Počeo „prelazni rok“ u NFL: Digs i Hopkins trejdovi dana! Svi se pitaju šta to radi Hjuston

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.03.20. | 16:10

Majami odrešio kesu

Američki fudbal nema klasičan prelazni rok, poput onog na koji su navijači navikli u Evropi. Ipak, daleko od toga da nema uzbuđenja i spektakla. Nakon što su Kanzas Siti Čifsi osvojili Superbol pobedom nad ekipom San Francisko Fortinajnera, NFL je ušao u miran period koji je trajao sve do sinoć kada je počelo nešto što bismo u poređenju sa evropskim normama mogli da nazovemo prelaznim rokom.

Opšte je poznato da NFL liga, kao i NBA uostalom, nema klasičan koncept  obeštećenja koji je tako tipičan za svetsku, globalnu iliiti “pravu“ verziju fudbala, već se igrači dovode kroz trejdove i draftovanje najperspektivnijih igrača sa američkih koledža ili potpisivanje ugovora sa slobodnim agentima.

Izabrane vesti

S jučerašnjim danom svi NFL timovi stekli su pravo da pregovaraju sa slobodnim agentima, ali i drugim franšizama, u želji da pojačaju redove. Prvi dan ovakvog prelaznog roka obično najviše obiluje aktivnostima, u šta su ljubitelji američkog fudbala širom sveta imali prilike da se uvere.

HJUSTON PUSTIO SUPERSTAR HVATAČA FAKTIČKI ZA DŽABE, DIGS POJAČAO BAFALO

Pažnju američke javnosti najviše je privukao trejd između Hjuston Teksansa i Arizona Kardinalsa. Arizona je uzela Deandrea Hopkinsa za kompenzaciju mnogo manju nego što je njegova realna tržišna vrednost. Kardinalsi su uz činjenicu da su dobili Hopkinsa (tri uzastopne sezone sa preko 1.000 jardi hvatanja) poslali pika druge runde ovogodišnjeg drafta i često povređivanog raning beka Dejvida Džonsona, koji je jedinu produktivnu sezonu imao pre sada već tri godine.

 U čudu su ostali američki reporteri činjenicom da Hjuston nije tražio makar pik prve runde predstojećeg drafta, što se smatra minimalnim ulogom za igrača koji je superstar kalibar, a Deandre to nesumnjivo i jeste. Trener i generalni menadžer Hjustona Bil O’Brajan biće pod velikim pritiskom da opravda ovakav potez u narednoj sezoni, mada lokalni mediji pišu da je rastanak sa Hopkinsom uslovilo njegove tihi rat sa klupskom upravom oko čega drugog no para. Hopkins je naime od 2017. bio na petogodišnjem ugovoru vrednom 81.000.000 dolara (garantovanih 49.000.000) i želeo je povišicu. Pride, bio je u baš lošim odnosima sa O’Brajanom. Očigledno nisu mogli da se strpe, ali je opšte mišljenje da je Hjuston ovde užasno prošao.

Stefon Digs

Samo nekoliko sati kasnije, drugi superstar risiver Stefon Digs trejdovan je iz Minesota Vajkingsa u redove Bafalo Bilsa za paket koji je uključivao pikove prve, pete i šeste runde ovogodišnjeg drafta, te pik četvrte runde naredne godine. Pored Digsa, Minesota je Bafalu poslala pik sedme runde ovogodišnjeg drafta. Glavni razlog za razlaz sa odličnim mladim hvatačem prevashodno leži u činjenici da Minesota kuburi sa prostorom u seleri kepu, i da im odgovara da se “oslobode” višemilionskog ugovora koji Digs nosi sa sobom.  Sa druge strane, Džoš Alen, kvorterbek Bafala, imaće dve odlične hvatačke opcije u vidu Digsa i Džona Brauna.

MAJAMI “ODREŠIO KESU”, DALAS OSIGURAO DVA KLJUČNA IGRAČA

Najveći trošadžija prvog dana bila je ekipa Majami Dolfinsa, koja je potpuno iskoristila činjenicu da ima preko 80.000.000 dolara u seleri kepu, izuzetnu “municiju” za napad na najjače dostupne slobodne agente. Tržište su dobrano zatalasali potpisivanjem kornerbeka Bajrona Džounsa (ex-Dalas Kaubojs) na petogodišnji ugovor vredan 82.500.000 dolara. Odmah posle njega, Delfini su potpisali bivšeg lajnbekera ljutog rivala Nju Ingland Petriotsa Kajla Ven Noja na ugovor koji će mu tokom četiri godine platiti oko 51.000.000 dolara. Višestruki šampion sa Patriotama će se na taj način ujediniti sa svojim bivšim trenerom Brajanom Floresom, koji je od prošle sezone kormilar ekipe Majamija. Pored ogromnog prostora u seleri kepu, Majami ima čak tri pika u prvoj rundi predstojećeg NFL drafta, tako da će biti u izvanrednoj poziciji da pokupe najbolje talente sa američkih koledža ove godine.

Dalas Kaubojsi, zvanično najskuplja svetska franšiza, vredna preko 4.000.000.000 dolara, takođe su napravili nekoliko bitnih transakcija. Prvo su osigurali da će njihov kvorterbek Dak Preskot ostati makar još godinu dana u uniformi. Kauboji su Preskota označili kao “franšiznog igrača”, odnosno na njega su stavili takozvani “franchise tag”, specijalni mehanizam koji timovima omogućava da jednog igrača svog tima kome je istekao ugovor vrate na godinu dana garantovanog ugovora i na taj način kupe vreme za eventualno dugoročno produženje saradnje.

Preskotu su, takođe, obezbedili i najboljeg hvatača tima, Amarija Kupera, kojeg su produžili na pet godina i 100.000.000 dolara.

Da podsetimo, seleri kep je ove sezone povećan i svaki NFL tim raspolaže sa 198.000.000 dolara koje distribuira na svoj roster.

Piše: Ognjen VUČELJIĆ
Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara