""
""

Pre 11 godina zajedno, a danas: Belion u Crvenoj zvezdi, Đemba Đemba bio u Partizanu, a Ronaldo najbolji na svetu.

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.07.14. | 18:53

Leta 2003. se na Old Trafordu desio jedan od najzanimljivijih prelaznih rokova u klupskoj istoriji

Tokom bogate karijere Aleks Ferguson je napravio imperiju od Mančester Junajteda, delom i zahvaljujući sjajnim procenama u prelaznim rokovima. Legendarni Škot je imao njuh da za male pare dovede Erika Kantonu, Ole Gunara Solskjera, Nemanju Vidića, ali čini se da je najveći pogodak napravio u leto 2003. godine kada je za 17,5 miliona evra kupio supertalentovanog Kristijana Ronalda.

Izabrane vesti

Portugalac je na Old Trafordu prešao put od talenta do najboljeg igrača sveta i ispostavio se kao najprofitabilniji posao nekog kluba s obzirom da je Realu prodat za čak 94 miliona evropskih novčanica. Sve do prlaska Gereta Bejla iz Totenhema u Real, Ronaldov transfer je bio rekordan, a suma koju je klub zaradio na razlici kupovine i prodaje, takođe rekordna. Tako mnogi leto 2003. pamte kao Fergijev sjajan potez sa Ronaldom...

Ali, vreme je pokazalo da je to zapravo bio najgori Fergusonov prelazni rok u karijeri, ako se na stranu stavi Ronaldo. Tog leta su još šestorica novih igrača sleteli na Old Traford i uglavnom se pokazali kao promašaji.

U pomenutom prelaznom roku, Junajted je kupio Davida Beliona, Tima Hauarda, Klebersona, Erika Đembu Đembu. Za ukupno 20 miliona evra. Svi odreda su se ispostavili kao očajni potezi. I dok se Ronaldo danas diči statusom najboljeg igrača sveta, zanimljivo je videti gde su završili ostali.

David Belion je juče kao slobodan igrač potpisao ugovor sa francuskim trećeligašem Crvenom zvezdom iz Pariza. U originalu, ime kluba glasi Red Star. Na Old Trafordu se nikada nije proslavio, kasnije je bez uspeha igrao za Vest Hem, Nicu i Bordo.

Kleberson je došao na Teatar snova kao brazilski reprezentativac. Godinu dana ranije ga je Luiz Felipe Skolari lansirao u pobedničkom mundijalskom timu Brazila zajedno sa Žilbertom Silvom. Venger je uzeo Silvu i napravio fantastičan posao, Fergi je uzeo Klebersona i doveo jedno od najgorih pojačanja u istoriji Mančester Junajteda. Prvo su ga pozajmili Bešiktašu gde je takođe igrao ispod očekivanja. Potom je u Flaemngu opet uspeo da se vrati u život i obuče dres Brazila na Mundijalu u Južnoj Africi, a put ga je dalje vodio u Atletiko Paranense, Baiju, Filadelfiju i anonimni Indi Eleven iz Indijanapolisa gde i danas igra.

Priča Erika Đembe Đembe je postala aktuelna i kod nas u Srbiji prošlog leta kada je najavljen kao veliko pojačanje Partizana, ali se ubrzo opet ispostavilo da je Đemba Đemba samo senka čoveka koji je nekada nosio dres Mančester Junajteda. Iz Partizana je otišao u škotski Sent Miren u kojem su mu se zahvalili posle samo šest meseci. Trenutno je bez angažmana...

Možda i najlošija procena je bila ona sa Timom Hauardom. Ne zato što su ga doveli, već što mu nisu verovali. Amerikanac koji je na aktuelnom Mundijalu blistao u dresu reprezuentacije i koji već godinama sjajno brani za Everton je u Mančester Junajtedu standardno branio samo prvu sezonu posle čega je zakucan za klupu ili tribine. Everton ga je prvo pozajmio, pa ubrzo otkupio kada je video kakvog je golmana dobio.

Već sledećeg leta, Ferguson je bio znatno mirniji na pijaci. Kupio je samo trojicu klinaca. Za 27 miliona funti je doveo talentovanog Vejna Runija, a za siću je uzeo tinejdžere Đuzepea Rosija i Đerara Pikea...

(FOTO: Action images)

 


tagovi

Kristijano RonaldoPremijer ligaKlebersonEvropaErik Đemba ĐembaEngleskaDavid BelionAleks Ferguson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara