"Rumunija"
"Rumunija"

PREDSTAVLJAMO – RUMUNIJA: A ko će da ga da?

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.06.16. | 15:04

Ovako će naše istočne komšije izgledati na predstojećem Evropskom prvenstvu

RumunijaNema više Georgija Hadžija i Adrijana Mutua. I nema ko da loptu gurne u protivničku mrežu. Rumunija se uzda u odbranu. Drugi izbor i nema. Ali dve poslednje kontrolne utakmice žestoko su udarile na samopouzdanje nacije. Izabranici Anhela Jordaneskua u Francusku neće biti ispraćeni sa nadom da će učiniti nešto veliko. Naprotiv, Vlada Kirikeša i družinu sa Karpata prati navijački strah da će se obrukati.

Pogledajte sve kvote Kladionice MOZZART posvećene Specijalu EURO 2016

Izabrane vesti

Šta bi to tačno značilo? Pa, poraz od Albanije recimo. Za Francusku, pa i Švajcarsku Rumuni su svakako slabi, bez obzira na to što je do pre nekoliko dana tinjala nada da bi čvrst bedem pred Ćiprijanom Tatarušanuom možda mogao da bude dovoljan za osminu finala. Onda se desio Kongo. Onda se desila Ukrajina.

Remi sa Afrikancima (1:1) i četiri primljena gola u sudaru sa Ukrajinom (3:4). Tri u razmaku od samo 11 minuta. Da nije bilo očajnog Pjatova na protivničkom golu Rumuni bi doživeli pravi debakl. Međutim, i ovako su doživeli teško prizemljenje. Previše laka kvalifikaciona grupa dovela je naše istočne komšiju u zabludu. Zabludu da imaju poslednju liniju koja može da se porva i sa najjačima.

Specijal posvećen reprezentaciji Francuske

Rumuni su, naime, u kvalifikacijama priili samo dva gola, najmanje od svih učesnika u borbi za mesto na kontinentalnoj smotri. Samo, ta dva gola primili su u očajnoj konkurenciji Severne Irske, Mađarske, Finske, Farskih Ostrva i Grčke. Doduše, u martovskoj prijateljskoj utamici sa Španijom držali su čas na temu odbrane gola (0:0). Samo da bi se protiv Ukrajine ceo sistem bukvalno raspao. Kao da su defanzivci utrkivali ko će veću grešku da napravi.

MOZZART SPECIJAL KVOTE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - RUMUNIJA

Jedini adut Rumuna prosto je ispario. Plan B jednostavno ne postoji. Ružni bunker. Ništa više.

Tokom priprema su Rumuni ostali bez dve klasične desetke. Prvo je otpao Florin Tanase, prilikom poslednjeg reza i Aleksandru Maksim, redak primera rumunskog fudbalera koji zna sa loptom. Ali 25-godišnji plejmejker iza sebe ima užasnu sezonu. Izgubio je mesto u startnih 11 Štutgarta, ispao iz Bundeslige, a onda ostao i bez Evropskog prvenstva. Najavio mu je to Jordanesku, uzalud. Maksim u nacionalnom timu jednostavno nije pružao šta se od njega očekivalo.

Selektor Jordanesku

Svejedno siromašan izbor u ofanzivnom delu dodatno je sasečen nepozivanjem Konstantina Budeskua, koji je kao i Tanase žrtvovan zato što je izabrao kineske milione ispred ozbiljnog evropskog fudbala. Aleksandru Čipkiju je potpuno van forme, povrede su još ranije iz jednačine izbacile Ćiprijana Mariku, nema ni Raula Ruseskua ni najboljeg strelca Lige 1 Joana Hore.

Očekivanja navijača sada zavise od 23-godišnjeg Florina Andonea, napadača Kordobe koji je sa 21 golom uz svoje ime poneo titulu najboljeg strelca španske Segunde.

Specijal posvećen reprezentaciji Albanije

U kvalifikacijama samo je Albanija dala manje golova od Rumunije (jedan manje). Portugalija, Vels i Mađarske izjednačene su na koti 11. Ali i Albanija i Portugalija imale su dve utakmice manje.

Rumuni jednostavno ne umeju da daju gol i to će biti najveći problem za selektora Jordaneskua, čoveka sa nadimkom General, ne zbog stile igre, već zato što zaista ima čin general-poručnika pošto je veći deo karijere proveo u vojnom klubu kakav je Steaua.

 Pezionisao se još 2006, bavio se politikom, ali su na kraju uspeli da ga vrate. Navijači mu nekad zameraju što “guši” igrače koji znaju lopte, ali Jordanesku uvek odgovara na isti način: Rezultat je na prvom mestu.

Specijal posvećen reprezentaciji Švajcarske

Rezultat bi sada mogla da mu donese samo odbrana na čelu sa Vladom Kirikešom. Pored njega, sigurni u startnih 11 su i Kristijan Sapunaru i Dragoš Grigore. Razvan Rat bi sigurno bio prvi pik na desnom beku, ali je on zbog povrede u 2016. godini odigrao samo 15 minuta za Rajo, pa ne bi bilo iznenađenje ni ako šansu dobije Stelijano Filip.

Jako opasni Stančiju

Ispred Ovidiju Hoban i Mihaj Pintili - opcija na zadnjem veznom je još samo Andrej Prepelica - za organizaciju napada verovatno će biti zaduženi Adrijan Popa i pre svega Nikolae Stančiju, ispred Bogdan Stanču i jedini istinski ambiciozni fudbaler u timu Florin Andone.

Prognozirajte najboljeg strelca Prvenstva Evrope

Protiv Franuske nemaju šta da traže, Švajcarsku bi mogli da napadnu na kontre, ali prava dilema je kako će Rumuni kad nalete na bunker Albanaca i budu prinuđeni da napadnu?

GOLMANI

Ćiprijan Tatarušanu Fjorentina
Kostel Pantilimon Votford
Silviju Lung Astra

ODBRANA

Vlad Kirikeš Napoli                      
Dragoš Grigore Al-Salija
Aleksandru Matel Dinamo Zagreb          
Valerika Gama Astra
Kristijan Sapunaru Panduri
Kozmin Moci Ludogorec            
Stelijano Filip Dinamo Bukurešt
Razvan Rat Rajo Valjekano

VEZNI RED

Gabrijel Torže Osmanlispor    
Mihaj Pintili Steaua      
Ovidiju Hoban Hapoel Ber Ševa            
Lusijan Sanmartean Al-Itihad
Adrijan Popa Steaua    
Nikolae Stančiju Steaua              
Andrej Prepelica Ludogorec    
Aleksandru Čipkiju Steaua

NAPAD

Bogdan Stanču Genčlerbirligi  
Klaudiju Keseru Ludogorec      
Florin Andone  Kordoba            
Danis Alibek Astra                                                                         

(FOTO: Grafika: Ivana Marković, slike - Action images)


tagovi

Rumunijareprezentativni fudbalreprezentacija RumunijeEvropaeuro 2016Angel jordanesku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara