"Inler i Behrami"
"Inler i Behrami"

PRELAZZI: "Švajcarci"

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.06.14. | 14:08

Kosmopolitski sastav švajcarske ekipe, i u nešto manjoj meri nemačke, podseća i opominje. On je rezultat globalizacije planete i fudbala, ali i surovog kapitalizma koji iskorišćava tuđi talenat i nagrađuje ga mrvicama

Inler i Behrami

Ta reprezentacija Švajcarske izdaleka može da vas prevari, pa da pomislite da je to u stvari prikrivena selekcija Kosova, samo sa belim krstom umesto fusnote... Ekipa Otmara Hicfelda ukrala je pobedu na premijeri baš onako barapski, istočnjački. Svi su mislili da je gotovo, Ekvador je imao poslednji napad, ali onda se pojavio taj momak s prezimenom na vić, i ubacio loptu zavrnutu sa strane u gol, na prvu stativu.

Izabrane vesti

Za šok i za slavlje prevejanog Generala na klupi.

Pogodak u smiraj utakmice, te spisak fudbalera koji predstavljaju Konfederaciju na ovom Svetskom kupu i slavlje na terenu i tribinama krunski su dokaz da je patriotizam čudna zverka, koja ne fercera uvek u prostim zakonima "našeg" i "njihovog" naroda ili vere.

Kao da Švajcarska nije bila već dovoljno "melting pot" četiri različite nacije, četiri različita jezika, podeljena kantonima, s nama nerazumljivom državnom upravom, sa onim beskrajnim referendumima o najbanalnijim stvarima, sa narodom koji izađe da glasa protiv podizanja plata, od početka devedesetih u Cirih, Bazel, Ženevu stigli su izgnanici i prognanici, znani i neznani, pravi i lažni azilanti, i u zemlju satova, čokolada, skijanja doneli novi jezik, nove običaje i nov način igranja fudbala...

Behrami, Džaka, Inler, Šaćiri, Drmić, Gavranović, Mehmedi, Džemaili, pa i "naš" Senderos... 15 od 23 igrača su "dođoši", i skoro svako od njih ima i drugo državljanstvo i drugu reprezentaciju koju voli. Behrami, recimo, među brojnim tetovažama ima i onu sa zastavom (takozvane) države Kosovo - to mu ne smeta da bude ponosan što igra za Švajcarsku.

Kosmopolitski sastav švajcarske ekipe, i u nešto manjoj meri nemačke, podseća i opominje. On je rezultat globalizacije planete i fudbala, ali i surovog kapitalizma koji iskorišćava tuđi talenat i nagrađuje ga mrvicama.

Jer, na terenu za Švajcarsku ginu Albanci, Hrvati, Bosanci, Srbi, Turci, a na tribinama stadiona za njih, kao za gladijatore u nekoj rimskoj areni, navijaju "pravi", "stari" Švajcarci.

Beli Germani i Romani jedini imaju novca da plate avion do Brazila, hotele, karte za utakmice i one koktele koje na račun firme ispija kolega Gligorić. Znoj, trud i sav prljavi posao, baš kao i u komunalnim službama u toj zemlji, umesto tih bogataša obavljaju Balkanci i ostali nesrećnici, a sva slava će pripasti sopstvenicima skupocenih satova i nabujalih sefova u najstarijim bankama na svetu.

To je nepravda, ali to je život, i to je moderni fudbal.

Koji sve više liči na Švajcarsku, koja danas igra protiv Francuske.

Piše: Marko Prelević, urednik Nedeljnika i kolumnista MOZZART Sporta

(Foto: Action Images)


tagovi

Prelazzimeđunarodni fudbalMarko PrelevićŠvajcarska 1reprezentativni fudbalBrazil2014EBrazil2014Brazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara