno ubaciti 29 poena i na taj način preokrenuti 21 razlike koliko su vodili Izraelci u tom čuvenom meču. Zvezda nema igrača poput Kecmana. Džokera. Vilijams jeste strašan košarkaš, ali njegov učinak se smanjuje kada je gusto. On uzima šuteve, ali ih ne pogađa. Promašeno bacanje u Istanbulu, pa kasnije i onaj prodor idu u prilog ovoj tezi. Ono što Zvezda ima i što vredi kao suvo zlato jeste Boban Marjanović! Takva dominacija se odavno nije videla. Da neko postiže 17 poena u proseku, ima deset skokova jednu asistenciju i blokadu po meču to je neverovatno. Uz to i mnogo posla koji se ne može izraziti brojkama. Činjenica da je najkorisniji igrač u Evroligi u doadašnjem delu sezone govori sama po sebi.

Tek je polusezona i teško je praviti prognoze, ali utisak je da Zvezda može daleko. U ABA ligi, domaćoj ligi i kupu su glavni favoriti za trofej, u Evroligi je skoro nemoguće prognozirati njihov domet.

Partizan je u poslednjih 15 godina ulazio dva puta u Top 16 fazu i tu se zaustavljao. Dva puta je završavao učešće u Top 8, i jednom je uspeo da se plasira na završni turnir. Zvezdi je ovo prvi prodor među najboljih 16 ekipa, ali veoma veliki i važan.

Jedno se samo još uvek ne zna. Da li će se crveno-beli tu i zaustaviti ili će krenuti stopama koje je utabao najljući rival?

Piše: Strahinja Klisarić


tagovi

Aleks MarićFK Crvena zvezdaDušan KecmanEvroligaEvropaJadranska ligaFK PartizanSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara