"Isključenje Jusufa Mulumbe"
"Isključenje Jusufa Mulumbe"

POMRAČENJE UMA: Šest crvenih kartona koje ćemo uvek pamtiti (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.04.13. | 15:21

Tragom isključenja pomahnitalog Jusufa Mulumbe

 

Isključenje Jusufa MulumbeKada u fudbalu kažemo "najstroža kazna" odmah pomislimo na penal, ali je pitanje da li su udarci sa bele tačke prelomili više mečeva nego isključenja pojedinaca. Međutim, ovde sada nećemo govoriti o tome šta je gore, već ćemo se koncetrisati na crvene kartone. One koji su nam se urezali u pamćenje i nikako da odu.

Izabrane vesti

Ako se neko pita otkud ta ideja reći ćemo - "kriv" je Jusuf Mulumbu iz Vest Bromvič Albiona, kojem je u okršaju sa Vest Hemom pao mrak na oči.

Mulumbu, naravno, nije jedini koji je morao van igre zbog "žute minute". Nekada je ludilo na trenutak nestajalo u glavama fudbalera, a nekada u glavama sudija. Kao u slučaju Samjuela Inkoma, koji je igrajući za Dnjipro, pri vođstvo od 2:0, krenuo da izlazi iz igre jer je trener tako odlučio.

Usput je, međutim, napravio "smrtni greh" obzirom da je pre izlaska skinuo dres. Sudija je dosledno poštovao pravila igre i Inkomu pokazao drugi žuti karton.

Posebno interesantna je bila kasnija izjava trenera ukrajinskog kluba Huandea Ramosa, koji nije stao u odbranu igrača, iako su svi skočili u napad na arbitra.
"Samjuel je već imao žuti karton i trebalo je da bude pažljiviji. Neoprostiva greška", rekao je Ramos.

Drugi primer je kombinacija dva najveća zla za jedan tim. Reč je, jasno, o penalu i crvenom kartonu. A kako su se oni u ovom slučaju našli u vezi posebna je priča.

Naime, sadašnji prvotimac Juventusa Pol Pogba je još dok je igrao u Francuskoj važio za velikog talenta, pa se uskoro obreo u Mančester junajtedu. Tamo se nije proslavio… Ili ipak jeste?

U četvrtfinalu FA kupa za mlade engleske timove 2011. godine Francuz je pokušao da fintom prevari golmana Liverpula, ali je sudija Dejvid Kot primetio da je Pogba zastao, pa mu je poništio gol i kaznio žutim kartonom zbog nesportskog ponašanja.

Mančester je, ipak, pobedio sa 3:2.

Rikardo Fuler je jedinstven na ovoj listi, iako incident iz okršaja Stouk Sitija i Vest Hema 2008. godine nije jedini primer sukoba saigrača (svi se sećamo Grema Le Soa i Dejvida Betija, te Lija Bojera i Kijerona Dajera). Međutim, samo je Fuler propisno sankcionisan.

Crvenim kartonom zbog više nego jasnog načina da saigraču ukaže na grešku – šamarom. I to kapitenu Endiju Grifinu. Toliko o autoritetu.

Autoritet je očigledno nedostajao i Valeriju Karpinu. Barem kod sudija. Bio je novembar 2004. godine, čuveni Rus je igrao za Real Sosijedad, protivnik je bio Deportivo. Trener baskijskog kluba Hose Mari Amorortu je odlučio da zbog jednog žutog kartona iz igre izvede Karpina.

Nije uspeo, jer je to učinio sudija. Rus je, naime, presporo izlazio iz igre, pa ga je arbitar Antonio Rubinos Perez sustigao na aut liniji i pokazao drugi žuti. Perez je kasnije rekao i da je Karpin "ironičnim" aplaudiranjem provocirao navijače na Rijazoru?
"Sudija je u ovom slučaju bio saučesnik u zločinu. Navijači su mi sve vreme vikali ‘Karpine, umri’, pa smo mogli da vidimo kako sloboda govora može da bude destruktivna, pa i kriminalna. Ti ljudi previše lako izgovaraju rečenice kao što su: ‘Nadam se da će ti silovati ćerku’", grmeo je besni Karpin posle utakmice.

Čin divljaštva videli smo i na utakmici iz februara 2007. godine. Ali, u glavnim ulogama nisu bili navijači, već Sol Dejvis i njegov brutalni start na Mamadija Sidibea u meču Stouka i Lutona.

Pogledajte samo koliki je zalet uhvatio?!

Ne smemo da zaboravimo ni našeg Zorana Batu Mirkovića, iako je o njegovom legendarnom dvoboju sa Robertom Jarnijem sve već rečeno.

(FOTO: Action Images)


tagovi

crveni kartonEvropaJusuf Mulumbameđunarodni fudbalPol PogbaRikardo FulerSamjuel InkomSol DejvisValerij KarpinZoran Mirković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara