"Majkl Džordan, Skoti Pipen, Kobi Brajant i Šakil O'Nil"
"Majkl Džordan, Skoti Pipen, Kobi Brajant i Šakil O'Nil"

POČINJE NBA LUDILO: Koji tandem će se vinuti do najviših visina? (ANKETA i VIDEO)

Vreme čitanja: 13min | uto. 29.10.13. | 10:57

Nikada nijedan tim nije igrao na krilima jednog čoveka. Uvek su bar dvojica pravila čuda - tako je oduvek bilo, a i biće, dokle god bude košarke u ovakvom obliku. Jer, svakom Betmenu potreban je Robin. Decenijama unazad američka košarka stvarala je niz neverovatnih, vanserijskih, božanskih tandema koji su ispisali najsjajnije stranice istorije. Zbog toga vam, u duhu najbolje svetske košarkaške lige donosimo TOP 10 najboljih dueta svih vremena

Majkl Džordan, Skoti Pipen, Kobi Brajant i Šakil O'NilPočetak još jedne, verujemo, izuzetno uzbudljive NBA sezone neumorno se bliži, što uzbuđenje kod svih ljubitelja najbolje svetske košarke podiže na najviši mogući nivo! S prvim sudijskim podbacivanjem u susretu Indijane i Orlanda, koji će imati tu čast da otvore novu takmičarsku godinu, automatski se postavljaju pitanja - ko će ove sezone osvojiti šampionski prsten i može li neko da zaustavi "vreli" dvojac - Dvejn Vejd - Lebron Džejms?!

Odgovor na prvo pitanje ne znamo, niti ćemo imati bilo kakvu predstavu do polovine 2014, a za drugo pitanje postoji samo delimičan odgovor - može, a i ne mora da znači. 

Izabrane vesti

Jer, Džejms Vejd su, zajedno sa Vrelinom iz Majamija, prvi favoriti za osvajanje titule, treće uzastopne otkako ovaj tandem igra zajedno. Upravo njih dvojica imaju priliku koja se retko kome pruža - da se bar delom vinu do visina do kojih su išli samo najbolji od najboljih, najveći od najvećih! Možda nikada neće biti kao Džordan Pipen, ili Melon i Stokton, možda i hoće, nikad se ne zna... Ali jedno je sigurno - već sada su duo koji će noviji naraštaji, zagriženi za ovaj neverovatan sport, pamtiti u decenijama koje dolaze. Prošlo je dosta vremena dok nisu pronašli pravu hemiju i ušli u pobednički ritam, a sada se čini kao da niko ne može da ih zaustavi... Ili možda može? 

Ove sezone imaćemo priliku da vidimo nekoliko sjajnih tandema koji bi mogli da ugase Vrelinu velikog Majamija, a pitanje je samo ko će od njih iskočiti iznad ostalih i napraviti veliki podvig. 

Tu, pre svih mislimo na Kevina Duranta i Rasela Vestbruka i njihovu Oklahomu. Mnogi govore o tome kako ovaj dvojac ne ide zajedno, kako nisu dovoljno dobri za najviše ciljeve, a opet, igraju zajedno od 2008. i samo je nebo granica dvojici 24-godišnjaka. Već sada čine jedan od najboljih napadačkih dublova novijeg vremena, a smatramo da će Kevin Rasel tek ući u zenit forme. Kada se Vestbruk bude u potpunosti oporavio od povrede, moći ćemo da vidimo pravu Oklahomu na delu. Do tada će robusni Serž Ibaka zauzeti njegovo mesto.

Nakon što su ostavili veliki trag u Bostonu, Pol Pirs i Kevin Garnet krenuli su u potragu za drugim zajedničkim peharom, ali ovog puta u Bruklinu, koji će sa klupe predvoditi Džejson Kid. Koliko god mislili da je njihovo vreme prošlo i da su "prestari za ova s...a", kako kaže čuveni glumac Deni Glover u filmu "Smrtonosno oružje", ovaj duo će uvek biti zanimljiv na neki svoj način i zato u kombinaciji sa Deronom Vilijamsom i Džoom Džonsonom ovaj tim bi mogao da pravi čuda. 

Pitamo se, kakva bi to NBA najava bila kada ne bismo pomenuli Tima Dankana i Tonija Parkera? Da, znamo koliko godina imaju i da je jako teško očekivati od San Antonija da ponovo dođe do finala, ali čuda su moguća! Grega Popoviča i njegov "stara škola" dvojac nikada ne smete izbaciti iz konkurencije, jer već mnogo puta pokazali da mogu svašta, poslednji put minule sezone.

Njihova misija osvajanja četvrtog zajedničkog pehara biće okončana samo kada oni budu stavili tačku. Ili kada zaista budu osvojili trofej, videćemo šta će pre doći. Ovo je jedan od najstabilnijih dvojaca novijeg vremena, koji je 12 godina zajedno i nikada nije propustio plej-of. Nivo profesionalizma i upornosti kod Tima Tonija je neverovatan, toliki da čak i pod stare dane možete reći da mogu doći do pehara.

Vredi pomenuti i napadački duo Los Anđeles Klipersa, Blejk Grifin - Kris Pol, koji iz sezone u sezonu beleži veliki napredak. Prošle sezone Klipersi su izbačeni od Memfisa u prvoj rundi plej-ofa. Može li ovaj tim sada da ode i korak dalje na krilima razigranih fizikalaca?

Povratkom Derika Rouza na teren posle čak 17 meseci pauze i Bulsi su pronašli svetlost na kraju tunela. Iako je partijama u predsezoni pokazao da je povreda daleko iza njega, Rouzu će biti potreban neko ko će sa njim vladati parketom, baš kao što su to nekada radili Džordan Pipen... U timskom sportu ne postoji reč "ja" i Derik Rouz neće moći sve sam - jer svakom Betmenu je potreban Robin! Ko će ove godine biti Rouzov partner u pohodu ka ostvarenju velikog sna? 

--------------------------------------

SRBI U NBA LIGI

Naša zemlja će ove godine imati četvoricu predstavnika, trojicu na parketu i jednog na trenerskoj klupi. To su Nemanja Nedović, koji će nositi dres Ratnika iz Golden Stejta, Miroslav Raduljica, novi košarkaš Milvokija i Ognjen Kuzmić, Srbin iz Republike Srpske, koji će takođe igrati u Golden Stejtu. Srpske trenere predstavlja Igor Kokoškov, koji će biti pomoćni trener u Klivlendu.

--------------------------------------

Nikada nijedan tim nije igrao na krilima jednog čoveka. Uvek su bar dvojica pravili čuda - tako je oduvek bilo, a i biće, dokle god bude košarke u ovakvom obliku. Decenijama unazad američka košarka stvarala je niz neverovatnih, vanserijskih, božanskih tandema koji su ispisali najsjajnije stranice istorije. Mi vam danas predstavljamo TOP 10 najboljih tandema svih vremena:

Džulijus Irving (levo), Moris Čiks i Mozes Meloun (desno)10. Džulijus Irving i Mozes Meloun - Filadelfija Seventisiksers (1982-1986)
NBA titula: 1

Igrali su samo četiri godine zajedno, ali su znali da će šampionski prsten sigurno biti njihov, bar jednom. Filadelfija je sezonu 1981/1982 završila odmah iza moćnih Lejkersa, a Mozes je bio "sastojak" koji je bio neophodan da se napravi eksplozivna hemija i dođe do prstena. Meloun je u Filadelfiju stigao kao čovek koji će Irvingu pomoći da sa trona skinu neumorne Lejkerse i Seltikse. Odmah su se bacili na posao, u prvoj zajedničkoj sezoni ostvarili su 65 pobeda, uz skor 12:1 u plej-ofu. U finalu su počišćene "strašne" Jezerdžije, a bila je to sezona u kojoj su Meloun i Doktor Džej kombinovano postizali neverovatnih 45,9 poena po utakmici. 

Njih dvojica su zajedno igrali do 1986. godine, bili su jedni od najboljih napadačkih mašinerija u to vreme, ali su u te četiri sezone samo još jednom stigli do finala, i to Istočne Konferencije. 

9.  Geri Pejton i Šon Kemp - Sijetl Supersoniks (1990-1997)
NBA titula: 0

Svesni smo toga da ovaj duo nikada nije osvojio šampionski prsten, ali kako da ne pomenemo Gerija Šona?! Kakva se samo košarka igrala u Sijetlu u vreme kada su ova dvojica harala NBA ligom? Nakon što je Kemp draftovan 1989. godine, a Pejton 1990. svet nije bio spreman za "oluju" koju je ovaj tandem doneo u najjaču košarkašku ligu sveta! Pejton Kemp su svim ljubiteljima košarke pružili sedam izuzetnih, neverovatnih, prelepih godina uživanja, zbog čega su neverovatnom brzinom ušli u srca svih, a odatle ni dan danas ne izlaze. Sa 60 i više pobeda u pet od sedam sezona, odnosno 50 i više u šest, ovaj tandem obeležio je zlatno vreme svetske košarke, koji je, nažalost imao jednu manu - igrao je u vreme Majkla Džordana i Skotija Pipena. Sada već davne 1996. godine Sijetl je izašao na megdan Bikovima u NBA finalu, gde se Pejtonova perfektna odbrana sudarila sa Džordanovim vanvremenskim napadom... Jedino Supersoniksi su bili blizu toga da nateraju Letećeg Majkla da odigra sedam utakmica kako bi uzeo šampionski prsten. Tad i nikad više!

Duo Pejton - Kemp ostaće upamćen kao jedan od najboljih defanzivnih ikada. Geri je bio klasičan primer čvrste, tvrde odbrane, a 1996. godine bio je i vodeći "kradljivac" sa 231 ukradenom loptom, dok je Šon bio klasičan fizikalac sa božanskim atletskim sposobnostima i treći najbolji skakač u sezonama 1994/1995 i 1995/1996.

Kao mogući naslednici ovog tandema pominju se Kevin Durant i Rasel Vestbruk, ali proći će još mnogo vremena pre nego što njih dvojica to i postignu.

8. Ajzea Tomas i Džo Dumars - Detroit Pistons (1985-1994)
NBA titula: 2

Da li je ovo možda i najveći bekovski tandem koji je ikada zaigrao NBA ligom? Možda, ali sa sigurnošću možemo reći da je jedan od najvećih. Ajzea je možda bio igrač niske građe (185cm), ali je bio čovek sa najvećim srcem na terenu, dok je Džo bio obeležen etiketom "tihog ubice". 

Tomas Dumars su po "zvanju" bili plejmejkeri, s tim što je Džo zbog svog "ubilačkog" instikta igrao na poziciji dvojke, dok je Zik delio savršene lopte bio klasična jedinica. Njih dvojica su umeli da dopune jedan drugog kako nijedan bekovski tandem nikada nije mogao, zbog čega su Pistonsi i došli do dve uzastopne titule šampiona (1989, 1990). Bili su strah i trepet za velike Lejkerse i svakog ko im je stajao na putu uspeha.

Zajedno su činili jedan od najboljih defanzivno-ofanzivnih tandema ikada, upisali su 64 pobede u plej-ofu, osvojivši po jednu titulu MVP u završnicama, uz ukupno tri pojavljivanja u NBA finalima tokom devet godina.

7. Volt Frejzer i Vilis Rid - Njujork Niks (1967-1974)
NBA titula: 2

Kada govorimo o onima koji su zlatnim slovima ispisali stranice prebogate istorije Njujork Niksa, onda prvo pomislimo na Frejzera Rida. U pitanju je tandem kojem je pobeda uvek bila ispred svega, pa čak i statistike. Zajedno su Nikse vodili do jedina dva šampionska prstena u klupskoj istoriji (1970, 1973), pobedivši velike Lejkerse u dva od tri NBA finala, a u pet od ukupno šest sezona imali su 50 i više pobeda. 

Volt Frejzer je bio plejmejker kakvog svaki tim samo poželeti može. Radio je bukvalno sve - pogađao, asistirao, skakao. Bio je timski igrač koji je znao kada da preuzme odgovornost u svoje ruke, ali i da podeli pravu loptu u pravom momentu. U svojoj najboljoj sezoni imao je 22 poena, sedam asistencija i isto toliko skokova po utakmici. Vilis Rid je bio jedan od najjačih centara u to vreme, sa tako mekanom rukom i šutem s poludistance koji su imali samo najbolji centri u istoriji ovog sporta. Bio je igrač kojeg je nosila velika strast prema ovoj igri i za kojeg se smatralo da je svaku utakmicu igrao povređen. Taj podatak najbolje može opisati događaj iz utakmice broj sedam NBA finala 1970. godine kada je, uprkos pokidanom butnom mišiću pogodio dva jako ključna skok šuta koja su donela pobedu nad Lejkersima s Viltom Čembrlenom na čelu i prvi šampionski prsten. U toj utakmici Frejzer je dodao 36 poena i 19 asistencija. 

6. Kobi Brajant i Šakil O'Nil - Los Anđeles Lejkers (1996-2004)
NBA titula: 3 

Njih dvojica se nikada, ali bukvalno nikada nisu slagali baš najbolje, ali to ih nije sprečilo da naprave dar-mar krajem 90-ih i početkom 21. veka i osvoje tri šampionska prstena iz četiri pokušaja (2000, 2001, 2002). Obojica su u Lejkerse došli 1996. godine, O'Nil kao zamena za Vlade Divca, koji je trejdovan za školarca Brajanta, kojeg mnogi i dan danas smatraju najboljim igračem po završetku ere Majkla Džordana

Šakil O'Nil je već bio veliko ime u najjačoj ligi sveta, s obzirom da je bio predvodnik Orlanda. Svoju košarkašku tranziciju nastavio je u Lejkersima, gde je proveo najbolje godine svoje prebogate karijere. Svojom neverovatnom građom bio je noćna mora svih odbrana, a u to vreme prosečno je beležio po 25 poena. S reputacijom nezaustavljive mašine, O'Nil je ostavio dovoljno prostora Kobiju da pokaže sve što zna i ume i postane jedan od najboljih svih vremena. Šek je bio najkorisniji igrač tri NBA finala, dok je Brajant bio mašina koja je Lejkersima donosila pobede i titule. Uz Fila Džeksona Lejkersi su dobili jednu od najboljih generacija koju je ovaj tim ikada imao. 

Verovali ili ne, ali u sezoni 2002/2003 njih dvojica su zajedno imali prosek od neverovatnih 57,5 poena, ali je taj "ubilački" instikt kod obojice samo stvorio to da se tandem raspadne i svako ode u svom pravcu. Da su ostali zajedno sigurni smo da bi postavili nove standarde, osvojili još dve, ako ne i tri titule u tih osam sezona koliko su proveli zajedno i poveli tesnu bitku za mesto broj jedan na ovoj listi.

Naravno, posebno ćemo pamtiti ovaj tandem iz tog razloga što je u vreme njihove dominacije bilo aktuelno rivalstvo između Lejkersa i "srpskog" Sakramenta... Vreme tako brzo leti, a dobre stvari se nikada ne zaboravljaju...

5. Džon Stokton i Karl Meloun - Juta Džez (1985-2003)
NBA titula: 0

Šta ovu dvojicu sprečava da se nađu možda čak i rame uz rame sa najboljim tandemom svih vremena? Pa, to što za 18 sezona, koliko su igrali zajedno, nikada nisu osvojili šampionski prsten... Ali su bili i ostaće upamćeni kao najtalentovaniji duo svih vremena koji nikada nije osvojio titulu. Nažalost... Znajući da je popularni Poštar u Jutu stigao samo godinu dana nakon Stoktona, ovaj duo je vrlo brzo postao jedan od najubitačnijih ikada, a Džezeri kaznena ekspedicija koje su se svi plašili. 

Najjače oružje ove mašinerije bila je vanserijska pik'n'rol igra, koju su Stokton Meloun doveli do savršenstva. Dok je Džon uvek bio poznat po svojoj briljantnoj igri u odbrani i neverovatnom pregledu igre, Karl je uvek znao da iskoristi telepatsku povezanost sa svojim partnerom i postigne poene na najelegantnije načine. 

Zajedno su odigrali ukupno 1.142 utakmice, a u tih 18 sezona Juta je u čak 13 imala po 50 i više pobeda, dva puta čak i više od 60, uz dva NBA finala. Oba puta poraženi su od Čikago Bulsa u šest utakmica.

Džon Stokton je bio najbolji asistent NBA lige u devet uzastopnih sezona, a sa ukupno 15.806 uspešnih dodavanja koja su prethodila poenima, on je najbolji asistent svih vremena. Sa gotovo 15 asistencija po utakmici tokom karijere drži rekord koji verovatno nikada neće biti oboren. 

S druge strane, Karl Meloun je beležio neverovatnih 25 poena po utakmici tokom blistave karijere, a najveći deo lopti koje je Stokton delio išle su upravo njemu.

Ipak, ovaj tandem nikada nije uspeo da osvoji šampionski prsten i sigurno kod mnogih ljubitelja košarke ostaje žal zbog toga što se to nije desilo...

4. Leri Bird i Kevin Mekhejl - Boston Seltiks (1980-1992)
NBA titula: 3

Jako dugo smo se dvoumili da li legendarnog Lerija da uparimo sa Kevinom ili Robertom Perišom, ali na kraju smo se odlučili za ovakvu postavku. Mnoge su se polemike vodile oko toga da li je Robert Periš malo zapostavljen u celoj priči, ali Leri Bird i Kevin Mekhejl čine jedan od najboljih tandema koji su Seltiksi ikada imali. Ali ne i najbolji! Periš je bio spona između dvojice fantastičnih košarkaša i nesumnjivo je imao ogromnu ulogu u osvajanju tri šampionska prstena (1981, 1984, 1986). Bird Mekhejl su napravili taj savršeni spoj koji je pravio čuda u napadu, a stvarao ogromne probleme rivalima u odbrani. 

Bird je bio univerzalni vojnik, vođa na terenu koji je radio sve - pogađao, asistirao, skakao, branio, krao... Njegova ol-raund igra je bila dovedena do savršenstva, dok je Mekhejl radio sve "prljave" poslove na oba fronta. Svojim dugačkim rukama onemogućavao je protivnike da postižu lake poene, a uz to činio nemogućim da mu bilo ko blokira šut. Pritom je savršeno koristio svaku loptu Birda i vrlo retko grešio. 

Zbog njih dvojice i njihovog perfektnog spoja ova generacija Seltiksa bila je jedna od retkih koja je mogla da umiri Lejkerse. A to im je tako sjajno polazilo za rukom.

3. Medžik Džonson i Karim Abdul-Džabar - Los Anđeles Lejkers (1979-1989)
NBA titula: 5

Teško je očekivati da košarkaš nema odličnu hemiju sa svojim plejmejkerom kada se on zove Medžik Džonson. Još kada je taj košarkaš Karim Abdul-Džabar, onda je to prosto nemoguće! Džonson Abdul-Džabar postali su najbolja stvar koja se desila Lejkersima posle Čembrlena Vesta, a evo i zašto. Punu deceniju ovaj tandem je harao NBA ligom i za to vreme okitio se sa pet titula šampiona, a u velikim finalima je igrao čak osam puta. Džonson je tri puta proglašavan za najkorisnijeg igrača, a Abdul-Džabar jednom. Zbog svega navedenog, ali i još mnogo toga Lejkersi su postali sinonim za pobedu, vanserijski uspeh i... Jednostavno, učešće u NBA finalima. Ako su Bird Mekhejl bili možda i najbolji napadački tandem ikada, onda su Medžik Karim verovatno najbolji defanzivni duo koji je ikada kročio planetom. Pritom, napad su igrali sjajno, zbog čega ovaj tandem mnogi smatraju jednim od najuigranijih u istoriji najjače svetske košarke. 

2. Bil Rasel i Bob Kouzi - Boston Seltiks (1956-1963)
NBA titula: 6

Nesumnjivo, Rasel Kouzi su najbolji duo koji su Kelti ikada imali! Uvek je bilo i čini se da će zauvek tako i ostati! Pod vođstvom čuvenog Reda Auerbaha Bil Bob zauvek su promenili košarku. Bili su to vizionari ispred svog vremena. Kouzi je bio mađioničar sa loptom koji je od košarke stvorio ovu prelepu igru sa puno taktike i razmišljanja, dok je Rasel od defanzive pravio umetnost. Verovatno njegov najveći uspeh je to što je Vilta Čembrlena neretko "stavljao u džep", jer je jedino Bil Rasel znao kako da se nosi sa dominacijom velikog Vilta

Tokom njihove vladavine NBA parketima Seltiksi su osvojili šest šampionskih pehara u sedam godina, od toga pet uzastopnih (1957, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963). Kouzi je osvojio i jednu titulu MVP, dok je Rasel ovaj pehar osvajao pet puta posle svog partnera. Njihova srčanost, hrabrost i timski rad model su na koji su se ugledali mnogi, a veliko je pitanje da li će iko uspeti da ponovi ono što su njih dvojica radili.

1. Majkl Džordan i Skoti Pipen - Čikago Buls (1987-1993; 1995-1998)
NBA titula: 6

Gledati njih dvojicu kako igraju - neprocenjivo! Jer, kada Leteći Majkl i Pip izađu na parket prosto ste znali da se sprema šou. Ovaj tandem mogli su da pobede samo najsrećniji i najlukaviji, a verujte nam, nije bilo takvih, bar ne previše. Eventualno Boston i Detroit s kraja 80-ih, koji su iole mogli da im pariraju, međutim... Kada su Pistonsi i Seltiksi pali, Majkl Skoti su napravili ršum! Šest titula iz šest pokušaja, bez odigrane sedme utakmice u finalima dovoljno govore u prilog tome. Sigurni smo da bi bilo i osam od osam da se Džordan nije penzionisao na kratko kako bi igrao bejzbol, ali i ovo je zaista impresivno. Majkl Džordan je igrač koji je promenio sve košarkaške stereotipe, čovek koji je uveo toliko novina i bio idol generacijama koje su dolazile. A tek će biti, jer i dan danas svi samo govore o njegovom letećem visočanstvu! Napadačku moć Letećeg upotpunio je Skoti Pipen, čovek koji je igrao vrhunsku odbranu i neko ko se savršeno uklapao u sve Džordanove zamisli. Majkl je bio strah i trepet za sve odbrane, prava noćna mora, jer je pravio statistiku kakva nikada ranije nije viđena. A s Pipenom činili su košmarni napadački duo kakav sve verovatno više nikada neće videti! 

Obojica su bili neverovatni takmičari, koji su vukli onog drugog od krajnjih granica, zbog čega su činili božanski duo, onaj koji se samo jednom u životu vidi. Da su ostali zajedno duže lestvicu bi podigli na potpuno viši nivo i bili bi hiljadama kilometara daleko ispred svih. Mada, i ovako su...

(FOTO: Action Images)


tagovi

Ajzea TomasBil RaselBlejk GrifinBob KouziDerik RouzDeron VilijamsDvejn VejdDžejson KidDžo DumarsDžo DžonsonGreg PopovićKarim Abdul DžabarKarl MelounKevin DurantKevin GarnetKevin MekhejlKobi BrajantKris PolLebron DžejmsLeri BirdMajkl DžordanMedžik DžonsonMozes MelounNBA ligaPol PirsRasel VestbrukŠakil O'NilSerž IbakaSkoti PipenTim DankanToni ParkerVilis Rid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara