""
""

POČETAK NOVE ERE!!! Nole u Monte Karlu srušio i poslednji bastion Rafe Nadala!

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.04.13. | 16:57

Srbin prekinuo osmogodišnju dominaciju Španca u Kneževini i postao prvi igrač u istoriji tenisa sa osam različitih Masters titula

 

Izabrane vesti

Srušen je i poslednji bastion Rafaela Nadala! Novak Đoković ga je pobedio tamo gde je bio najjači – u Monte Karlu! Iako je ovaj mondenski grad prebivalište Đokovića, teniskim rečnikom, to je bio „Nadalov grad“. Sve do danas, kada ga je Novak Đoković bacio na kolena, slavio u finalu Mastersa sa 6:2, 7:6 (7:1) i pokazao da je bez premca najbolji teniser planete!

Srpski teniski velikan je danas ispisao stranice istorije u Kneževini i postao prvi igrač koji je osvojio titule na osam različitih Masters turnira. Ostaje mu još da pobedi i na Mastersu u Sinsinatiju i postavi domaći zadatak za buduća pokolenja: svih devet Masters kruna! 

Đoković je uspeo ono što nije nikome u poslednjih osam godina: da savlada Nadala u "njegovom" Monte Karlu! Nadalova dominacija je trajala od 2005. godine kada je kao 18-godišnjak osvojio titulu i najavio da je rođen "Kralj šljake". Od tada, pa do danas je nanizao 45 uzastopnih pobeda, u sedam od tih osam finala čak ni set nije izgubio, dva puta je u mečevima za trofej pobeđivao upravo Đokovića koji koliko god da je tada dobro igrao, jednostavno nije mogao da nađe rešenje za Nadala. Ali, danas se i to promenilo... Doživeo je drugi poraz u karijeri u Kneževini.

Za razliku od prethodnih godina, i Novak i Rafa su do finala došli bez mnogo problema, nedovoljno fizički spremni, jer su iza njih problemi sa povredama. Ali, videlo se da je Novak izvukao pouke iz prethodnih mečeva, kao i da Nadal više nije neranjiv na šljaci.

U prvom setu, Španac nije znao gde se nalazi, a Srbinu je sve polazilo za rukom. Posle samo 26 minuta igrea, Nadal je servirao za opstanak u setu i spašavao set lopte. Ali, nije mogao da se izvuče... Novak je osdvojio set sa 6:2 i najavio Biku sa Majorke da mu je presto u Monte Karlu uzdrman.

U drugom setu, Nadal je uzvratio, dočekao je i prve brejk šanse, dao maksimum i u petom gemu oduzeo Novaku servis i poveo sa 3:2. Ipak, Nole je ekspresno uzvratio istom merom i bitka je nastavljena. Iako nisu sto odsto fizički spremni Srbin i Španac su na momente igrali atomski tenis, ali kako je meč odmicao, a gemovi se nizali, bilo je primetno da je Nadal nervozniji, jer od njega ništa nije zavisilo. Novak je diktirao tempo i vinerima ili greškama odlučivao kome ide poen.

Izvukao se Srbin iz teške situacije u jednom momentu i uspeo da meč odvede u tajbrejk, gde je počistio Nadala sa terena! Posle 6:1 za Novaka u "13-oj igri" bilo je jasno da je Nadal izgubio svaku nadu. Novak je iskoristio prvu od pet meč lopti i ispisao stranice istorije.

Već smo rekli da je postao prvi u istoriji sa osam različitih Masters titula, a istovremeno je i sprečio Nadala da postane prvi u istoriji Open ere u tenisu koji je na bilo kom turniru trijumfovao devet puta uzastopno. Bio mu je ovo treći trijumf u karijeri nad Nadalom na šljaci, smanjio je prednost Španca u međusobnim pobedama na 19:15, osvojio ukupno 14. titulu u Masters seriji, povećao prednost nad rivalima na ATP listi... Mnogo toga je uradio ovom pobedom, ali je najvažnije da je dokazao Nadalu da više ni na šljaci nije favorit protiv teniskog Kralja iz Srbije. 

Intonirala se "Bože pravde" u Monte Karlu, Nadal je prvi put u životu dobio tanjir umesto pehara na crvenoj zemlji Kneževine Monako...


tagovi

ATP Monte KarloEvropamonte karlo mastersNovak ĐokovićRafael NadalSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara