Priča kako je Mančester Junajted odbio Sergeja: Spor, debeo, ne može da izdrži…A šta ćemo sad?

Vreme čitanja: 5min | pon. 07.05.18. | 18:19

Greška koja će ih koštati 100.000.000 evra

Još nije kraj sezone, a letnji prelazni rok se uveliko zahukatava. I zbog Mundijala će biti ubrzan u odnosu na prethodno leto. Jedan od igrača koji će obeležiti letnju fudbalsku pijacu je srpski reprezentativac Sergej Milinković Savić. Momak koji danas košta preko 100.000.000 evra, a nekada su isti oni koji ga sada traže mogli da ga dovedu za siću, otkriva nam Sergejev bivši agent Zoran Stojadinović.

Evropqa cele sezone bruji o fantastičnom Srbinu iz Lacija. U Italiji ima takav rejting da ga već sada smatraju boljim i kompletnijim igračem od Pola Pogbe, a gotovo da nema velikog kluba koji se u jednom trenutku nije dovodio u vezu sa Milinković Savićem. Tako je Marka kao vest dana donosila da je Real Madrid ozbiljno zagrizao za Sergeja. Katalonski mediji Sport i Mundo Deportivo su dugo pisali o Barseloninom skautiranju Srbina i kako su klupski emisari u više navrata ove sezone dolazili u Rim zbog njega. Apenini mesecima bruje kako Juventus na sve moguće načine pokušava da obori cenu i dokopa se Sergeja jer je Alegri potpuno “odlepio” za njim, ali čini se da Juve finansijski više ne može da trči ovu trku. Iz istog razloga su letos otpali Milan i Inter. Ostrvski mediji najčešće povezuju Sergeja sa mančesterskim gigantima Sitijem i Junajtedom, ponekad sa Liverpulom i Čelsijem, dok su iz Pariza bezbroj puta javljali o želji Antera Enrikea da dovede Lacijevog dragulja u PSŽ.

Izabrane vesti

Kako se trka zahuktala, tako su počele i da kruže teorije verovatnoće o tome koji velikan je najbliži transferu. Gazda Klaudio Lotito će kao startnu cenu istaći 150.000.000 evra, ali je verovatno da će biti spreman na popust i zadovoljan svakom sumom od preko 100.000.000 evra. U poslednje vreme su Mančester Junajted  i PSŽ ostali kao najozbljiniji favoriti za kupovinu Srbina, a juče je San lansirao bombu da su Crveni đavoli već dogovorili transfer za 90.000.000 evra?!

Od Sergejevog menadžera Mateje Kežmana je ubrzo stigao demanti što znači da licitacija tek kreće i da Junajted očigledno još nije kaparisao Srbina. Da li će, to ćemo saznati najverovatnije do početka Mundijala…

Izvesno je da je Mančester Junajted u sprintu na potpis najefikasnijeg veziste  Serije A. Murinjo želi da stvori moćan triling sa Matićem i Pogbom koji bi postao pogonsko gorivo Crvenih đavola i zato mu se žuri da prestigne konkurenciju i da obezbedi najveće pojačanje pre Mundijala. Pa makar koštao i 100.000.000 evra. Uostalom, već je slične pare dao za Pogbu i Lukakua

A ne tako davno Mančester Junajted nije morao da razbija kasu za Sergeja Milinković Savića. Imao ga je na tacni za “šaku dolara”. Skauti Junajteda su vrlo dobro bili upoznati sa mladim vezistom koji se tada probijao u prvi tim Vojvodine i već je imao evropsko zlato sa omladinskom selekcijom Srbije. Već na tom EP u Litvaniji se video svestran vezista pred kojim je zanimljiva budućnost…

Skauti Mančester Junajteda u leto 2014. šalju zeleno svetlo na Old Traford za kupovinu Milinković Savića. Ali ne Sergeja, već njegovog dve godine mlađeg brata Vanje koji je tada imao 17 godina. Mančester Junajted je Vojvodini za talentovanog čuvara mreže platio 1.750.000 evra i sa njim potpisao petogodišnji ugovor, a transfer je obavljen posredstvom našeg poznatog menadžera Zorana Stojadinovića koji je tada zastupao braću Milinković Savić. Imao je Junajted tada pod nosom i Sergeja, porodica bi bila oduševljena da su braća u paketu prešla na Old Traford i da se ne razdvajaju, ali... Neko u Mančesteru je procenio sa Sergej nije materijal za njihov klub.
“Kada sam mlađeg brata Vanju vodio u Mančester Junajted, nuđen im je i Sergej. Ali oni su tada smatrali da nema perspektivu za njihov klub, da je spor i da ima višak kilograma. Procenili su da fizički ne moze da izdrži engelsku ligu. Ta procena ih je po sadašnjim infromacijama koštala 90.000.000 evra”, otkriva za MOZZART Sport, Sergejev tadašnji menadžer Zoran Stojadinović.

Četiri godine kasnije, neko u Mančester Junajtedu bi najverovatnije voleo da proguta tadašnje reči i da je tada poslušao Stojadinovića. Ali pitanje je i kako bi se Sergejeva karijera dalje razvijala da je neko u Junajtedu tada imao njuha za njegov talenat. Sve posle toga je u karijeri sjajnog veziste je išlo prirodnim i normalnim tokom. Ustalio se u prvom timu Vojvodine, osvojio svetsko zlato sa Srbijom kao njen najbolji igrač, prešao u Genk i pored ponuda iz atraktivnijih liga… U Belgiji je osetio šta je ozbiljan, takmičarski fudbal, unapredio igru i potom napravio pravi korak transferom u Lacio. Na Olimpiku je izrastao u jednog od najboljih igrača Serije A i najtraženijih fudbalera na planeti. U međuvremenu su se Sergejevi i Stojadinovićevi putevi razišli. Danas brigu o karijeri Milinković Savića vode Mateja Kežman i Uroš Janković
"Naravno, nisam mu više menadžer. Tada sam bio ali sam morao da prekinem kada sam otišao na funkciju sportskog direktora Crvene zvezde jer nije bilo etički da nastavim sa oba posla", kaže sada Stojadinović. 

Mlađi brat Vanja na kraju nikada nije zaigrao za Mančester Junajted. Zbog administrativnih razloga i nedostatka radne dozvole, pa je morao da raskine ugovor sa slavnim klubom.
"Prevarili su se kod Vanje. Mislim da su ga se lako odrekli i da je više trebalo da se potrude da ga zadrže. Ima on kvalitet za Mančester Junajted", smatra Stojadinović

Vanja posle Junajteda prešao u poljsku Legiju gde je potvrdio talenat i pokazao da prelazak u Englesku nije bilo slučajan. Godinu i po dana u Gdanjsku je bilo dovoljno da opet privuče pažnju jačih klubova poput Ajaksa i Benfike, ali se opredelio za Torino čiji je danas član.

Mančester Junajted danas opet kuca na adresu sa prezimenom Milinković Savić. I to će ga koštati papreno. Ovoga puta uslove postavlja druga strana… Sergej sada nije samo "Vanjin brat" već možda i najskuplji igrač u istoriji Mančester Junajteda. 

(FOTO: Action images, Star sport)


tagovi

Zoran StojadinovićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara